Vučić: Da se onako nešto desilo mom gostu, ja bih se zaleteo da ga branim
Foto: Tanjug Zoran žestić

Vreme da se Potočari prevaziđu

Vučić: Da se onako nešto desilo mom gostu, ja bih se zaleteo da ga branim

Politika -
Premijer je rekao da ga je upravo Izetbegović pozvao da dođe u Srebrenicu i garantovao mu bezbednost, a da se nije ni rukovao s njim
1 / 3 Foto: Tanjug Zoran žestić

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vreme da se prevaziđe težak događaj iz Potočara i da će zato uputiti poziv članovima predsedništva BiH da dođu u Srbiju, jer je razgovor najvažniji za mir i stabilnost.

"Želim i uložiću ogromnu energiju da nastavimo da radimo i sarađujemo i da strasti iz prošlosti ostavljamo po strani" rekao je Vučić novinarima u Beogradu. On je dodao da ništa nije važnije od razgovora, jer mora su mir i stabilnost u regionu preduslov za bolju ekonomiju i životni standard. "Vidim da polako, ali sigurno razum pobeđuje na svim stranama i ljudi razumeju šta su greške svakog od nas", rekao je Vučić.

Upitan šta je bila greška člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, Vučić je rekao da ga je upravo Izetbegović pozvao da dođe u Srebrenicu i garantovao mu bezbednost, a da se nije ni rukovao sa njim.

"Ne govorim o krivično pravnim posledicama, već o ljudskim gestovima, ovo prvo me ne zanima, jer je to posao nadležnih oragana BiH" dodao je. Na pitanje da li očekuje efikasnu istragu, Vučić je naveo da se kao predsednik vlade tome nada, a da kao čovek nije siguran. On je dodao i da ne želi da ulazi u dalju istragu tog događaja i istakao da takva situacija ne bi mogla da se dogodi nijednom gostu u Srbiji i ukazao da će gosti iz BIH biti dočekani sa hlebom i solju i da ih niko neće ni pogledati popreko, a kamoli ugroziti.

"Da seonako nešto desilo mom gostu, ja bih se zaleteo da ga branim", rekao je Vučić. On je ocenio da su neusvajanje rezolucije u SB UN kao i događaji u vezi sa Naserom Orićem uticali na stvaranje atmosfere pred događaje u Srebrenici.Reforma sistema obrazovanja i zdravstva 2016.Vučić je izjavio da napredak Srbije nije moguć bez "pametnog rasta" i stalnog pristupa novim naučnim znanjima i najavio da će 2016. biti godina reformi u sferi obrazovanja i zdravstva. Vučić je rekao da bez drugačijeg, uspešnijeg i modernijeg obrazovanja nema napretka u ekonomiji, produktvnosti i rastu. Prema njegovim rečima, istraživanje, razvoj i inovacije su ključni u pokretanju i održavanju razvoja srpskog društva.

"Bez "pametnog rasta" svi teški koraci koje smo preduzeli ne bi bili dovoljni i zato je veoma važna spremnost na sticanje novog znanja I razvoj preduzetničkog duha", rekao je Vučić. On je rekao da je Srbija izgubila preduzetnički duh, ali i radne navike, i da je vreme da se "vrati na stari put". "Mislim da jednu od osnovnih potreba društva, potrebu za ekonomskim blagostanjem, možemo da zadovoljimo samo još boljim obrazovanjem, kao i da nauka služi široj društvenoj koristi i da se poveća stepen njene primene u privredi", rekao je Vučić.

Za to će,dodao je, biti potrebne različite stimulativne mere, kao i viši stepen zaštite intelektualne svojine. Srbija je spremna da uči od svojih prijatelja Italijana koji su postigli značajan napredak u toj oblasti i znaju formulu za pametan rast, naveo je Vučić istakavši da je važnije učenje od dobijanja novca.

Podsetio je da je Srbija u prethodnom period nije imala iskustva sa "pametnim" rastom zbog čega i mora da izmeni zakone, a uz to, kako je naveo, neophodno je i da se sačuva kontrolna uloga Narodne banke Srbije. Navodeći da je pred Srbijom još mnogo posla na prilagođavanju zakona, te da je potrebno u legalne okvire staviti sve što je dobro i donosi korist građanima, premijer je naglasio da je Srbija u prethodnom period bila uspešno zaštićena od bankrota, jer su preduzete mere fiskalne konsolidacije, čime je deficit spušten na nivo ispod Mastrihta.

"Polako se orijentišemo na povećanje rasta i tu smo imali značajne rezultate u drugom kvartalu. Čak i u slučaju da u drugoj polovni godine zabeležimo stagnaciju, na kraju 2015. imaćemo pozitivan rast, bar plus 0,5 odsto, a nadamo se i više", rekao je premijer, podsetivši da je u maju, međugodišnji rast industrijske proizvodnje iznosio 17,7 odsto, dok se na konačne podatke o BDP-u čeka 30. jul.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja