POZITIVNI SIGNALI IZ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija pohvaljena za napredak, ali preporučeni i novi koraci
Foto: Zorana Jevtić

Godišnji izveštaj iz Brisela

POZITIVNI SIGNALI IZ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija pohvaljena za napredak, ali preporučeni i novi koraci

Politika -

Srbija će od Evropske komisije dobiti u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini.

Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Godišnji izveštaj Evropske komisije o progresu zemalja koje se nalaze u procesu proširenja EU biće objavljen u sredu 9. novembra u Briselu.

Evropska komisija sačinila je pojedinačne godišnje izveštaje u kojima se prati i procenjuje politička i ekonomska situacija u državi, uklljučujući tu i ocenu sprovođenja reformi i moguće preporuke za dalje korake.

EVROPSKA KOMISIJA: Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio zasnovan na ultimatumu

Izvori Tanjuga bliski Evropskoj komisiji, kažu da će ovogodišnji izveštaj za Srbiju biti "uglavnom pozitivan", što je bio slučaj i prethodne godine.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Očekuje se procena da država nastvalja da napreduje u sprovođenju političkih i ekonomskih kriterijuma, ali i preporučuju potrebni novi koraci. Konkretno, kada su politički kriterijumi u pitanju od Srbije se očekuje da ostane posvećena dijalogu sa Prištinom uz neophodan pragmatizam u pronalaženju rešanja za sva otvorena pitanja između dve strane.

Evropska komisija bi trebalo i da ponovi stav da proces napretka u normalizacija odnosa Beograda i Prištine teče paralelno sa procesom ulaska u članstvo EU.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je saradnja sa Tribunalom u Hagu u pitanju očekuje se da će Evropska komisija ukazati na poslednji izveštaj tužioca Serža Bramerca u kome on iznosi kritike kako zbog neizručenja troje članova Srpske radikalne stranke Tribunalu tako i zbog činjenice da Srbija već duže nema tužioca za ratne zločine.

POHVALE ZA SRBIJU: Evropska komisija danas odlučuje o izveštajima kandidata za EU?

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će u ovogodišnji izveštaj Evropske komisije ući i ono na čemu već izvesno vreme inistiraju i zemlje članice, a to je neophodan kontinuirani napredak u primeni Akcionih planova za otvorena poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track