LDP će podneti zahtev za smenu ministra Selakovića
Foto: Rts

Smeta im izjava

LDP će podneti zahtev za smenu ministra Selakovića

Politika -
Razlog za smenu je to što je ministar Selaković rekao da će za manje od 20 meseci biti završene istrage u vezi 24 sporne privatizacije i da će biti podignute optužnice, kaže Bojan Đurić

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija očekuje da Vlada Srbije opozove ministra pravde Nikolu Selakovića, a ukoliko se to ne dogodi, ta stranka će podneti zahtev za njegovu smenu zbog njegovih izjava u parlamentu u subotu, izjavio je danas poslanik te stranke Bojan Đurić.

Đurić je novinarima u parlamentu rekao da je razlog za to što je ministar Selaković rekao da će za manje od 20 meseci biti završene istrage u vezi 24 sporne privatizacije i da će biti podignute optužnice.

Đurić je precizirao da je ministar pravde na taj način prekršio zakon.

Prema njegovim rečima, Selaković je tako prejudicirao kako će istrage biti završene, ističući da ministar pravde ima određene nadležnosti i ocenio da ministar mora da bude oprezan u onome što radi i priča.

On je dodao da će sada oni koji će u budućnosti braniti neke od ovih koji se nađu na optužnicama imati dokaz da je vršen politički pritisak da se te istrage završe na taj način, odnosno da budu podignute optužnice.

Prema njegovim rečima, to se može iskoristiti i da optužnice budu oborene, a istovremeno je dodao da se u Sudu u Strazburu dešavalo da mnoge presude za pojedine slučajeve budu ukinute upravo zbog sličnih izjava kao što je bila Selakovićeva.

On je dodao da je LDP pružila u raspravi priliku ministru da "spasi šta se spasti može", da je sve moglo da ostane na nivou gafa, ali da je ministar nastavio da se ponaša na isti način, odnosno, "da se ponaša kao opozicioni političar".

Na opasku novinara da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić visoko ceni rad Selakovića, Đurić je odgovorio:

"Mi ovde ne govorimo o čistoj politici, mi nemamo ništa protiv toga da Vučić podrži Selakovića, ili da Selaković uživa podršku vladajuće koalicije, ali postoji granica koja je definisana ustavom i zakonom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track