Grubješić: Izveštaj EK o Srbiji biće pozitivan
Foto: Fonet

Godišnji izveštaj

Grubješić: Izveštaj EK o Srbiji biće pozitivan

Politika -
Govoreći o glavnom pregovaraču sa EU, ocenila je da je Tanja Miščević prava osoba na pravom mestu

BEOGRAD - Redovni godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU biće pozitivan, kaže bivša potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić. Srbija uradila sve da se smanji broj azilanata, ali to treba da učine i zemlje koje ih primaju, istakla Grubješićeva.

Potpredsednica URS i doskorašnja potpredsednica Vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da će redovni godišnji izveštaj o napretku Srbije, koji će Evropska komisija objaviti 10.oktobra, biti pozitivan. Prema njenim rečima, tražiće se od Srbije da, pored ostalog, reši probleme medijskih zakona i finansiranja javnih preduzeća gubitaša.

Grubješićeva je rekla da Srbija treba da se suoči sa novim mehanizmom EU o ukidanju bezviznog režima i istakla da je država učinila sve učinili da se smanji broj lažnih azilanata iz Srbije u zemljama EU.

"Problem lažnih azilanata predstavlja veliko opterećenje za pojedine zemlje članice EU, i one nameravaju da ga reše", rekla je Grubješićeva. Prema njenim rečima, država nije uspela da ubedi pojedine zemlje članice da smanje novčane podsticaje za azilante i ubrzaju procedure. "Zemlje koje su to uradile, poput Belgije, Danske i Holandije, rešile su problem. Ali neke zemlje su još uvek privlačne destinacije, jer su razlozi za odlazak čisto ekonomski", navela je Grubješićeva.

Govoreći o glavnom pregovaraču sa EU, ocenila je da je Tanja Miščević "prava osoba na pravom mestu", ističući da joj je potrebna politička podrška za sve odluke koje se budu donosile. "Da razbijemo mit o pregovorima, tu imate malo prostora za pregovore - 95 odsto treba samo usvojiti i prilagoditi, a onih pet odsto možete da se izborite za neke prelazne rokove", objasnila je Grubješićeva.

Komentarišući spekulacije o tome da iza novoosnovane "Beogradske inicijative" stoji URS, Suzana Grubješić je navela da njena stranka podržava "Beogradsku inicijativu", kao što je prethodnih godina podržao slične inicijative u mnogim gradovma Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=k3YZPf_oqyk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track