AMNESTI: Unmik nije rasvetlio sudbine nestalih Srba
Foto: Beta

Kritika misije na Kosovu

AMNESTI: Unmik nije rasvetlio sudbine nestalih Srba

Politika -
Rođaci nestalih, uglavnom kosovskih Srba, podneli su oko 150 žalbi u kojima tvrde da Unmik nije istražio otmicu i kasnije ubistvo njihovih rođaka

LONDON - Amnesti internešenel ukazao je na neuspeh misije UNMIK u istragama u vezi sa sudbinama civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Ekspert te organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava‚ Šan Džones izjavila je da je "to što UNMIK nije sproveo istrage u vezi mnogobrojnih i sistematskih napada na civile, kao i mogućih zločina protiv čovečnosti, doprinelo tome da na Kosovu prevlada klima nekažnjavanja zločina", prenela je agencija AFP.

U najnovijem izveštaju "Amnesti internešenela", koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u Savetu bezbednosti UN u četvrtak, 29. avgusta, ta organizacija sa sedištem u Londonu ističe da su rođaci nestalih, uglavnom etničkih Srba, podneli oko 150 žalbi u kojima tvrde da UNMIK nije "istražio otmicu i kasnije ubistvo njihovih rođaka".

"Dokazi pristigli od UNMIK-ovog tela za zaštitu ljudskih prava otkrivaju šokantno zanemarivanje prava nestalih i njihovih porodica", piše u izveštaju pod nazivom "Nasleđe UNMIK-a na Kosovu: Neuspeh u isporučivanju pravde i obeštećenja porodicama nestalih".

U mnogim slučajevima UNMIK nije "izneo nikakve dokaze da je istraga uopšte sprovedena". 0"Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i UN-u ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegava svoje obaveze", navodi "Amnesti".

Većina slučajeva, navedenih u izveštaju, se odnosi na otmice kosovskih Srba od strane albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, ali je "Amnesti" takođe ukazao da nisu istražene ni navodne otmice Albanaca od strane Srba.

"Prošle su godine, a sudbina većine nestalih sa obe strane i dalje nije razjašnjena, a njihove porodice čekaju na izvršenje pravde", istakla je Džons.

"Amnesti" je pozvao UNMIK, kao i EULEX da razreše "nasleđa kosovskog konflikta", uključujući "sudbinu nestalih iz svih zajednica na Kosovu, privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i obezbeđenje reparacije. Tek kad se to ostvari, ožiljci prošlih ratova mogu da počnu da zaceljuju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track