Vulin: Statusna neutralnost uslov za izlazak na izbore

Izbori na Kosovu

Vulin: Statusna neutralnost uslov za izlazak na izbore

Politika -
Priština je pokazala da je postala nezadovoljna onim što je dogovoreno u Briselu i da je jedini način da nezadovoljstvo ispolji da Sporazum ne zaživi, naveo je ministar bez portfelja

ZUBIN POTOK - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je vlast u Prištini "najveća prepreka za izlazak Srba na lokalne izbore" 3. novembra na Kosovu.

"Priština je pokazala da je postala nezadovoljna onim što je dogovoreno u Briselu i da je jedini način da nezadovoljstvo ispolji da Sporazum ne zaživi", rekao je Vulin u mestu Gazivode u Ibarskom Kolašinu.

Ministar je rekao da "ako Sporazum ne zaživi i Srbi ne izađu na izbore, onda Priština nema nijedan problem".

"Upravo zato, skoro 24 sata pre finalnog roka za predaju izbornih lista, mi još čekamo da se definitivno uverimo da je sav izborni materijal statusno neutralan. Samo pod tim uslovom Srbi će izaći na izbore", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je "preduslov bilo kakvih radnji statusna neutralnost i da je nedopustivo da se Srbi, na bilo koji način primoraju da priznaju državu koju ne prihvataju kao svoju i koju ne priznaju da postoji.

"Vlada Republike Srbije je u tome dosledna", rekao je on i dodao da je "svih ovih godina Priština govorila da je spremna da izvrši integraciju Srba, da je spremna na bilo kakvu kooperativnost samo da bi Srbi izašli na izbore i da bi učestvovali u institucijama".

"A sada kada je Sporazum potpisan, Priština pokušava da spreči Srbe da izađu na izbore", rekao je on. Centralna izborna komisija Kosova juče je odlučila da na glasačkim listićima ne bude grb Kosova što je bio uslov Beograda kako bi Srbi izašli na izbore. Vulin je rekao da su liste, potpisi i kandidati spremni, ali još nije poznato da li je birački materijal statusno neutralan.

"Onog momenta kada to bude spremno, a ja imam informaciju da će to biti oko 15 časova, mi smo spremni da izađemo sa listama i kandidatima i jedinstvenim srpskim nastupom na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Vulin. Ministar je objasnio da statusna neutralnost biračkog materijala znači da "na glasačkom listiću ne sme da stoji Republika Kosovo ili grb Republike Kosovo".

"Jedino što na listiću može da stoji je Centralna izborna komisija, i čim budem video da je sa listića skinut logo "Kosovo Republika", ja ću sa velikim zadovoljstvom to potvrditi i pozvaću Srbe da izađu na izbore", rekao je Vulin. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i Srbi na KiM su spremni.

"Srbi na KiM su najlojalniji i najhrabriji deo srpskog naroda i ne postoje građani Republike Srbije koji više vole svoju državu od njih. Znam da je teško reći da ćemo glasati na izborima koje nije raspisao predsednik Srbije, ali Vlada Srbije, predsednik Srbije i parlament su uradili ono što mora da se uradi", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM to razumeju i neće dozvoliti da budu izmanipulisani i da ih Priština svojim trikovima spreči da preuzmu budućnost u svoje ruke. Dodao je da su lokalni izbori u novembru od suštinske važnosti za Srbe.

"Život može da se nastavi samo ako državi Srbiji izborimo mehanizme da nastavi da brani, čuva i finansira Srbe na KiM. Za to nam je potrebna Zajednica srpskih opština i nju nećemo dobiti, nju ćemo izboriti ili oteti. Vlada Republike Srbije nikada neće otići i napustiti ove prostore", naveo je on.

Osvrćući se na nacrt Zakona o pomoći stanovništvu na KiM Vulin je rekao da je on insistirao da se taj papir učini javnim i da se o njemu raspravlja.

"Zakon nikada neće biti usvojen dok se na KiM svi relevantni faktori ne usaglase oko njega, hoću da Srbi odlučuju o sebi", rekao je on i pozvao političke stranke da ne plaše ljude, da se sa njima ne igraju, jer će zakon biti onakav kako bude dogovoreno. Vulin je rekao da će od 1. januara zdravstvo i školstvo biti vođeni i finansirani na isti način na koji se to radi sada.

Prosvetarima i zdrastvenmi radnicima i dalje plateVulin je izjavio da će zaposleni u prosveti i zdrastvu u pokrajini nastaviti da primaju plate i dodao “da su oni možda najvažniji deo života na Kosovu i Metohiji”."Apsolutno, i posle 1. januara 2014. godine zaposleni u prosveti i zdravstvu na Kosovu i Metohiji nastaviće da primaju plate", rekao je Vulin.“Možda i najvažniji deo života na KiM - zdravstvo i školstvo će u potpunosti ostati finansirani i vođeni na isti način na koji su vođeni i do sada. Ali opet ponavljam, 5. novembra mi moramo da imamo Zajednicu srpskih opština,” rekao je Vulin.On je dodao da će 5. novembra Zajednica srpskih opština biti ta koja će okupiti sve što je srpski život na Kosovu i Metohiji ističući “da nam i to neće dati, nego će pokušati da Zajednica ne zaživi”.Pokušaće, rekao je Vulin, da se Zajednica srpskih opština nikada ni ne konstituiše, pokusaće da je ne bude, Zajednicu srpskih opština ćemo izboriti ili oteti, kako vam je lakše ali nam je neće dati, rekao je on.

Zakonu o finansijskoj podršci biće usaglašenMinistar bez portfelja naveo je danas da nacrt zakona o finansijskoj podršci pripadnicima srpskog naroda i nealbancima na Kosovu i Metohiji neće ući u proceduru niti biti usvojen dok se oko njega u pokrajini ne usaglase svi faktori.Vulin je istakao da je on bio taj koji je insistirao da se nacrt tog zakona učini javnim i da se o njemu raspravlja, istakavši da nikad neće biti usvojen dok se ovde, na prostoru Kosova i Metohije, svi relevantni faktori ne usaglase oko njega."Ja hoću da Srbi na KiM odlučuju o sebi pa i kad se donosi zakon o njima, hoću da kažu šta imaju da kažu o tom zakonu. I opet molim da i to ne dopustimo da bude predmet političkih manipulacija, da se stranke ne igraju, da ne plaše ljude, da ne uvode paniku u narod", rekao je Vulin.On je naglasio da će taj zakon biti onakav "kako se mi dogovorimo da bude" i da je zato pred Srbima na Kosovu i Metohiji.“Zato je, uostalom, pred vama, bio dobar ili loš, ima loših stvari u njemu, ima dobrih stvari u njemu, ne dopadaju se neki termini, ali se recimo dopada da se uvodi kategorija linearne nadoknade za sve koji žive na prostoru KiM", kazao je Vulin.Ministar Vulin je dodao da su sve ideje u vezi sa tim zakonom dobrodošle, poručivši građanima da ne dopuste da se poilitičke partije igraju sa budućnošću naroda."Zakon će biti onakav kakav se svi mi dogovorimo da on bude, tek tada i takav će ući u skupštinsku i vladinu procedure", zakljkučio je ministar bez portfelja, zadužen za Kosovo i Metohiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track