Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Sednica u Njujorku

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

Politika -
Delegaciju Srbije predvodiće ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. Premijer Dačić ipak neće ići zbog obaveza

NJUJORK, BEOGRAD - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će održati debatu o situaciji na Kosovu i Metohiji, u okviru koje će biti razmotren najnoviji izveštaj Ban Ki-muna, u kojem je generalni sekretar UN ocenio da sprovođenje Briselskog sporazuma ostaje "najveći izazov".

Delegaciju Srbije predvodiće ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić koji će, kako je saopštilo Ministarstvo, izvestiti o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, kao i o naporima koje Vlade Srbije čini na implementaciji sporazuma Beograda i Prištine, od 19. aprila.

Mrkić je najavio da će jedna od glavnih poruka biti da se dogovoreno u okviru sporazuma mora poštovati i sprovesti.

"Mi želimo da dubinski sagledamo izveštaj UNMIK-a, da ga procenimo i iznesemo sva naša viđenja. Ali, svakako da ćemo u svetskoj organizaciji, na najvišem mestu, ukazati da je najbitnije da ono što je dogovoreno stvarno bude i sprovedeno", rekao je Mrkić za Tanjug pred odlazak u Njujork.

"Posle potpisivanja prvog sporazuma sa prištinskim vlastima ima nekih tumačenja koja su "stvaralačka", pa čak i "maštovita" i ne odgovaraju slovu sporazuma", upozorio je Mrkić.

"I mi ćemo ukazati svima do to tako ne može da bude i da svako mora da poštuje ono što je potpisao", poručio je šef srpske diplomatije.

Ban Ki-mun, u redovnom tromesečnom izveštaju napominje da je sada najveći izazov na Kosovu sprovođenje sporazuma koji su u Briselu potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači i podseća da Beograd nastavlja razgovore s predstavnicima Srba sa severa Kosova, koji se i dalje protive primeni sporazuma.

Generalni sekretar poziva vlasti u Beogradu i Prištini da udvostruče napore kako bi se utvrdila sudbina nestalih osoba - njih 1.726 - i procesuirali svi odgovorni za ratne zločine.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel ocenila je, u međuvremenu, da je UNMIK doživeo neuspeh u istragama vezanim za sudbine civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, što je doprinelo tome da na Kosovu prevlada atmosfera nekažnjavanja zločina.

U najnovijem izveštaju Amnestija, koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u SB UN, navedeno je da su rođaci nestalih, uglavnom kosovskih Srba, podneli oko 150 žalbi u kojima tvrde da UNMIK nije istražio otmice i ubistva njihovih rođaka.

"Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i Ujedinjenim nacijama ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegavaju svoje obaveze", istakla je ta organizacija.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je ranije bio najavio da će prisustvovati sednici SB UN u Njujorku, saopštio je u utorak u Briselu, posle razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da ipak neće ići zbog obaveza.

"Trebalo je da putujem zajedno sa (direktorom Kancelarije za KiM Aleksandrom) Vulinom i (ministrom spoljnih poslova Ivanom) Mrkićem, ali suviše je obaveza", rekao je Dačić, podsećajući da će sednica vlade o rekonstrukciji biti održana krajem ove nedelje.

Tanjugu je u kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija potvrđeno da ni on neće putovati u Njujork i da će delegaciju Kosova na sednici SB UN predvoditi ministar inostranih poslova Enver Hodždaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track