Linta: Juratović da se izvini Vulinu!
Foto: Preent Screen

reagovanje

Linta: Juratović da se izvini Vulinu!

Politika -
Linta smatra da Juratović, ukoliko se ne izvini Vulinu, neće više imati moralni kredibilitet da bude izvestilac nemačke Socijaldemokratske partije za jugoistočnu Evropu u nemačkom Bundestagu

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je danas poslanika Socijademokratske partije u nemačkom parlamentu Josipa Juratovića da se izvini zbog uvreda koje je izneo na račun ministra rada Alekandra Vulina.

Linta smatra da Juratović, ukoliko se ne izvini Vulinu, neće više imati moralni kredibilitet da bude izvestilac nemačke Socijaldemokratske partije za jugoistočnu Evropu u nemačkom Bundestagu.

Predsednik udruženja izbeglica poručio je i da nije saglasan sa Juratovićevom izjavom da bi u Hrvatskoj trebalo ukinuti manjinske liste, odnosno ukinuti pripadnicima nacionalnih manjina zakonsko pravo na osam garantovanih poslaničkih mesta u Hrvatskom saboru.

"Nepriznavanje političkih prava manjina je izraz težnje da se one asimiluju ili da se pripadnici nacionalnih manjina posmatraju isključivo kao građani koji imaju biračko pravo kao i pripadnici većinskog naroda", smatra Linta.

Linta je istakao da činjenice pokazuju da prava manjina u Hrvatskoj, posebno Srba, još nisu ostvarena, kao i da prema pripadnicima nacionalnih manjina, posebno prema Srbima, postoji visok stepen netolerancije.

"Hrvatska nije definisana kao građanska država, nego kao nacionalna država hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina. Zbog svega navedenog veoma je lako zaključiti da su manjinske liste na izborima za Hrvatski sabor jedan od mehanizama očuvanja nacionalnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj", zaključio je Linta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track