HRVATSKI DEMOKRATSKI FORUM: Hrvatska da Srbiji omogući otvaranje svih poglavlja
Foto: AP

Nema probčlema sa udžbenicima

HRVATSKI DEMOKRATSKI FORUM: Hrvatska da Srbiji omogući otvaranje svih poglavlja

Politika -

SUBOTICA - Zvonimir Perušić, predsednik Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) čije je sedište u Subotici, večeras je uputio saopštenje, da je ta NVO iz Subotice razočarana potezom Hrvatske, koja je blokirala Srbiju u otvaranju poglavlja 26 sa EU, a koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, posebno što se već drugi put ponavlja da zvanični Zagreb blokira Beograda, pa samim tim i Hrvate koji žive u Srbiji.

HDF je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava i kulturnih vrednosti, iz Subotice, koja pozdravlja odluku zemalja članica Evropske unije da u pregovorima sa Srbijom otvore poglavlja 5 i 25, ali izražavaju razočarenje što Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

-Bokadu otvaranja poglavlja 26 hrvatska strana je obrazložila već poznatom mantrom o problemima sa udžbenicima na hrvatskom, koju su smislili lokalni samoizabrani čelnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji. A istina je da je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina oblast koju regulišu nacionalni saveti nacionalnih manjina, osnovani pored ostalog i za tu svrhu, te ako u toj oblasti ima problema, isključivu odgovornost snosi rukovodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća kao nadležni organ, poručuju iz HDF-a, u saopštenju medijima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ocena HDF-a je da je na mantru ovdašnjeg etnobiznisa okupljenog oko HNV-a i njihovog političkog patrona DSHV-a, Republika Hrvatska je već više puta nasela.

-HDF poziva državne funkcionere Republike Hrvatske da omoguće otvaranje svih poglavlja u pregovorima EU i Srbije, te da se prema hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji počnu odnositi onako kako ona to i zaslužuje - sa dužnom pažnjom i bez samonametnutih posrednika iz lokalnog etnobiznisa, za koje je bavljenje manjinskim pitanjem isto što i bavljenje vlastitim džepom, kaže u saopštenju Zvonimir Perušić, potpredsednik HDF-a.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

HDF od Vlade Srbije traži da pokrene proceduru za izmenu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukidanje mogućnosti elektorskog načina izbora članova nacionalnih saveta.

- Postojeća zakonska odredba je osnova za zloupotrebu izbora, a ta zloupotreba je u svim dosadašnjim mandatima u slučaju hrvatske nacionalne manjine omogućila da predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća budu izabrani na nedemokratski način, bez tajnih izbora i bez kontrolisanog izbornog procesa. Propuštanjem da se zakon u ovom delu promeni, ustoličeni hrvatski manjinski etnobiznis će, sa svim svojim ucenjivačkim kapacitetom, i ubuduće generisati probleme čije će posledice biti sve veće i sve teže rešive, saopštio je Zvonimir Perušič, potpredsednik Hrvatskog demokratskog foruma.

(N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track