PODRŠKA SRBIJI: Bivši generalni direktor UNESKO protiv članstva Kosova
Foto: Profimedia

Oštro!

PODRŠKA SRBIJI: Bivši generalni direktor UNESKO protiv članstva Kosova

Politika -
Federiko Major je za vreme svog mandata 5 puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati

BEOGRAD - Jedan od najuspešnijih bivših generalnih direktora UNESKO-a Federiko Major oštro se protivi članstvu Kosova u tu specijalizovanu agenciju Ujedinjenih Nacija, ističući da je Svetskoj organizaciji hitno neophodna duboka reforma.

Učestvujući na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, migrantskoj krizi i zahtevu Kosova za članstvo u Unesko, ugledni španski diplomata je u intervjuu za RTS rekao da je danas, kada se obeležava 70 godina postojanja UN, neprihvatljivo da o budućnosti sveta odlučuje grupa najmoćnijih zemalja.

Major je istakao da je, dok je bio generalni direktor UNESKO-a, pet puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.

"Za Srbiju, ali i svet, važno je da se kaže da svet ne želi plutokratiju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja", rekao je Major, generalni direktor UNESKO-a od 1987. do 1999. godine.

Prema njegovim rečima, UN treba reformisati i zalaganjem da se što pre završi sa vladavinom najmoćnijih, a to su - G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 - treba da odlučuju o budućnosti sveta.

Na pitanje da li je moguća reforma Svetske organizacije, kada se UNESKO, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje međunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.

"Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati", istakao je Major.

Major je istakao da se, kada je bio generalni direktor UNESKO-a, duboko protivio stranoj vojnoj akciji na Kosovu. Odgovarajući na pitanje kako bi glasao u UNESKO-u o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promenio stavi i da bi odbio, bez svake sumnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track