LANČANA REAKCIJA: Ako Antić postane ministar, Đilas pada u Beogradu!

Mogući vanredni izbori u Beogradu

LANČANA REAKCIJA: Ako Antić postane ministar, Đilas pada u Beogradu!

Politika -
Aleksandar Antić, potpredsednik SPS, najozbiljniji kandidat za mesto ministra saobraćaja, a kad postane član Vlade Srbije, najverovatnije će pasti vlast u prestonici

BEOGRAD - Može da se desi i da Đilas zglajzne zbog Antića!Aleksandar Antić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, najozbiljniji je kandidat za mesto ministra saobraćaja, a kad postane član Vlade Srbije, najverovatnije će pasti i vlast u Beogradu, saznaje Kurir. Naime, po preuzimanju nove funkcije moraće da podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine Beograda. To će, kako tvrdi izvor Kurira, automatski srušiti gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i dovesti do vanrednih izbora.- Kad Antić preuzme resor saobraćaja, moraće da se bira nov predsednik Skupštine Grada. SPS tada ne bi imao poseban interes da održava gradsku vlast jer ne bi imao nijednog jakog igrača u njoj, a s druge strane, ni opcija prekomponovanja gradske vlasti ne bi više bila realna. Po tom scenariju kandidat za gradonačelnika bi morao da se bira iz postojećih sastava odbornika u Skupštini Grada, a ni tu nema ličnosti koje bi zadovoljile kriterijume za prvog čoveka Beograda. To bi značilo da bi se u nekom realnom periodu išlo na vanredne izbore - kaže izvor Kurira.Drugi izvor Kurira iz SPS tvrdi da se Antić nije gurao da preuzme Ministarstvo saobraćaja, već da je to ideja lidera SPS Ivice Dačića, koji smatra da bi Antić dobro obavljao svoj posao.Analitičar Branko Radun, takođe, smatra da bi Antićevo premeštanje iz gradske u republičku vlast moglo da dovede do krize vlasti u Beogradu, ali da sve zavisi od toga kakve interese imaju ključni akteri tih dogovora.- Ipak, ne deluje da je sazrelo vreme da se na nivou Grada dese promene. U svakom slučaju, takva promena bi dovela do novih odnosa između SPS-DS-SNS, što bi kasnije moglo da rezultira saradnjom - zaključuje Radun.

Stojiljković: To bi sigurno uzdrmalo gradsku vlastPolitički analitičar Zoran Stojiljković kaže da bi izbor Antića za ministra saobraćaja zahtevao da socijalisti izaberu drugog kandidata za predsednika Skupštine Beograda, što bi svakako moglo da uzdrma gradsku vlast.- Svaki put kad vam pošalju nekog novog, to zahteva vreme za privikavanje. Ukoliko Antić izađe, ili čak i ne izađe iz Skupštine Beograda, neminovnost je da će se usporiti funkcionisanje gradske vlasti, zbog čega može doći i do osipanja - zaključio je Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track