LICEMERI IZ SREBRENICE Srbija im dala 5 miliona, a sad u Potočare može samo Čeda!
Foto: Nemanja Pančić

Bošnjački lideri opet provociraju

LICEMERI IZ SREBRENICE Srbija im dala 5 miliona, a sad u Potočare može samo Čeda!

Politika -

Umesto izvinjenja zbog odluke da se predstavnicima vlade Srbije zabrani dolazak u Potočare, Ćamil Duraković poručio da Srbija novcem ne može da „reparira“ zločine

Opština Srebrenica opet je gurnula Srbiji prst u oko. Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici pokazao je svoju licemernu stranu donošenjem odluke da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima. Kao razlog naveli su činjenicu da vrh Srbije negira da se dogodio genocid.Iako je Vlada Srbije i nakon napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima, na Investiciono-razvojnoj konferenciji u oktobru prošle godine izdvojila pet miliona evra za Srebrenicu kako bi toj opštini pomogla, naš državni vrh sada je od te iste opštine popio šamar odgovorom da nije dobrodošao na komemoraciju u Potočare 11. jula.Načelnik opštine Srebrenica i predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice genocida Ćamil Duraković, inače i jedan od glavnih zagovornika ideje da se zabrani dolazak srpskoj delegaciji u Potočare, juče je nesuvislo branio ovakav nazadan i huškački stav odbora, koji inače broji 50 članova.

- Dolazak u memorijalni centar ne znači odnos naspram Srebrenice nego znači odnos samo naspram Bošnjaka i genocida koji je ovde utvrđen sudskim presudama, a ne političkim stavovima - rekao je Duraković, dodajući pritom da je Investiciona-razvojna konferencija „bila dobar znak da Srbija i Srebrenica žele da sarađuju“ i da grade dobrosusedske odnose.

- Sredstva od pet miliona evra, ukoliko su namenjena iz Srbije da repariraju prošlost, genocid i zločine, bojim se da onda nije trebalo da se dese. Uveren sam da namera Srbije i premijera Vučića nije bila da tim sredstvima reparira genocid i ono što se ovde dogodilo, nego je bio gest da tim sredstvima simbolički počnemo da gradimo prijateljstvo i budućnost - rekao je on.

Dobrodošlica... Prošlogodišnji napad na premijera Srbije u Potočarima
Dobrodošlica... Prošlogodišnji napad na premijera Srbije u Potočarima

Na pitanje da li će srpski političari biti dobrodošli u Potočare ukoliko neko od njih ipak dođe, Duraković se nije libio da pokaže da ima i listu podobnih.- Ako to bude Čedomir Jovanović ili neko poput njega, uveren sam da neće biti problema - zaključio je prvi čovek Srebrenice i Odbora za obeležavanje godišnjice genocida.

Vučić o SrebreniciDURAKOVIĆ JE UVEK DOBRODOŠAOPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je rukovodstvo Srebrenice uvek dobrodošlo u Srbiju.- Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci - rekao je Vučić i dodao da Durakovića doživljava kao prijatelja Srbije i svog dobrog poznanika, koji je uvek dobrodošao u Srbiju.

Ivica DačićNEK ODLUČE VIŠE HOĆEMO LI DA SE MIRIMO ILI NEŠef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je odluka srebreničkog odbora veoma licemeran potez: „Prošle godine tamo je napadnut naš premijer, zamalo je izbegnuto ubistvo. Ali bez obzira na to, Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji je doneo Deklaraciju o Srebrenici koja osuđuje zločin u Srebrenici. Bošnjaci treba da odluče da li hoće s nama da grade dobre odnose ili će biti antisrpski određeni.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja