ZAVRŠENO ZASEDANJE: Skupština nastavlja rad u ponedeljak!

Rasprava pa zakletva ministara

ZAVRŠENO ZASEDANJE: Skupština nastavlja rad u ponedeljak!

Politika -
Potpredsednik skupštine Konstantin Arsenović posle niza replika odlučio je da se sednica na kojoj se raspravlja o rekonstruisanoj vladi nastavi u ponedeljak u 11 sati,kada bi trebali i ministri da polože zakletvu

BEOGRAD - Sednica Skupštine na kojoj se raspravlja o rekonstruisanoj vladi počela je oko 10.45 sati sa zakašnjenjem.

Potpredsednik skupštine Konstantin Arsenović posle niza replika odlučio je da se sednica na kojoj se raspravlja o rekonstruisanoj vladi nastavi u ponedeljak u 11 sati,kada bi trebali i ministri da polože zakletvu.

Šef parlamenta Nebojša Stefanović odredio je pauzu u trajanju od sat vremena i najavio nastavak rasprave u 15 sati. Sednica je nastavljena nešto posle 16 časova u oštom tonu u polemici između Borka Stefanovića i vicepremijera Aleksandra Vučića.

Posle novog udara Borka Stefanovića, Aleksandar Vučić je rekao da će izdignuti iznad njega i besmislene polemike, ali i dodao kako se Stefanović usuđuje da ugrožava iznoseći neke informacije u javnost opasno akcije protiv korupcije i istragu protiv Darka Šarića koje se sprovode i da napada srpsko pravosuđe i blati ga. Posle odogovra vicepremijer je izašao iz sale, a za reč se javio ministar pravde Nikola Selaković koji je stao u odbranu srpskog pravosuđa i zatražio da Stefanović prestane blatiti pravosuđe.

Nastavak sednice obeležio je oštar napad šefa poslaničke grupe DS Borka Stefanovića na Vicepremijera Aleksandra Vučića da on širi strah i da ga to brine. U 20 minutnom govoru on je Aleksandra Vučića napao da je kriv za niz problema u državi od nezaposlenosti, do borbe protiv korupcije i da zbog nesposobnosti se vlada rekonstruiše.

Vicepremijer Vučić je od samog početka oštro krenuo da odgovara Borku Stefanoviću u istom tonu i dužini trajanja Stefanovićevog izlaganja. Vučić je na samom početku govora rekao da je izlaganje Borka Stefanovića bio najšampijonskii najmalicozniji govor u skupštinskoj istoriji.

Oštra polemika između Borka Stefanovića i vicepremijera Aleksandra Vučića se nastavlja uz nove optužbe DS na njegov račun.

Vučić je na Stefanovićevu žalbu da mu se skraćuje vreme rekao da prestane da izigrava Kalimera jer je DS doneo ovaj poslovnik i da se ne žali na nas nego na sebe. I da ga verovatno zabrinjava jer će za svaki potez odgovarati i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić a i njegovo visočanstvo Dragan Đilas što je izazvalo gromki aplauz u Skupštini, kao i da on nikada nije davao pare građana Srbije da bude menadžer godine.

Premijer Ivica Dačić upitao je Borka Stefanovića kako on kao radnik Ministarstva spoljnih poslova može da bude šef poslaničke grupe. Da li je on osoba A ili B i da se odredi gde pripada da li je protiv vlade ili radi kao vladin službenik, što je izazvalo smeh u sali.

" Ma koliko se trudili i dokazivali poslanici DS ne mogu stići Đilasa ni po bogatstvu i malicioznosti", izjavio je Vučić, koji je Stefanovića optužio i za elementarno nepoznavanje zakona o javnim nabavkama i dodao da je DS glavni krivac za aferu aflatoksin i da je DS prednjačio kada je trebalo naneti štetu poljoprivrednicima.

Iznoseći podatke o slučajevima korupcije Vučić je saopštio da je slučaj ATP vojvodine završen kao i da će se DS iznenaditi kada krene realizacija ovog postupka. On je Dragana Đilasa optužio za pljačku Beograda, kao i da se Đilas pokušava umiljavati Dačiću da se ne pokreće istraga o onome što se dešavalo u Beogradu, ali da će i malverzacije u Beogradu biti istražene.

Povodom plakata protiv Igora Mirovića. Vučić je rekao da zana da je DS štampala te plakate i lepila po Novom Sadu da jeste uznemiren, ali i ljubomoran što on nije na njima zajedno sa Mirovićem. On je dodao i da im smeta zato što ne dozvoljava da Đilas i pojedinic iz DS budu najbogatiji, da poseduju monopol i da ga neće uplašti i zaustaviti da još jače udari po korupciji i kriminalu.

U toku odgovor premijera Dačića na prozivke DS.

Sednica se i dalje odvija u žestokom tonu ovaj put polemika se vodi oko Zorana Đinđića. Poslanik LDP Bojan Đurić oštro je napao DS da neamju pravo na monopol na Zorana Đinđića i da ga sramota svojim kadrovima. U replici on je od predsednika skupštine Stefanovića zatražio da nije reagovao na spominjanje premijera Zorana Đinđića.

U toku je oštar nastup Vladimira Cvijana koji odgovara replikom na izlaganje Borka Stefanovića koji ga je spomenuo u više navrata.

Za sednicu se prijavilo više poslavnika. Poslanik Šajin reklamirao povredu poslovnika, ali ga je predsednik skupštine Stefanović upozorio da povredu poslovnika ne že koristi kao repliku.

U nastavku sednice govore šefovi poslaničkih grupa koji to u petak nisu učinili, a nakon toga sledi petočasovna rasprava o reformisanoj Vladi Srbije. I ova sednica, kao i jučerašnja, počela je reklamiranjem poslanika. Takođe su stigle kritike iz poslaničkih klupa zbog kašnjenja sednice koja je zakazana za 10 sati, ali je počela sa 45 minuta zakašnjenja.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kazao je da je on odgovoran za kašnjenje sednice i izvinio se poslanicima zbog toga.

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović rekao je u toku rasprave da je rekonstrukcija vlade temeljna, što je znak da je vladajuća koalicija spremna za suštinske i temeljne reforme. On je rekao da SDPS daje punu podršku radu rekonstruisane vlade, sa nadom da će prvi rezultati biti brzo vidljivi.

Poslanička grupa SPO-DHSS podržaće izbor novih ministara u Vladi Srbije, rekla je zamenica predsednika te poslaničke grupe Olgica Batić."Pored (Nebojše) Selakovića, koji je do sada bio najmlađi ministar, podršku ćemo pre svega dati Lazaru Krstiću i Vanji Udovičiću, kao i svim članovima vlade", rekla je Batić. Obraćajući se pojedinim kandidatima, Batić je kandidatu za ministra kulture Ivanu Tasovcu rekla da se nada da će mu se ostvariti želja da neki političari odslušaju neki koncert Filharmonije, a mladim kandidatima poručila da je njihova mladost njihova najveća prednost.

Batić je, međutim, premijera Srbije Ivicu Dačića upitala da li se rukovodio onom Aristotelovskom da su svi muškarci jednaki pred zakonom, pa zato nema nijedne žene među kandidatima za ministre.

Potpredsednik PUPS-a i generalni direktora PTT Srbije Milan Krkobabić poručio je svim penzionerima u Srbiji da su njihove penzije sigurne dok god je aktuelna Vlada na vlasti. Govoreći o ekonomiji, Krkobabić je pohvalio "Srbijagas" i PTT Srbije kao profitabilna preduzeća, tvrdeći da je PTT Srbija ostvarila višemilionski profit u evrima od kada je on direktor. Kako je naglasio, PUPS nema ništa protiv dolaska stranih investitora, ali je pitao zašto postoji obaveza da srpski radnici koji rade u stranim fabrikama moraju da znaju engleski jezik.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je odgovorio da "veoma ceni" Krkobabićev optimizam ali, kako je rekao za sebe - on nije takav tip. "Kada govorimo o profitabilnosti javnih preduzeća, možda su PTT Srbija i EPS ostvarile profit, ali nije `Srbijagas`, koji nije zaradio 200 miliona evra već je dužan 200 miliona evra", istakao je Vučić.Vučić je naglasio da je značajno znanje engleskog jezika, jer se bez toga ne može raditi, na primer, u modernoj aviokompaniji.

"Ako mislite da ćete tako da se dodvorite ljudima u Srbiji koji ne znaju engleski, grešite. U Holandiji roditelji dovode kineske dadilje da bi im deca govorila kineski jer razmišljaju o budućnosti", rekao je Vučić.Prema Vučićevim rečima, SNS voli penzionere i sigurno ima veći broj glasača među penzionerima nego PUPS."Briga o penzionerima nije u stavu da ćemo svi lagano i sigurno da pomremo, nego da zapošljavamo Srbiju", poručio je Vučić.

Krkobabić izazvao smeh poslanika: Mogu da me smene - figurativno

Replicirajući Krkobabiću, Vučić je rekao da on nema "omiljenu opoziciju" sa kojom se sastaje po kafićima i pomenuo kafić "Fraći" čiji je vlasnik blizak gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu."Nemojte vi nama da govorite o omiljenoj opoziciji. Mi sa njima ne sedimo ni ujutru ni uveče u "Fraćiju" ni na Tašmajdanu, vi ste sa njima godinama u koaliciji", rekao je Vučić Krkobabiću. Krkobabić mu je na to odgovorio izazvavši smeh poslanika, ali i Vučićev osmeh: "Mogu da me razreše svakog trenutka. Figurativno".

Dačić: Nikad nisam bio član nijednog organa Simpa

Premijer Dačić izjavio je danas, polemišući u Skupštini sa šefom poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimirom Ilićem o “Simpu” i izlasku URS-a iz vlade, da nikada nije bio član nijednog organa te kompanije, kao što su to bili pripadnici nekih drugih stranaka.

“Nikad nisam bio član nijednog organa Simpa, a bili su iz mnogih stranaka. I Milosavljević i Šutanovac su bili članovi odbora Simpa. Boris Tadić je primao Dragana Tomića. Ne mogu Tomić i Simpo da vam budu dobri samo za slikanja i kada otvore pogon u Trgovištu, a onda šta ćemo sa 5.000-6.000 radnika - nema veze”, rekao je Dačić navodeći da Simpo "nije ekspozitura SPS".

On je rekao i da u pregovorima oko Simpa nije učestvovao on, već kabinet prvog potpredsednika vlade i Ministarstvo finansija.

Dačić je govorio i o izlasku URS-a uiz vladajuće koalicije i rekao da je on predložio da ta stranka ne bude deo vladajuće koalicije, jer je smatrao da treba postići napredak u oblasti ekonomije i finansija.“Ne mislim da sam pogrešio”, rekao je Dačić i dodao da je Dinkić tražio superministarstvo, što je za njega bilo neprihvatljivo, zbog čega nema razloga za sukobe i ljutnje.

O lepim ženama

Polemišući sa premijerom, Ilić je u izlaganju pomenuo i lepe žene na šta mu je, pošto se već besomučno repliciralo, šef parlamenta Stefanović rekao: Nemojte o tome ko boga vas molim... Moram da vas prekinem dok ne zapadnete u još veće probleme...

12.00 - Nastavljeno s replikama po povredi Poslovnika i oštrim polemikama pojedinih poslanika sa premijerom.

11.58 - Premijer Dačić se obratio Skupštini govoreći o malim penzijama i reformi penzionog fonda. Odmah potom usledila je replika Čedomira Jovanovića (LDP).

11.45 - Poslanicima se u Skupštini obratio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić odgovarajući na primedbe Milana Krkobabića iz PUPS.

10.45 - Počela sednica Skupštine sa zakašnjenjem posle čega su govorili šefovi poslaničkih grupa.

Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji bi potom trebalo da polože zakletvu. Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Na početku sednice Skupštine u petak, na čijem dnevnom redu je bio izbor članova rekonstruisane vlade, premijer Ivica Dačić izneo je ekspoze, a potom je vodio burnu polemiku sa opozicijom.

Premijer Ivica Dačić je u petak u ekspozeu naveo da će ciljevi Vlade biti modernizacija zemlje, pravedno rešavanje kosovskog pitanja, zaustavljenje ekonomske krize i zapošljavanje.

Dačić je u ekspozeu ukazao da su javne finansije i privredni sistem u veoma teškom stanju. Opozicija je kritikovala ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se rekonstrukcija preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić.

Predloženo je da rekonstruisana Vlada ima 18 resora i dva ministra bez portfelja. Kandidat za novog ministra finansija je Lazar Krstić, za ministra odbrane Nebojša Rodić, za ministra za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirović, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić, za ministra privrede Saša Radulović.

Za novog ministra kulture i informisanje predložen je Ivan Tasovac, za ministra saobraćaja Aleksandar Antić, za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branko Ružić, za ministra sporta i omladine Vanja Udovičić, za ministra prosvete i nauke Tomislav Jovanovića, a za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandar Vulin.

Na kraju sednice, ako budu izabrani, predviđeno je da novi članovi Vlade polože zakletvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track