Vučić: Hrabro radim na tome da Srbija bude cenjena

Čovek od ideje

Vučić: Hrabro radim na tome da Srbija bude cenjena

Politika -
Negirajući da je najmoćniji čovek u državi, vicepremijer objasnio da uživa podršku građana jer je najizloženiji i u ovom trenutku možda najdinamičniji

ZAGREB - Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je da je najveći problem Srbije inercija koja je terala zemlju u “tragičnom smeru”, da je vlada tu inerciju slomila, ali da još nije uspela da je preusmeri kod građana ka onome što će biti neminovni rezultati aktuelne politike, a to je - bolji život u boljoj zemlji, integrisanoj u evropske razvojne i civilizacijske tokove.

"Ono što me opterećuje, a mislim da je slična situacija i u Hrvatskoj, je atmosfera opšteg negativizma: ništa ne valja, ništa ne može... Želeo bih da mnogo više iniciramo i podstičemo optimizam, samouverenost, pozitivan odnos i prema sebi, prema onome što se može definisati kao uspeh, pomak", rekao je Vučić.

Na konstataciju da ga u Hrvatskoj i ne samo u toj zemlji vide kao najmoćnijeg čoveka srpske države, Vučić kaže da on lično ne bi govorio o kategorijama moći: “Mislim da se pogrešno definiše podrška koju građani Srbije daju onome što personifikujem kao neko ko je najizloženiji, možda najdinamičniji, u ovom trenutku i možda će zvučati neskromno, kao neko ko vrlo hrabro nastoji da Srbiju vrati na put koji će je učiniti cenjenom zemljom, ekonomski jačom, čiji su građani zadovoljniji”.

Vicepremijer je dodao da je svestan da je to mač sa dve oštrice, ali da njegovo čvrsto uverenje u pogledu tog cilja ne ostavlja ni najmanji prostor da se dvoumi i kalkuliše.

On se pozvao na Marka Tvena, koji je pisao da čoveka s novom idejom doživaljavaju kao ludaka sve dok mu ta ideja ne uspe:“Možda smo mnogima na početku mandata tako izgledali, ali smo zacrtali da ćemo napraviti ključne korake ka Evropi ,što smo i učinili, kao i da ćemo napraviti ključne pomake kada je reč o Kosovu, za samo godinu dana. Ova podrška je i oblik konsenzusa u pogledu politike koju vodimo, teških odluka koje donosimo i principijelnosti u borbi protiv korupcije, evropskim integracijama, naporima da imamo bolji život...”, naveo je vicepremijer.

Upitan o borbi protiv korupcije, vicepremijer kaže da je aktuelna vlada nasledila puno neraščišćenih nepravdi, kao i da su građani na to najosetljiviji.

“Zasukali smo rukave, proveravamo sumnjive privatizacije koje se dotiču najvećih centara moći, jer dok se nepravde ne isprave teško je praviti bilo kakve iskorake”, dodao je.

A ako je, kako kaže, reč o moći, u Srbiji se ona obično koristi u negativnom smislu.“Ono što imam od moći ja nastojim da upotrebim na opštu dobrobit, koristeći u svakom trenutku maksimum svoje snage i mogućnosti, nastojeći da i kod drugih proizvedem potrebu da budu izuzetni. Moć koristim da nadoknadim zaostatke, da premostim provalije koje su pravljene i da zaustavim sve one koji su beskurpulozno pljačkajući zemlju uništavali mogućnosti da građani bolje žive”, rekao je Vučić.On je naveo i da će sve svoje moći koristiti samo za modernizaciju Srbije, za stvaranje pravednijeg sistema, ekonomski održivog, socijalno poštenijeg I uspešnijeg…“Svestan sam činjenice da se problemi koje imamo ne mogu rešavati drugačije osim žrtvovanjem i posvećenošću. I izuzetna mi je želja da to prenesem i na političare iz moje stranke, ali i na političku i ekonomsku, društvenu elitu Srbije”, poručio je vicepremijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track