Čepurin: Srbi razumeju patnju Sirije
Foto: Beta

Ambasador Rusije

Čepurin: Srbi razumeju patnju Sirije

Politika -
Mislim da braća Srbi, koji su osetili na svojoj koži ekonomske i psihološke posledice bombardovanja, sankcija, neobjektivnosti, podmuklo odsecanje kosovskog dela svoje teritorije, osećaju takođe i posebnu žudnju za pravednošću, naveo je ruski diplomata

BEOGRAD - Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin pozdravio je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije o rusko-američkom dogovoru, koji, kako navodi, otvara mogućnost za mirno rešavanje sirijske krize u skladu s međunarodnim pravom.

"Mislim da braća Srbi, koji su osetili na svojoj koži ekonomske i psihološke posledice bombardovanja, sankcija, neobjektivnosti, podmuklo odsecanje kosovskog dela svoje teritorije, osećaju takođe i posebnu žudnju za pravednošću. I ne možemo a da ne budemo zahvalni onim Srbima, koji su u teško vreme krize sačuvali čvrstinu duha, dostojanstvo i težnju da slede istinu", navodi Čepurin u tekstu na sajtu ruske ambasade.

Čepurin je rekao da se situacija oko Sirije u Srbiji "doživljava iz ugla doskorašnjeg srpskog istorijskog iskustva, kada je kao formalni razlog za početak bombardovanja Jugoslavije od strane NATO snaga naveden veoma sporan incident".

"Otada se slični scenario ponavljao više puta. Sećamo se i Iraka i Libije. U situaciji sa Sirijom bili su preduzeti pokušaji da se pođe već utabanim putem. Ali to nije uspelo. I to je dobra vest", ocenjuje Čepurin.

On je naveo da je Rusija "branila sasvim principijelne stvari: mirovno regulisanje, temeljne norme međunarodnog prava, vodeću ulogu Saveta Bezbednosti UN-a" i da su pregovori ministara spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, stvorili mogućnost za političko rešenje, koje mora da stavi tačku na stradanja sirijskog naroda.

"Pozitivna je izjava Miništarstva spoljnih poslova Srbije, koja pozdravlja rusko-američki dogovor, koji otvara mogućnost za mirno rešavanje sirijske krize u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a", navodi Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track