GLASANJE U SKUPŠTINI: Zakon o ministarstvima usvojen u načelu

Preduslov za rekonstrukciju vlade

GLASANJE U SKUPŠTINI: Zakon o ministarstvima usvojen u načelu

Politika -
Kabinet premijera Dačića imaće 18, umesto dosadašnjih 17 ministarstva, jer će Ministarstvo finansija i privrede biti podeljeno na dva

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je današnju sednicu oko 10.20 časova, a nekoliko minuta kasnije u načelu je usvojila i Zakon o ministarstvima, čije usvajanje je preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije.

U 10.44 poslaničkim pitanjima počelo je novo zasedanje parlamenta koje je u toku.

Parlament je kasno sinoć, posle 12 sati rada, završio raspravu o amandmanima na predloženo zakonsko rešenje. Izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima kabinet premijera Srbije Ivice Dačića imaće 18, umesto dosadašnjih 17 ministarstva, jer će Ministarstvo finansija i privrede biti podeljeno na dva.

Na izmene i dopune Zakona o ministarstvima podneto je ukupno 39 amandmana, a Vlada Srbije nije prihvatila nijedan. Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković sinoć je, posle završetka rasprave o amandmanima, naveo da je usvajanje izmena i dopuna Zakona o ministarstvima samo prethodni korak u izvršenju bitnog zadatka, a to je izbor novih ministara u Vladi Srbije.

Selaković je naveo i da je nekoliko puta u toku rasprave na neprimeren način rečeno da je aktuelna vlada najgora u istoriji Srbije. "Da li je neka vlada dobra ili ne daju sud građani na izborima", rekao je Selaković i dodao da aktuelna vlada nikako nije jedna od najgorih i da su mnoge stvari počele da se menjaju na bolje. Selaković se u završnoj reči osvrnuo i na "aferu aflatoksin" i naveo da ne zna da li u poslednje 2,5 decenije postoji zloupotreba javnosti kao što je to bio slučaj sa "aferom aflatoksin".

Od toga na kraju nije bilo ništa osim enormne štete srpskom seljaku, žitu, mesu… jer je neko osetio da su mu ugroženi oni domeni koji su mu do tada bili dostupni, a najteže mu je palo što danas nema vlast", rekao je Selaković.

On je izrazio uverenje da tako nešto neće ostati bez adekvatne sankcije ali i sumnju da bi štetu koja je naneta u tom slučaju neka sankcija mogla da nadomesti.Nakon što se poslanici izjasne o izmenama Zakona o ministarstvima, počeće nova sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stranih delegacija skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Glasanje o izmenama Zakona o ministarstvima zakazano je za 10 sati, dok će nova sednica početi u 10.30 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track