Džon Keri: Radostan sam zbog dolaska u Beograd
Foto: Marina Lopičić

Savet OEBS: Državni sekretar SAD podržao državnu politiku Srbije

Džon Keri: Radostan sam zbog dolaska u Beograd

Politika -
Američki šef diplomatije čestitao srpskom premijeru Vučiću na načinu na koji vodi našu zemlju u Evropsku uniju

BEOGRAD - Američki državni sekretar Džon Keri sinoć je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da SAD pružaju apsolutnu podršku našoj zemlji ka evropskom putu.Keri je pritom čestitao premijeru Vučiću način na koji vodi Srbiju ka ulasku u EU. Oni su posle izjava iza zatvorenih vrata nastavili razgovore u Vili Bokeljka.

Na nivou... Ivica Dačić i Majkl Kirbi dočekali Kerija
Na nivou... Ivica Dačić i Majkl Kirbi dočekali Kerija

Bilateralna saradnja

- Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo, a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i ostvarivanje prosperiteta. Sa Vučićem sam nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj poseti Srbiji. Razgovarali smo o izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla direktne strane investicije i približila se svetskoj ekonomiji, u čemu može da učestvuje i srpski narod, koji je talentovan i vredan. Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima - rekao je američki državni sekretar, dodajući da će sa srpskim premijerom razgovarati upravo kako SAD mogu pomoći i biti partner na tom putu.Američki državni sekretar pozdravio je inicijativu premijera Srbije da uđe u dijalog s vladom Kosova.- Kroz taj razgovor prošlost treba ostaviti prošlosti i pomoći da se definiše lepša budućnost za sve ljude koji tamo žive. Jedna od tema razgovora sa Vučićem biće i borba protiv ekstremizma s kojim je suočen ceo svet - naglasio je Keri, koji je sinoć došao u Beograd, gde će prisustvovati Ministarskoj konferenciji OEBS.S druge strane, Vučić je Keriju zahvalio na podršci koju SAD pružaju Srbiji na njenom evropskom putu i na sve bližim bilateralnim odnosima.- Pokušaćemo da očuvamo stabilnost ne samo u zemlji već u celom regionu jer smatramo da je to najvažniji uslov razvoja svih zemalja - rekao je Vučić na početku susreta i dodao da je ponosan što u Beogradu danas počinje Ministarski savet OEBS.
Novi Beograd pod opsadom... Skup OEBS obezbeđivaće 5.000 policajaca
Novi Beograd pod opsadom... Skup OEBS obezbeđivaće 5.000 policajaca

Turci traže dodatnu zaštitu

Inače, tokom Ministarske konferencije OEBS mere obezbeđenja biće podignute na najviši nivo, a pojedine države učesnice zahtevale su i dodatnu zaštitu. Tako su članovi turske delegacije insistirali na tome da se čak tri puta rade tzv. kontradiverzioni pregledi svuda gde se kreću.- Turci su zbog najnovijeg razvoja događaja u njihovoj zemlji, na Bliskom istoku, ali i rastućih terorističkih pretnji posebno osetljivi kad je reč o bezbednosti, pa su zato i tražili da im omogućimo posebne mere zaštite - otkriva izvor Kurira iz bezbednosnog sektora, uključen u organizaciju.Faktoru bezbednosti posebnu pažnju posvetile su sve zemlje učesnice skupa, pa će timovi koji štite članove delegacija koristiti najsavremeniju opremu. Tako će diplomate sve vreme pratiti telohranitelji, koji će uz sebe imati diskretne pancirne kofere i kišobrane od kevlara koji mogu da štite od metaka manjeg kalibra. Osim toga, na posebnim punktovima biće postavljene termovizijske kamere i skeneri.U zaštitu učesnika skupa, pored pripadnika naših bezbednosnih službi, biće uključeno oko 5.000 policajaca, raspoređenih u pet prstenova obezbeđenja. Takođe, tokom trajanje Ministarskog saveta iznad Beograda biće zabranjen vazdušni saobraćaj, osim redovnih komercijalnih letova.Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić za Kurir objašnjava da tehnika igra važnu ulogu u zaštiti važnih državnih funkcionera.- Pancirni koferi otvaraju se tako da u potpunosti zaštite osobu od napada, a pancirni kišobrani štite od bačenih predmeta i metaka manjeg kalibara. Tu su i skeneri i termovizijske kamere, koji mogu da skeniraju osobu do kože i beleže temperaturne promene - objašnjava Spasić.

Ivica DačićSRBIJA POKAZALA DA JE OZBILJAN IGRAČŠef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u protekloj godini pokazala da je ozbiljan igrač koji može da predsedava velikom i složenom organizacijom poput OEBS, i to u trenutku kad je ona bila suočena s akutnim problemima, poput situacije u Ukrajini, migrantske krize i terorizma.On je rekao da će se na marginama Ministarskog saveta dogoditi niz bilateralnih susreta između učesnika, kao i s državnim vrhom Srbije.- Očekujem i čuo sam da se razgovaralo o tome da će se ovde susresti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, kao i da je bilo najava susreta koje će imati Mogerinijeva - rekao je Dačić.

Rusi popustili posle turskih molbiLAVROV PRISTAO NA SASTANAK SA MEVLUTOM ČAVUŠOGLUOMSastanak šefova diplomatije Rusije i Turske Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua sve je izvesniji s obzirom na to da je Ankara uložila velike napore da do njega dođe, saznaje Kurir. Krajem jučerašnjeg dana naša saznanja potvrdio je i sam Lavrov.- Turska strana insistira na organizovanju direktnog susreta s ministrom spoljnih poslova Turske na marginama sastanka OEBS. Nećemo bežati od toga. Saslušaćemo šta će reći Čavušoglu - možda nešto novo u poređenju s tim što je bilo izrečeno javno - rekao je on.

Razumevanje Sergej lavrov sinoć se sastao sa predsedavajućim OEBSRUSKI ŠEF DIPLOMATIJE HVALIO SRBIJUMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sinoć se sastao sa predsedavajućim OEBS Ivicom Dačićem. Oni su konstatovali da će Ministarski savet rezultirati zajedničkim odlukama o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma i slobodi medija.- Za žaljenje je što se borba protiv terorizma ne odvija jedinstveno, ne sme se dopustiti da oni koji se bore protiv Islamske države jedni drugima nanose štetu, kao što je bilo obaranje ruskog aviona - rekao je Dačić.Lavrov je istakao da je Beograd zaslužio da bude odabran za mesto održavanja Ministarskog saveta jer je Srbija pokazala da je posvećena očuvanju međunarodnog prava. On je pohvalio predsedavanje Srbije, zahvalivši se Dačiću na naporima uloženim kako bi se povećala efikasnost organizacije.- Naši srpski prijatelji potrudili su se da, u duhu dokumenata OEBS, nađu izbalansiran pristup svim dimenzijama ove organizacije - rekao je Lavrov.Inače, dvojica šefova diplomatije bila su juče vidno raspoložena, pa je Dačić tokom konferencije za štampu tri puta pomogao ženi-prevodiocu koja je pogrešila i ispravio je na ruskom, dok je Lavrov dvojici Rusa iz delegacije dobacio da imaju lepe cipele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track