STOP NA GRANICI: Sa srpskom ličnom kartom zabranjen ulazak na Kosovo?
Foto: Beta

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

STOP NA GRANICI: Sa srpskom ličnom kartom zabranjen ulazak na Kosovo?

Politika -
LEPOSAVIĆ - Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, a direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima.

Kako je rečeno u kosovskoj policiji, na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova primena ove uredbe još uvek nije počela.

U toku dana u Leposaviću zbog novonastale situacije trebalo bi da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnici Kosovske policije.

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, osobe sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima. Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim od strane MUP-a Srbije nije dozvoljeno da uđu u južnu srpsku pokrajinu.

"Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja u toku dana. Budite sigurni da ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom Srbija kao ni dosada neće ćutati i da ćemo zaštiti interese naših građana," rekao je Đurić.

Srbi zabrinuti zbog stava Prištine o ličnima kartama

Odluka vlasti u Prištini da zabrane ulazak građanima koji žive na Kosovu, a imaju srpske lične karte, izazvala je zabrinutost među kosovskim Srbima, izjavio je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović. On je rekao da bi sprovođenje takve odluke negativno uticalo na stanovništvo na severu Kosova jer građani ne bi mogli, nakon što izađu sa Kosova, da se vrate kući. Jablanović je ocenio da je odluka zvanične Prištine o srpskim ličnim kartama nerazumna i nedobronamerna i da su sa takvom odlukom bili zatečeni i policajci na prelazu Jarinje. Nelogično je da građani koji imaju srpske lične karte iz centralne Srbije mogu na Kosovo, a da oni koji žive na Kosovu sa istim takvim dokumentima ne mogu, kazao je Jablanović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja