PLAŠE SE FUNKCIJE: Dačiću, nemoj mene za ministra
Foto: Marina Lopičić

Dan odluke: Socijalisti danas saopštavaju kandidate

PLAŠE SE FUNKCIJE: Dačiću, nemoj mene za ministra

Politika -
Među funkcionerima SPS, u kojem ima nekoliko struja, vlada zabuna oko imena kandidata, a bilo je i želja da ih premijer „preskoči“, jer „zaista ne znaju šta bi radili kao ministri“

BEOGRAD - Ni socijalisti ne znaju ko će biti novi ministri!Neki od njih veoma nestrpljivo čekaju odluku premijera, uverio se juče Kurir, ali ne iz razloga za koji biste pomislili da ih motiviše.- Samo da mene ne izabere! Ne znam šta bih s tim ministarstvom - poverio se juče prijatelju jedan od funkcionera SPS čije se ime ovih dana pojavljivalo u medijima u svojstvu kandidata za čelno mesto u jednom ministarstvu. - Ne mogu da odbijem, a još ništa nije ponuđeno. I moraš da prihvatiš jer u suprotnom - šta ćeš uopšte u partiji i na visokoj funkciji ako ne preuzimaš odgovornost!Sednica parlamenta o rekonstruisanom kabinetu je zakazana za petak. Koliko je velika tenzija u SPS zbog rekonstrukcije Vlade, pokazuje i činjenica da je premijer Dačić odustao od planirane posete sedištu UN u Njujorku i tamo poslao šefa diplomatije Ivana Mrkića.- Na zasedanju Predsedništva stranke Dačić nikome nije otvoreno ponudio funkciju, već je samo pominjao imena. I pustio ih je nekoliko dana da vidi kako će ko da reaguje i da li će početi da lobiraju jedan protiv drugog. Među socijalistima ima nekoliko struja, a Branko Ružić vodi pravu kampanju za poziciju ministra saobraćaja, iako javno tvrdi suprotno - opisuje atmosferu u SPS pred Dačićevu odluku izvor Kurira iz vrha ove stranke. Najspornije je Ministarstvo saobraćaja.- Dačić je trebalo da razgovara s Mrkonjićem i da iznese svoj stav. Mrkonjićeva prva varijanta bila je da pokuša da ubedi Dačića, ali i Vučića, da ostane na mestu ministra. Ako mu to ne pođe za rukom, biće poslanik i na čelu Saveta za infrastrukturu, a za naslednika bi predložio Branka Ružića. Dačić na mestu ministra saobraćaja vidi i Aleksandra Antića. On bi prihvatio ukoliko bi imao odrešene ruke, a Mrkonjić ne bi da se odrekne uticaja u ministarstvu, što je u suprotnosti sa Antićevim željama - kaže izvor Kurira. Kako Kurir nezvanično saznaje, u pozadini cele "igre" stoji tihi sukob Ivice Dačića i Milutina Mrkonjića. Mrkonjić bi želeo da preko "svog" čoveka Branka Ružića zadrži uticaj u sferi saobraćaja, Dačić u prvi plan gura svog čoveka Antića, s kojim Mrkonjić nije u baš najboljim odnosima.(E. K.)

Jasna Šekarić nova ministarka?Iako se prethodnih dana pisalo da bi Alisu Marić u fotelji ministra za omladinu i sport trebalo da nasledi bivši bokser Nenad Borovčanin, izgleda da će njena naslednica biti Jasna Šekarić, najtrofejnija srpska olimpijka. U svakom slučaju, SPS bi danas trebalo da saopšti imena svih kandidata za resore koji pripadaju ovoj stranci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track