KURIR TV VUČIĆ U OBRAĆANJU GRAĐANIMA SRBIJE: Nove Oluje i novog Bljeska više nikada neće biti
Foto: Kurir

Blokada otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU

KURIR TV VUČIĆ U OBRAĆANJU GRAĐANIMA SRBIJE: Nove Oluje i novog Bljeska više nikada neće biti

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras povodom otvaranja poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU.

Premijer se javnosti posebno obratio povodom Hrvatske blokade poglavlja 26. koje je juče trebalo da bude otvoreno u Briselu. Konferenciji za novinare prisustvovali su i ministri zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin.

18.46 - Oni su se vadili, nije isitna samo Hrvatska je to uradila. Bugarska je ranije imala određene zadrške zbog toga što se obredi ne održavaju na bugarskom jeziku. Realista sam, nisam se nasikirao. Ova godina je godina u kojoj smo bili u većni bolji od naših suseda. Sad smo naučili lekciju. Kad je bilo prvi put ok, slučajno se desilo.. koga iznenađuje treći put, radite svoj posao. Ozbiljno su se naoružali. Vi ste doneli novo naoružanje i opremu, vi ste to dobili za džabe, a mi će mo to dobiti pod povoljnim uslovima, za koji mesec imaćemo 10 ili 11 migova na nebu.

18.45 - Mi imamo politiku dobrih odnosa sa susedima -politiku regionalnog mira i stabilnosti.

18.42 - Ono o čemu sam sa Lavrovom razgovarao u četiri oka nikada ne obaveštavam javnost. Što se tiče kampanje protiv nekoga. Užasno je slušati kad neko izgovara gnusne reči. Pa su krvi svi od Buleta Goncića, Bože Maljkovića, svi su krivi. Oni se bave SNS, oni ništa drugo ne rade sem što se bave SNS.

18.41 - Od mene nisu tražili ukidanje rusko-srpskog humanitarnog centra. Oni su nama pomagali i kad su bile poplave i kad su bile suše. Možda je Lavrov to od nekog drugog čuo.

18.36 - O Jeremiću i Jankoviću ne mislim ništa osim činjenica da su pobedili. Bio sam nedavno na savetu NATO i nisam osetio nikakvu netrpeljivost. Ja znam da mi neće nikada oprostiti rečenicu: "Miloševiću ne mogu da oprostim da je kriv, ali je ćutao i nije reagovao na Bljesak i Oluju. Ako neko misli da može da sprovodi akcije protiv našeg naroda na teritoriji Srbije ili RS. Nove Oluje i novog Bljeska neće biti. Nama ne treba nova teritorija već samo ekonomski rast. Fašističkim porukama pokušavaju da destabilizuju region.

18.35 - Nikome nećemo dati, da nam otvara stare rane. Ja hoću da imam veći rast.

18.31 - Na pitanje šta Hrvatska hoće od nas, vučić kaže: ja nemam odgovor.. Što se tiče zastupništva u političkom sistemu. U Hrvatskoj imaju isti sistem kao i kod nas. Zato Srbi biraju da glasaju za SDP, vi ovde imate prirodni prag, sa 0,65, da imaju prag, dajte nama to da mogu da iza pravana zaokruže srpsku listu. baš takav naš sistem im dajte.. Možda će imati 5, 6 ili 7.. E to smo mi svima dali da imaju 0,65 misleći na prag nacionalnih manjima za zastupništvo u parlamentu.

18.29 - Što se tiče Lavrova, nije velika tajna da nisu u EU oduševljeni iako se s njim viđaju svaki dan. Nisu mi to rekli u zavaničnoj formi, ali sam dobio više poruka iz kuluara, pa čak i nekoliko minuta pre konferenciju, rekao je Vučić.

18.28 - Čuo sam da iza toga stoje neki drugi. Sa tom politikom se ne slaže niko, da li su mogli drugi više. Hrvati imaju svoje probleme. Srbija je nama najvažnija, da brinemo o njoj, da idemo ka Evropi to je naša politika.

18.24 - Na pitanje kako vidi rešenje sa slučajem poglavlja 26 Vučić kaže: Opozicija kažu da je bilo više država što nije istina. Ljudima kojima je istina daleko od srca. Sami Hrvati govore da je to daleko više kada su vladali Jerkov, Jeremić, Đurišić.. To je kad apriori idete protiv svog naroda i države. Što se tiče Brisela nije mi teško da idem. Video sam da su mnogi moji saradnici uplašili. Govorio sam istinu, to je moj posao i to gde je najteže, a ne najlakše. Što se tiče poglavlja 26 neću ništa da radim jer je sve ispunjeno. Zamislite da počeno table na laticni da rušimo, razbijamo.. Još nam držite pridike za sve to da su ti evropski standardi, a nisu. Ti stručnjaci nisu ništa radili po pitanju manjina. Kad su im propali pregovori oni su rekli napredak. Različiti su nam ciljevi i zato ne možemo da se takmičimo.

18.23 - Neke hrvatske diplomate su sinoć u Briselu bežale od mene

18.21 - Vlada Srbija nastavlja evropski put, pri čemu će se voditi nacionalni i državni interes. U isto vreme nećemo nikome dozvoliti da nas ponižava. Neka s poglavljem rade šta hoće i kako hoće.

18.19 - Ono što bi smo želeli da unapredimo saradnju bez pridika. Naša ruka je uvek ispružena. Njihove delgacije su dolazile, govorile jedno, a radile drugo. Naša razmena je veća iz godina u godinu. prošle godine 865 miliona evra. Rast je od 5,2 posto. Srbija ima suficit u spoljno trgovinskoj razmeni sa Hrvatskom. Mislim da je to veoma značajno. Hrvatske kompanije su dobro došle. Naša deca neka jedu dobre čokoladice, šećer je veoma važan.

18.15 - Srbija je u 2016. Hrvatskoj reči u Srbiji uložila na mesečnom nivou više 2 miliona na mesečnom nivou dinara. Ukupno 32 miliona više nego što su tražili. Ulice u Tavankutu su asfaltirane, cena bila 19 miliona, radimo na kući Bana Jelačića... Lider Hrvata u Srbiji je rekao: " Najveći pomak je u rešavanju udžbenika na Hrvatskom, proširanje sa pola sata na jedan sat program na hrvatskom. Otvoreno niže odeljenje muzičke škole.., e to je ono što sam kao predsednik vlade poštujući našu reč što smo uradili za samo nekoliko meseci.. Gotovo sve smo ispunili. moje pitanje je što ste vi uradili, osim što nedajete deci da jedu srpske čokoladice, Gotvinu postavili za savetnika, ustašku tablu u Jasenovcu.. Jel to ta vrednost koju treba da naučimo da postanemo poželjan partner.

18.13 - Želim da obavestim javnost da je jedna zemlja blokirala poglavlje 26. Nije bilo više, samo jedna, pošto je bilo više priča. Jedna zemlja se protivila tome, a reč je o Hrvatskoj. Nijedno obaveštenje nisam dobio zašto se blokiralo poglavlje 26. Samo tišina, kad 27 članica podržava, a jedna ne. Kako da kažem nešto protiv ostalih 27 članica.

18.10 - Nama niko nije platio cenu za ubijene Srbe u Jasenovcu i širom Hrvatske, ali nećemo da dopustimo onima koji to podržavaju da nas unižavaju. Na tablicu naših vrednosti možemo da stavimo ne lupetanja o srpskim i ne srpskim čokoladicama i manjinama koje im krnje ugled u svetu. Uvek će mo se fašizmu suporstavljati. Na taj način deo smo društva ravnopravnih. Tako će mo se odnosti prema hrvatskoj, bez nervoze, unižavanja i principu ravnopravnosti.

18.09 - Lekcija koju oni tvrde da su partizani neprijatelji a ustaše međunarodno priznati nećemo. Da priznajemo. lekcije onih koji teroristima dižu spomenike, doživljavamo ne kao vrednost nego kao kompleks i poremećaj.

18.06 - Mi nikoga ne mrzimo nisakim nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, mi hoćemo da radimo.. Istovremeno nećemo biti ona država, narod koju će neko na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da zagzite. Nisam napustio pregovre, proces, samo sam pokazao našu tablicu vrednosti i ponosno stao iza nje. Za to sam izabran za predsednika vlade da nikoga drugog ne uvredim, da pređem ćutke, ali da unižavanje ne dopustim.

18.04 - Dame i gospodo, uvaženi građani Srbije, pre nekoliko minuta završena je Međuvladina konferencija, Srbija je otvorila dva nova i zatvorila poglavlje 25.

Vučić se, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, sinoć vratio iz Brisela, tako da danas nije prisustvovao Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije. To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

"Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu, neću davati dodatne izjave", poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.

Premijer Srbije kaže da je u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Premijer je ranije izjavio, kako je prenela Prva tv, da mu je "dosta hrvatskog iživljavanja" i najavio da će se danas obratiti naciji.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dpogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a juče izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bolateralna pitanja rešavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Vučić je novinarima u prolazu rekao da je sastanak s Mogerini bio veoma težak, i da je on izneo svoje mišljenje o ponašanju pojedinih zemalja u regionu, pre svega Hrvatske.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović."Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se koliko ovog trenutka u Beograd", rekao je Vučić sinoć u Briselu.

Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i održati redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU -Srbija.

(EPK/Foto Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track