SKANDAL U MUP: Policija ilegalno špijunira carinu i privredu
Foto: Dado đilas

Ministre Dačiću, šta ovo treba da znači?

SKANDAL U MUP: Policija ilegalno špijunira carinu i privredu

Politika -
UKP zatražila od Uprave carina da instalira sistem pomoću kog će moći da prati sve informacije koje dobijaju. UKP zahtev podneo bez uporišta u zakonu, a ako se ipak ispuni, otvara se prostor za sve moguće zloupotrebe

BEOGRAD - Nečuveno!Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poslalo je Upravi carina zahtev da instaliraju sistem pomoću kojeg će pripadnici MUP moći da se povežu na njihov informacioni sistem i prate sav protok podataka, čime će praktično da špijuniraju i kontrolišu ne samo Upravu carina već i celokupnu srpsku privredu, ekskluzivno saznaje Kurir!Traže umrežavanjeU dopisu, predlogu za umreženje, koji je poslao MUP, Uprava kriminalističke policije, a koji je potpisao prvi čovek UKP Rodoljub Milović, 15. jula 2013. godine, piše:- U prilogu vam dostavljamo dopis SBPOK, Jedinice za finansijske istrage u vezi umrežavanja. Neophodno je da se za službene potrebe MUP, UKP, SBPOK, Jedinice za finansijske istrage instalira u prostorijama MUP server, terminal koji će obezbediti povezivanje sa informacionim sistemom Carinske službe ISCS.Izvor Kurira iz vrha MUP tvrdi da ovaj zahtev nema uporište ni u jednom zakonu, a i u samom dopisu MUP ne poziva se ni na jedan zakon ili normativni akt kojim bi opravdao svoj zahtev.- Ukoliko bi zahtev MUP bio prihvaćen, postojala bi velika mogućnost zloupotrebe jer bi MUP došao u posed podataka o praktično svim privrednim aktivnostima - šta ulazi i izlazi iz zemlje, koje količine, po kojim cenama... Stvorila bi se opasnost od oticanja podataka, što se u MUP, kao što smo videli, prilično često dešava. To bi stvorilo uslove za sve vrste ucena, korupciju, trgovinu podacima - navodi naš izvori dodaje da sa ovakvim zahtevom MUP potkopava i obesmišljava razlog postojanja Uprave carine i otvara prostor za zloupotrebe najširih razmera. Podsetimo, Uprava carine je najveći pojedinačni punilac budžeta i jedan od oslonaca za proračun budućeg ministra finansija Lazara Krstića. Krivično delo Advokat Goran Petronijević kaže da je zahtev MUP skandalozno kršenje Zakona o tajnosti podataka.- Špijuniraju i ponašaju se kao da su CIA ili NSA. Ovo je u svakoj normalnoj zemlji krivično delo. Policija mora da da radi posao za koji je plaćena, a ne da neovlašćeno priskuškuje narod. Neko mora da ode u zatvor i bude kažnjen kako bi se poštovao zakon - izričit je Petronijević.Sudeći prema ovome, jedan od prioriteta Krstića biće zaštita Uprave carina od neovlašćenog upada u informacioni sistem ove institucije.

Moraće da štiti carinu... Krstić
Moraće da štiti carinu... Krstić

Dokaz...Zahtev MUP Upravi carina
Dokaz...Zahtev MUP Upravi carina

Greška za greškomOvo je drugi put da MUP mimo zakona pokušava da se domogne informacija na koje nema pravo. Ustavni sud Srbije nedavno je naredio MUP da za svaki telefonski listing, bilo da je reč o telefonskom broju kriminalca, političara, privrednika ili običnog građanina, mora da dobije naredbu tužilaštva. MUP se nedavno "proslavio" i hapšenjem Pavla Opačića zbog ubistva Nikole Bojovića. Da u pitanju greška saznalo se tek kad je Opačić prebijen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track