VUČIĆ ZA KURIR: Neću da budem kao Milošević! Ostajem uz Srpsku, to je moj posao!
Foto: Zorana Jevtić

Premijer povodom zaoštrene situacije u regionu

VUČIĆ ZA KURIR: Neću da budem kao Milošević! Ostajem uz Srpsku, to je moj posao!

Politika -

Državni vrh Srbije protiv održavanja referenduma u RS, Dodik ostaje pri odluci da se izjašnjavanje naroda održi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Kurir da neće ulaziti u sukob sa Zapadom zbog zategnute situacije u BiH i referenduma u Republici Srpskoj, ali da će nastaviti da podržava Srbe preko Drine.

- Naš posao je da budemo uz RS. Ne moramo uvek da se slažemo i to je naš demokratski kapacitet. Neću da idem kao Milošević i Karadžić, niti kao Tadić i Dodik - poručio je Vučić za naš list nakon jučerašnjeg sastanka sa funkcionerima iz RS u Beogradu.Posle sastanka kome je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopšteno je da predsednik i premijer Srbije nisu podržali najavljeni referendum u RS, ali i poručeno da „ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova“.- Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati sprski narod, građane RS i njene institucije - navedeno je u saopštenju.Nakon sastanka, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je RS jedinstvena u nameri da se odbrani Dan RS i u tom pogledu će nastaviti dalje aktivnosti.- Stav Republike Srbije je da se neće mešati ni podržavati, ali ni osporavati odluku koju donosimo u RS, a da je na nama da ocenimo sve opasnosti i sve probleme koje eventualne odluke koje donosimo u RS mogu izazvati - poručio je Dodik, a na pitanje da li će referendum biti održan, rekao je da je „ponosan na Srbiju“.

Konsultacije... Rukovodstva Srbije i RS na sastanku u Beogradu
Konsultacije... Rukovodstva Srbije i RS na sastanku u Beogradu

Bez odlaganjaRanije je Dodik ponovio da nema zabrane koja bi njegovo održavanje mogla da spreči.- Referendum je 25. septembra i nema odgađanja. Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba da brine o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan - nije odustao od svog stava Dodik.Dodikov stav je ponovila i premijerka RS Željka Cvijanović, ističući da su odluku o referendumu donela rukovodstva svih političkih partija u RS, te da je ona doneta u skupštini, uz izraženu svest o važnosti održavanja referenduma.- Zbog toga ne vidimo nikakve razloge za bilo kakvu galamu koja se podigla ovih sedmica oko toga u BiH. U BiH se galama pravi i kada se nekom ne sviđa u kom pravcu lete ptice, zbog čega na neki način razumem i ovu aktuelnu - našalila se Cvijanovićeva.Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je 9. januar bio i ostaće nacionalni praznik RS, da očekuje da će i narednih dana biti složenih situacija i prilika u vezi s tim pitanjem, ali da veruje takođe da se nekom vrstom razuma, koji bi se ogledao u tome da Sarajevo prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, može naći način kako da se cela stvar sprovede preko Ustavnog suda i tako sačuva dignitet srpskog naroda u BiH.Sarajevo nezadovoljnoU Sarajevu, međutim, nisu bili zadovoljni stavom državnog vrha Srbije o referendumu u RS. Iz Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poručuju da je Srbija načinila dobar potez, ali ne i dovoljan.- Potrebno je da Srbija od RS jasno zatraži neodržavanje referenduma koji je u RS zakazan za 25. septembar. Nužno je da vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje - ističu iz SDA, a prenosi portal klix.ba.

Moguć i novi oružani sukob u regionuBOSIĆ: SAMO DA RATA NE BUDEDa bi zbog najnovijih dešavanja u RS situacija mogla eskalirati u oružani sukob, juče je posle sastanka sa državnim vrhom Srbije poručio predsednik opozicionog SDS Mladen Bosić.- Na sastanku sam čuo dosta informacija koje nisam znao i zabrinut sam generalnom situacijom, ne samo u BiH već i u čitavom regionu. Mogu samo da apelujem na sve da ne dođe ponovo do zaoštravanja koje bi izmaklo kontroli i vratilo nas 20 godina unazad. Mnoge stvari podsećaju na 1991. i izgleda da mnogi nisu makli dalje od početka u nauku šta sve može da se izgubi ukoliko se situacija dovede do usijanja - upozorio je Bosić.

ReagovanjaVojislav Šešelj, SRSNE ODUSTAJATIRepublika Srpska ne treba da odustane od referenduma, a o danu RS Srbija mora da pruži punu podršku rukovodstvu Republike Srpske u slučaju njene spoljašnje destabilizacije.Čedomir Jovanović, LDPREĆI „NE“ DODIKUMilorad Dodik bi iz Beograda morao da dobije odgovor da Srbija više nije spremna na partnerstvo s njim. Njegov odnos prema Beogradu je potvrdio da manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

ŠOKANTNE TVRDNJE ŠEŠELJA: Đinđić od gazda Jezde uzeo 750.000 maraka

POLITIČARI TVRDE DA NISU ZAVRBOVANI: Mi nismo špijuni, ali čuli smo da neki jesu

JAD I BEDA: Banke nude kredite i za udžbenike!

STUDENTSKI SEKS-SKANDAL: Maštovita sam i mnogo volim da gutam... Probaj!

STRUJNI UDAR: Zbog kilovata skuplje šišanje, kafenisanje i ponuda na pijacama!

MONSTRUM: Srbin u Africi silovao petoro dece!

U PROVODU SVAKO NA SVOJU STRANU: Mirka, ko ti muža dirka?!

EVA RAS U KAFANI DOBILA ULOGU: Englezi su da vide moje dupe platili 3.000 funti

SPEKTAKL: Ivana Španović skače na Terazijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja