IGUMAN SAVA JANJIĆ: Neka Unesko skine srpske crkve sa svoje liste, ako će ih predati Kosovu
Foto: Fonet

Visoki Dečani neće preči u albanske ruke

IGUMAN SAVA JANJIĆ: Neka Unesko skine srpske crkve sa svoje liste, ako će ih predati Kosovu

Politika -
Jedini način da se krene napred jeste stvaranje mehanizma koji bi zaštitio srpski identitet i prava na teritoriji Kosova, smatra Janjić

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da bi Unesko trebalo da skine srpske pravoslavne crkve sa svoje liste, ako ih "preda" Kosovu.

"Ako Unesko želi da uprkos svemu dozvoli Kosovu da 'preuzme' srpske pravoslavne crkve, neka nas prvo velikodušno skinu sa liste svetske baštine", naveo je Janjić na Tviteru.

Kako smatra Janjić, jedini način da se krene napred jeste stvaranje mehanizma koji bi zaštitio srpski identitet i prava na teritoriji Kosova.

"Pravo mesto za to je dijalog u Briselu. Bez toga, bilo kakav prijem u Unesko je apsurdan", naveo je Janjić.

On smatra da Unesko status bez mehanizma zaštite nije zaštita, već predstavlja još veći problem za srpske crkve na KiM.

Janjić je istakao i da njegov manastir nije nikome učinio ništa nažao, kao i da je pružao pomoć Albancima tokom sukoba na Kosovu.

"Mi želimo da živimo u miru. Napadnuti smo četiri puta nakon rata, a NATO nas štiti već 15 godina", naveo je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani je kao primere "kosovske realnosti" naveo više fotografija uništavanja srpskih crkava na Kosovu i zahvalio se svim vojnicima KFOR i NATO koji su štitili ta mesta u prethodnim godinama.

"Bez njih bi sve naše crkve bile uništene", naveo je Janjić.

Pošto je bivši komandant specijalne francuske jedinice u sastavu KFOR Žak Ogar rekao da Unesko ne treba da primi Kosovo, isti stav je na Tviteru izneo i nekadašnji narednik američke jedinice Entoni J. Pelisio i dodao da "ima još mnogo onih koji tako misle".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Sava Janjić je pre nekoliko dana govorio o aktuelnoj situaciji i između ostalog ocenio da bi prijem Kosova u Unesko bio veoma opasan za našu kulturnu baštinu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je povodom najava prijema Kosova u Unesko nedavno saopštio da se iza "žurbe" Prištine oko Unesko krije nešto više.

"Nažalost, odbijanje Prištine da prihvati dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini u Briselu jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u Unesko kako bi status u ovoj organizaciji iskoristili kao sredstvo dalje kulturne represije protiv SPC ponovnim stavljanjem na sto spornih nacrta zakona o kulturi, a sve pod kišobranom Unesko", naveo je episkop Teodosije u saopštenju.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track