Italijan Farina novi komandant Kfora na Kosmetu

Preuzima dužnost u petak

Italijan Farina novi komandant Kfora na Kosmetu

Politika -
Odlazeći komandant Kfora ocenio je bezbednosnu situaciju na severu Kosova kao napetu, mirnu i stabilnu

BEOGRAD - Italijanski general-major Salvatore Farina preuzeće u petak u Prištini dužnost komandanta Kfora i na tom mestu naslediti nemačkog kolegu Folkera Halbauera.

Farina je rođen u novembru 1957. godine. Karijeru je počeo 1980. godine nakon završetka Vojne akademije.U periodu od 1996. godine do 1999, bio je naležan za planiranje i usmeravanje italijanskih vojnika koji su dali doprinos raznim mirovnim operacijama u BiH, na Kosovu, Albaniji, Istočnom Timoru i Kongu.

Tokom operacija na Balkanu bio je ključi planer za uspostavljanje multinacionalnih specijaliziranih jedinica. Halbauer je na dužnosti bio od prošlog septembra, a na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini rekao je da se brojno stanje pripadnika Kfora za sada neće smanjivati.

Odlazeći komandant Kfora ocenio je bezbednosnu situaciju na severu Kosova kao napetu, mirnu i stabilnu. Italijanski kontigent Kofra drugi je po veličini na Kosovu, posle nemačkog. Kfor danas na Kosovu ima oko 5.000 vojnika. Halbauer je od stacioniranja međunarodnih trupa na Kosovu 1999. godine bio šesti nemački komandant Kfora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track