DRUKARA: Dačić prodao Vučića Amerikancima!
Foto: Dado đilas

Lider socijalista smeštao partneru iz vlasti

DRUKARA: Dačić prodao Vučića Amerikancima!

Politika -
Dok je bio premijer, on je porodici ubijene braće Bitići rekao da sadašnjeg šefa Vlade treba pritisnuti za rešavanje tog slučaja. Predsednik socijalista tvrdio i da je penzionisani general Goran Radosavljević Guri, koji se dovodi u vezu sa ovim zločinom, zapravo Vučićev kadar

BEOGRAD - Ivica Dačić, lider SPS, u vreme dok je bio premijer prebacivao je na Aleksandra Vučića, sadašnjeg premijera, odgovornost za rešavanje smrti braće Bitići, na čijem rasvetljavanju insistira Amerika, piše nedeljnik Njuzvik.Kako se navodi, Dačić je ukazivao da je penzionisani general Goran Radosavljević Guri, koji se dovodi u vezu sa ovim zločinom, Vučićev kadar i da bi njega trebalo pritisnuti za rešavanje ovog slučaja.Podmeće muGuri je, podsetimo, bio prvi čovek Posebnih jedinica policije i rukovodilac nastavnog centra u Petrovom Selu. U njemu su 9. jula 1999. ubijena trojica braće Bitići - Agron, Mehmet i Ilij, inače američki državljani poreklom iz Prizrena. Američki kongres je pre dve nedelje ponovo insistirao na rasvetljavanju ovog zločina.- Dačić mi je 2013. godine rekao da je Guri Vučićev čovek i da treba da pritisnemo Vučića - rekao je Fatos Bitići, brat ubijenih, za Njuzvik, dok je Nataša Kandić, bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo, ustvrdila da ovaj zločin nije mogao da se desi bez Gurijevog znanja.Vadi seIvica Dačić, lider SPS i šef srpske diplomatije, međutim, negira da je uopšte izgovorio te reči:- To je apsolutno netačno, jer su se u isto vreme sastali i s Vučićem i sa mnom. I Vučić i ja smo imali usaglašen pristup, da slučaj treba da se reši. Gurija pominju već 10 godina, ali dokaza nema. Odgovornost je bila moja jer sam bio ministar unutrašnjih poslova, što bih je prebacivao na Vučića. A Kandićeva, koja je bila s njim, bila je opterećena Gurijem i njegovom partijskom pripadnošću i navodnom zaštitom koju uživa od Miloševića, Koštunice, Ðinđića, pa do mene i Vučića - rekao je on.Premijer Vučić je nedavno sam ocenio da je slučaj Bitići kamen spoticanja između Beograda i Vašingtona, a analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je Dačić ovom izjavom pokušavao da se privoli SAD.Nudi se Amerikancima- Ali on nikako nije čovek koga bi Amerika mogla da prihvati. A što se tiče Gurija, ne može on da bude Vučićev čovek jer je u vreme zločina bio pod Miloševićevom zaštitom, što samo može da znači da je Dačićev čovek - zaključuje Janjić. Guri juče nije odgovarao na pozive Kurira.

Zoran BabićDAČIĆ JE TU KAD SE JEDE MEDVisoki funkcioner SNS Zoran Babić, reagujući na tvrdnje Fatosa Bitićija, kaže:- Jedna od osobina ljudi iz političkog života je da su uvek prvi kad se jede med, tada dolaze s velikom kašikom, a nigde ih nema kad treba da se preuzme odgovornost i kad treba da se rade teške stvari. SNS ne beži od odgovornosti, a Dačića bi trebalo da pitate šta je želeo da postigne tom izjavom - rekao je Babić.

Nebojša StefanovićNOVI DOKAZI U SLUČAJU BITIĆIMinistar policije Nebojša Stefanović rekao je juče da je u istrazi o ubistvu braće Bitići napravljen značajan napredak i da sada postoje novi dokazi, te da očekuje da će taj slučaj biti rasvetljen.- Prvi deo istrage je urađen veoma loše i promašeni su i propušteni neki krucijalni dokazi. Mi danas imamo neke nove dokaze - rekao je Stefanović. On je rekao i da nije urađeno veštačenje naoružanja koje je 1999. godine bilo u upotrebi kod nekih od osumnjičenih, ali da je MUP došao u posed tog naoružanja i da se veštačenja rade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track