ČEPURIN: Srbija i Krim mogu da šire ekonomsku i kulturnu saradnju
Foto: Aleksandar Jovanovic

Velike mogućnosti

ČEPURIN: Srbija i Krim mogu da šire ekonomsku i kulturnu saradnju

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je danas da ima dosta potencijala za saradnju Srbije i Krima i to pre svega u oblasti poljoprivrede ističucuhi da bi na tržištu Krima bile dobrodošle prehrambene namirnice iz Srbije.

Na okruglom stolu "Mogućnosti i perspektive krimsko-srpske poslovne saradnje" u Ruskom domu u Beogradu ocenjeno je da Srbija i Krim imaju dosta potencijala i za kulturnu saradnju, a pored poljoprivrede i za saradnju u oblasti turizma i građevinarstva.Čepurin je rekao da je važno, kako kaže, da se omogući privlačenje što većeg broja turista imajući u vidu činjenicu da Krim godišnje poseti više od pet miliona turista iz sveta i da se taj broj povećava iz godine u godinu.

"Treća oblast u kojoj se može ostvariti saradnja je građevinarstvo jer Krim dobija novu dinamiku razvoju, potrebno mu je ogromno građenje, a Srbija ima odlične građevinare. To je jako važno i treba naći mogućnosti konkretizovanja saradnje", rekao je Čepurin.

Foto: Beta
Foto: Beta

On je podvukao da ima perspektive da mnoge regije iz Srbije sarađuju sa Krimom, odnosno da se uspostave bratski odnosi.Krim, sa dva miliona stanovnika, će se, kako je rečeno na tribini, razvijati korak po korak i biti integrisan u ruski i međunarodni život.Učesnici konferencije ukazali su kako na jedinstven geo- ekonomski položaj jer se nalazi na Crnom moru, tako i na povoljne klimatske uslove koji pružaju mogućnosti za ulaganje.Takođe, istaknuto je da je perspektivna oblast poljoprivreda, da Krim ima razvijenu mrežu obrazovnih i naučnih institucija, i da je odlično mesto za turizam i rekreaciju.

Pitanje statusa Krima rešavano je na referendumu 2014. godine kada se više od 90 odsto Krimljana izjasnilo za nezavisnost od Ukrajine i pripajanje Rusiji.U Ruskom domu biće priređena i izložba-prezentacija investicionog, turističkog i kulturnog potencijala, a na okruglom stolu učestvovali su predstavnici izvršne vlasti Krima, kao i Ruske Federacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track