Tanja Fajon: Srbija ima prijatelje u Evropskom parlamentu
Foto: Fonet

Članovi grupe Prijatelji Srbije posetili Beograd

Tanja Fajon: Srbija ima prijatelje u Evropskom parlamentu

Politika -

BEOGRAD - Srbija ima prijatelje u Evropskom parlamentu, poručila je poslanica EP i član grupe "Prijatelji Srbije" Tanja Fajon.

Ona je procenila procenila da treba iskoristiti ovaj momenat u kojem je, posle Brexita, Uniji potreban preokret.Ona je navela da dalji proces evropskih integracija i otvaranja poglavlja zavisi od obe strane, i od Srbije i od EU, te naglasila da bi ove godine moglo da bude otvoreno još šest poglavlja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Očekujem da će Srbija što pre formirati vlast i da onda imamo partnera sa druge strane kada budemo imali sledeći sastanak u Beogradu", rekla je Fajon u Beogradu, gde boravi u okviru posete članova grupe "Prijatelji Srbije". "Postoje prijatelji Srbije i imamo zajednički cilj, a to je integracija Srbije u EU", rekla je Fajon.

Ona je navela da je Srbija vrlo kredibilan partner u regionu i da je zbog toga uloga naše zemlje veoma važna u kontekstu poverenja, pomirenja u regionu i proširenja na ceo Zapadni Balkan.

"EU će nakon Bregzita tražiti neki novi preokret, kako da ide dalje. Ja mislim da možemo sada napraviti taj pozitivan momenat ako ne izgubimo previše vremena", rekla je Fajon.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iako situacija u Evropskoj uniji sada nije najpovoljnija, rekla je Fajon, otvaranje poglavlja 23 i 24, koja su veoma značajna za borbu protiv korupcije, pravnu državu i poverenje gradjana u pravni sistem, predstavlja snažnu poruku u procesu pregovora.

"Moja poruka srpskim vlastima je da treba raditi korak po korak. Reforme su bitne za Srbiju kao zemlju, za građane, posebno za mlade ljude", rekla je Fajon. Ona je navela da je proces proširenja, i pored turbulencija u EU, i dalje živ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track