Selaković: Srbija i ministarstvo pravde spremni za pregovore

Sa EU o vladavini prava

Selaković: Srbija i ministarstvo pravde spremni za pregovore

Politika -
Prema oceni Selakovića, prihvatanje poglavlja 23 i 24 je svojevrstan proces disciplinovanja društva u Srbiji.

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da su Srbija, i ministarstvo na čijem je čelu, spremni da sa Evropskom unijom otpočnu pregovore o poglavljima 23 i 24, koja su prva u pregovaračkom procesu i tiču se vladavine prava.

To je nešto na čemu su ministarstvo i Vlada Srbije vredno tradili svih prethodnih meseci, rekao je Selaković na promociji vodiča za novinare o pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

On je, međutim, istakao da se postavlja drugo pitanje - da li su mediji u Srbiji spremni da prate državne organe i nevladin sektor u otvaranju pristupnih pregovora sa EU i njihovom vođenju.

Prema oceni Selakovića, prihvatanje poglavlja 23 i 24 je svojevrstan proces disciplinovanja društva u Srbiji.

Proces evrointegracija je i proces promene svesti sudija, tužilaca, advokata i svih stranaka u procesu, konatatovao je on.

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da se iskreno nada da će biti moguće da pregovori o pristupanju Srbije EU počnu več u januaru, jer dobro teku i pripreme za lokalne izbore na Kosovu i "sve ono što se dešava u Briselu".

Prema njegovom mišljenju, pošto su poglavlja 23 i 24 veoma važna i bave se osetljivim pitanjima, Srbija ima sreću da joj je ministar pravde osoba koja je kompetentna, efikasna i veoma dobro vlada tim pitanjima.

Šef političkog odeljenja delegacije EU u Beogradu Luka Bjankoni ukazao je da poglavlja 23 i 24 sadrže u sebi temeljne principe demokratije i tiču se najosetljivijih delova unutrašnjeg poretka i strukture svake države.

On je upozorio da će, u pregvoorima o poglavljima 23 i 24, morati da se jačaju i Ustavom garantovana prava, koja u Srbiji nisu nova, kao što je organizacija Parade ponosa, jer je Ustavni sud u dva navrata potvrdio da ona spada u zagarantovana prava i slobode.

Vođa projekta nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Majkl Falke istakao je da proces evrointegracija ima posledice po celo društvo, a sva pitanja iz poglavlja 23 i 23, osim što će prva biti otvorena i poslednja zatvorena, imaju snažnu ulogu u evropskim pravnim tekovinama.

On je objasnio da je cilj izrade priručnika, koji su napravili GIZ i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), da se jednostavnim jezikom, razumljivim za medije i građane, daju objašnjenja o poglavljima 23 i 24, jer iskustva pokazuju da se o njima često priča birokratskim rečnikom.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović ocenio je da će priključenje Srbije EU biti važno u onoj meri u kojoj mediji o njemu budu pravovremeno izveštavali o temama o kojima se bude pregovaralo.

Na promociji vodiča za novinare, koja je održana u Muzeju primenjene umetnosti, najmanje je bilo novinara, iako je bila je ogromna gužva, pri čemu 90 odsto prisutnih nije ni pokušalo da sluša govornike, nego su glasno pričali.

Paralelno s promocijom priručnika, otvorena je i izložba fotografija na kojima je dočarana sadašnjost u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track