Vuku Jeremiću Kenedi je inspiracija
Foto: Tanjug

50 godina od čuvenog govora

Vuku Jeremiću Kenedi je inspiracija

Politika -
Predsednik Generalne skupštine naglasio da svet mora da ostavi po strani hronične sporove

NJUJORK - Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da ekonomska nestabilnost, društvena nejednakost i degradacija životne sredine danas predstavljaju izazov za opstanak čovečanstva kakav je pre 50 godina bio "nuklearni Armagedon" hladnog rata.

Govoreći povodom 50. godišnjice od poslednjeg obraćanja američkog predsednika Džona F. Kenedija u GS UN, koje je bilo deo njegove inicijative za uspostavljanje mirnijih odnosa SAD i Sovjetskog Saveza, Jeremić je naglasio da svet mora da ostavi po strani "hronične sporove".

"Kao i Kenedijeva generacija, moramo da težimo da 'unapredimo stanje čoveka', da okončamo hronične sporove koji odvraćaju dragocene resurse od potreba ljudi, iscrpljuju energiju svih strana i ne služe ničijim interesima", poručio je Jeremić juče u GS UN.

On je istakao da su svetski lideri Generalnoj skupštini dali zadatak da iznađe put koji bi integrisao tri dimenzije razvoja - ekonomsku, socijalnu i dimenziju životne sredine, u jedinstvenu, koherentu i održivu celinu.

Jeremić je naglasio da je u skladu sa odredbama Konferencije o održivom razvoju, održane pre više od godinu dana u Rio de Žaneiru, ostalo 900 dana za formulisanje i usvajanje ciljeva održivog razvoja, načina njihovog finansiranja i uspostavljanje izvodljivih aranžmana za praćenje njihovog sprovođenja.

Jeremić je izrazio nadu da će ova institucija naći inspiraciju u poukama koje je u državništvu za sobom ostavio Kenedi i imati hrabrosti da preduzme više od "jednog ili dva koraka". "Neka nas veliko nasleđe Džona F. Kenedija podseti da problemi ljudske sudbine nisu van dometa ljudi", istakao je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track