PREOKRET: Socijalisti neće da se odreknu Mrkonjića!
Foto: Nebojša Mandić

Uoči sednice Predsedništva SPS

PREOKRET: Socijalisti neće da se odreknu Mrkonjića!

Politika -
Pojedini funkcioneri SPS otvoreno upozorili Ivicu Dačića da bi smena Milutina Mrkonjića po svaku cenu i dovođenje u Vladu nestranačkih ličnosti bio udarac za partiju

BEOGRAD - Mrkina ostavka i dalje pod znakom pitanja!Lider SPS Ivica Dačić trebalo bi danas na sednici Predsedništva da dobije podršku za svoje ministarske kandidate, koje, inače, i dalje drži u najstrožoj tajnosti. Međutim, prema saznanjima Kurira iz vrha partije, status ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i dalje je pod znakom pitanja.- Dačića deo stranke pritiska da odustane od smene Mrkonjića jer mu nisu našli zamenu. Istovremeno, SPS želi da ima svog čoveka na ministarskom mestu i u ovoj situaciji spremni su da Mrkonjiću pruže punu podršku. Nekoliko visokih funkcionera stranke proteklih dana otvoreno je upozorilo Dačića da bi smena Mrkonjića po svaku cenu i dovođenje nestranačkih ličnosti bio udarac za partiju. Socijalisti bi izgubili potpunu kontrolu nad resorom, dok bi ovakva promena stvorila rizik od unutarstranačkih podela. Šef socijalista upozoren je da bi postavljanje nedovoljno stručne ličnosti ostavilo utisak da je reč samo o kozmetičkim promenama - kaže naš sagovornik.Izvor dodaje da Dačić pokušava da vruć krompir prebaci na Predsedništvo stranke.- To znači ne da on, nego Predsedništvo stranke donese odluku da ne izglasa Mrkonjićevu ostavku i tako ostane u Vladi. Tako bi Dačić rekao da je to odluka Predsedništva, a ne njegova lično i skinuo bi odgovornost sa sebe. Svi, i Dačić i Mrkonjić, kao i celo Predsedništvo SPS, svesni su toga da takva odluka vodi u izbore, a SPS to ne želi - zaključuje izvor Kurira.Mrkonjić nije želeo da komentariše naša saznanja, ali je ipak dao kratku izjavu.- Sve što imam da kažem reći ću na sednici Predsedništva stranka, kako i treba. Poštujem stranačke organe. Ja sam stara garda, a kod nas se zna red - kratak je bio Mrkonjić.Mrkonjić je 26. jula ponudio ostavku na mesto ministra, a nedavno je pojasnio da je ostavku dao stranci, a ne narodu i da definitivna odluka zavisi od SPS.

Mrka sam sebi tražio zamenuKako Kurir saznaje, Mrkonjić je u proteklom periodu pokušavao da pomogne premijeru i pronađe svog naslednika, pa se tako u javnosti poslednjih dana pojavilo ime Slobodana Miloševića.- Problem je bio u tome što bilo koje ime koje je predložio nije zadovoljilo kriterijume većine - zaključio je izvor Kurira.

Dačić i Vučić postigli okvirni dogovor o VladiBranko Ružić, funkcioner SPS, potvrdio je da su lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dogovorili okvir rekonstrukcije Vlade - u strukturalnom i personalnom smislu.- Očekujem da novu vladu i novi personalni sastav Vlade dobijemo praktično za vikend ili početkom iduće sedmice - rekao je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track