EKSKLUZIVNO Evo kako je Šešelj umakao bezbednosnim službama BiH i tako izbegao hapšenje u maju 1991!
Foto: Dado Đilas

Bosanski mediji tvrde

EKSKLUZIVNO Evo kako je Šešelj umakao bezbednosnim službama BiH i tako izbegao hapšenje u maju 1991!

Politika -
Vojislav Šešelj trebalo je da bude uhapšen u Sarajevu u maju 1991.godinje, ali se to sticajem čudnih okolnosti nije dogodilo.

Naime trebalo je da se to dogodi nakon gostovanja lidera Srpske radikalne stranke u emisiji "Umeće življenja" koje je u Sarajevu snimao srpski voditeljski trojac Aleksandar Tijanić, Dragan Babić i Mirjana Bobić- Mojsilović.

Šešeljev dolazak u Sarajevu je izazvao brojne reakcije, čak je organizovan i protestni miting ispred zgrade Narodnog pozorišta. Nakon mitinga napadnut je novinar Aleksandar Tijanić, a napadači su se u policiji branili da su poznatog novinara pomešali sa četničkim vojvodom Šešeljem. Dva dana pre dolaska u Sarajevo Šešelj je posetio Romaniju, gde je ispred epske Novakove pećine postrojio jedinicu svojih do zuba naoružanih, četničkih dobrovoljaca. Njegov vatreni, ratnohuškački govor u kojem je pozivao na rat, ubijanja, proterivanja Hrvata i Bošnjaka...snimile su kamere sarajevske Službe državne bezbednosti.

Policijska procena je bila da je u Šešeljevom militantnom hepeningu na Romaniji bilo dovoljno elemenata krivičnih dela (širenje verske i nacionalne mržnje, nelegalno posedovanje oružja...) da bi mogao biti uhapšen i sudski procesuiran.

Inače sarajevska policija već je imala slična iskustva sa Šešeljem kada ga je 1984.godine uhapsila u vozu Sarajevo-Beograd, posle čega je osuđen na osam godina robije.

Posle snimanja emisije "Umeće življenja" na sarajevskoj Sceni Obala, Šešelj je uz jako stranačko obezbeđenje SDS odvezen na ručak u Klub delegata, gde su mu domaćini bili Radovan Karadžić i brojni drugi čelnici SDS.

Radni ručak je trajao dugo, do ranih noćnih sati. Policijski plan je bio da ga uhapse tokom povratka na Pale, pa su na tom putu od Većnice do, kasnije ratne presolnice RS, raspoređene brojne policijske patrole koje su kontrolisale promet sa nalogom da uhapse Šešelja.

Međutim, policijski lov na četničkog vojvodu je propao, on se bezbedno dočepao Pala, odakle su ga njegovi dobrovoljci ispratili do Srbije. Kako je kasnije utvrđeno, Šešelja je iz Sarajeva odvezlo vatrogasno vozilo, pod rotacijama, koje mu je osigurao jedan istaknuti član SDS, šef vatrogasne brigade u Novom Sarajevu.

(Slobodna-Bosna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track