Dačić: Cilj rekonstrukcije je da promenimo Srbiju!
Foto: Nemanja Pančić

Ekspoze predsednika Vlade Srbije

Dačić: Cilj rekonstrukcije je da promenimo Srbiju!

Politika -
Vreme je Srbiji treba sve i treba joj odmah. Ovaj narod zaslužuje modernu i bogatu zemlju

BEOGRAD - Neophodne promene!„Srbiji danas treba sve i treba joj odmah“, rekao je Dačić u ekspozeu povodom izbora novih članova Vlade. Prema njegovim rečima, cilj koji ova država i njen narod zaslužuju je - modernija, efikasnija, pravednija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija.Nova vizija Srbije bazira se na četiri osnovne pretpostavke, a to su: univerzalni minimum socijalne zaštite, konsolidovanje javnih finansija, korporatizacija privrede i smislena zakonska regulativa za sve to.Obrazlažući ove pretpostavke, Dačić je rekao da one podrazumevaju da univerzalni minimum socijalne zaštite nikoga neće ostaviti na cedilu, da konsolidacija javnih finansija znači i novu poresku politiku, odnosno odgovornu državu i građane, da korporatizacija privrede uspostavlja odnos prema državnom kao prema svom i da sve to treba da prati smislena zakonska regulativa.Osnovni cilj rekonstrukcije Vlade, dodao je, upravo su novi zadaci koji treba da ubrzaju Srbiju, da je promene, a ne da stalno bude talac međustranačkih sukoba i podele vlasti.- Zato se među 11 novih članova Vlade nalazi više od polovine nestranačkih ličnosti. Znam da Srbiji danas treba sve i da joj to treba odmah - rekao je Dačić.Strategija razvoja Srbije, dodao je, mora da bude zasnovana na onome što ima i što predstavlja našu komparativnu prednost, a to su poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika i infrastruktura, kao i automobilska industrija i informacione tehnologije.- To su grane u kojima bi trebalo da počnu novi investicioni ciklusi - rekao je Dačić i naglasio da je dilema „razvoj ili štednja“ lažna, jer je nama neophodno i jedno i drugo.- Jedino rešenje je smanjivanje neracionalne potrošnje, smanjivanje birokratije i eliminisanje nepotrebnih troškova države, a s druge strane povećanje investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje, uz socijalnu odgovornost prema najugroženijim slojevima stanovništva - kazao je Dačić.

Ponosan na rezultate: Vučić: Vlada sprovodi idejePoslanicima se obratio i vicepremijer Vučić, naglasivši da niko ne može da ga ubedi da Zvezda i Partizan ne mogu da budu uspešni ukoliko budu privatizovani, a Mančester junajted može.- A čini mi se da je Mančester junajted malo uspešniji nego svi naši klubovi - lakonski je konstatovao Vučić, koji se osvrnuo i na spoljnopolitički napredak naše zemlje od formiranja vlade čija je rekonstrukcija u toku.- Činjenica je da posle godinu dana rada Vlade, Srbija ima neuporedivo bolju političku i pravnu poziciju i da je poštovani član međunarodne zajednice, a da sarađuje i sa zemljama zapadne civilizacije, kao i s Rusijom i Kinom - naglasio je Vučić i najavio da u decembru u posetu Srbiji dolazi predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.Vučić je optužio predstavnike opozicije da su kao najgori ksenofobi napali ideju da u Vladu uđu stranci.- Šta god da uradite i kako god da uradite, neće biti dobro. Ja nemam sekunde, milione, imam ideju koju želim da sprovedem - zaključio je.

Dačić: Mi ne pravimo vladu noćuNajkritičniji prema predsedniku Vlade bili su poslanici Demokratske stranke, koji su tvrdili da je on na toj funkciji pro forme. Premijer im nije ostao dužan, već je naveo da su se vlade u vreme vlasti DS birale dva minuta pre ponoći.- Tako ste vi, gospodine Šutanovac, izabrani. I u vreme Đinđića i Koštunice, pa kako vas nije sramota, gospodine Šutanovac. Pa, je l‘ se sećate da ste od mene tražili da ja molim Tomislava Nikolića da biste napravili vladu s Koštunicom - odgovorio je lider SPS.

Dragojević: Skupština interesantan tripSocijalisti Milutin Mrkonjić (doskora ministar saobraćaja) i Srđan Dragojević položili su poslaničku zakletvu kako bi učestvovali u raspravi. Proslavljeni reditelj je, iako nije želeo da daje opširnije izjave, na pitanje kako mu se čini atmosfera u Narodnoj skupštini, odgovorio:- Interesantan trip - kroz smeh je rekao Dragojević.

Kukumavčenje zbog klimeJedan od poslanika iz redova vladajuće koalicije požalio se da je najveći problem u skupštinskoj sali to što je „hladno kao u frižideru“.- Svi se porazboljevasmo. Poslanice bole jajnici, ubi nas glava i pola nas se ukočilo. Ako se to ne reši, doći ćemo s kapama u Skupštinu - požalio se poslanik.

Na ovome se bazira vizija Srbije:1. univerzalni minimum socijalne zaštite2. konsolidacija javnih finansija3. korporatizacija privrede4. smislena zakonska regulativa za sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track