AMERIČKI PORTAL O IZBORIMA U SRBIJI Velika pobeda Vučića nad razjedinjenom i nepopularnom opozicijom
Foto: Nebojša Mandić

Potreban EU

AMERIČKI PORTAL O IZBORIMA U SRBIJI Velika pobeda Vučića nad razjedinjenom i nepopularnom opozicijom

Politika -

Američki portal Politiko piše da je premijer Aleksandar Vučić ostvario veliku pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

U tekstu pod nazivom Vučić pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji "Politiko" navodi da je Vučić "nekad bio ultranacionalista i Miloševićev saveznik, ali da se "transformisao u proevropskog reformatora".

Vučić bi kao predsednik, što je teoretski uglavnom ceremonijalna funkcija, mogao da postavi za premijera jednog od svojih saradnika od poverenja i da učvrsti svoju vlast, navodi portal.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Stručnjak za politiku Rusije i EU na Balkanu Dimitar Bečev rekao je da je Vučić potreban Evropskoj uniji "zbog delikatnih odnosa u regionu, zbog učešća u normalizaciji odnosa s Kosovom, zbog uticaja Srbije u disfunkcionalnoj Bosni i Hercegovini". Vučić je dobio pohvale u Briselu i zbog ponašanja Srbije tokom migrantske krize, piše "Politiko".

"Vučić nudi Evropskoj uniji predvidljivost ali očekuje da oni neće insistirati na reformama i pogotovo ne na vladavini prava. Rusija ga vidi kao saveznika ali zna da će se u slučaju snažnog pritiska Srbija opredeliti za EU. Rusi su pokušali da sarađuju sa njegovim protivnicima sa desnice ali pošto oni nisu kredibilni izazivači, stali su uz Vučića", rekao je Bečev.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Kritičari optužuju Vučića da se ponaša "i kao potpaljivač i kao vatrogasac", da "doprinosi tenzijama u regionu pre nego što postane mirotvorac", navodi "Politiko".

"Politiko" piše da Vučićevi kritičari govore da njegova vlast "nalikuje" na vlast "ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana". Oni upozoravaju da "Srbija prati druge zemlje u regionu na putu ka autoritarizmu".

Protivnici optužuju Vučića za "nastojanje da kontroliše medije, podrivanje nezavisnih institucija i za korupciju tokom pet godina vlasti", navodi "Politiko".

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Predsednički kandidat Saša Radulović rekao je za "Politiko" da će Vučićeva pobeda dovesti do "pet godina mraka za Srbiju".

"Vučić je potpuno uništio sve nezavisne institucije u našoj zemlji. On konstantno koristi medije da manipuliše građanima Srbije. Takođe, on u potpunosti kontroliše Narodnu skupštinu a trebalo bi da bude obrnuto. Ovo je njegova privatna država, ne naša", rekao je Radulović za "Politiko".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track