Najnovije vesti

NAJOPASNIJA BIĆA SRPSKE MITOLOGIJE: Veliki Todor i noćni konjanici!
Foto: Kurir

specijal

NAJOPASNIJA BIĆA SRPSKE MITOLOGIJE: Veliki Todor i noćni konjanici!

Specijal

U davna vremena priče o natprirodnim, demonskim bićima poput veštica i vampira nisu bile puka zabava ljubitelja strave i užasa. Naši preci zaista su verovali da mrtvi i živi „u koje uđe đavolski duh“ mogu da ih ubiju.

Dok su smatrali da je veštice i vampire moguće zaustaviti vatrom ili glogovim kocem, postojala su i bića pred kojima su bili nemoćni - kad naiđu Veliki Todor i njegovi noćni konjanici, mogli su samo da se sakriju u mišju rupu.

Povorka okrutnih

„Od svih mitskih bića koja nastanjuju Balkan, todorci, tajanstveni i okrutni noćni jahači, svrstavaju se u najstrašnije. Sva je sreća što se retko pojavljuju... Veruje se da todorci jašu na belim konjima, prekriveni belim plaštom, a kako bez prekida jašu, pojedini su srasli s konjem. Jašući, ubijaju sve pred sobom gazeći ih konjskim kopitima. Njihov tamni predvodnik, koga narod zove Veliki Todor, jaše hromog konja, u belom plaštu i sa kalpakom iza koga mu se ne vidi lice, naoružan mračnim tajnama i čudnovatim moćima. Ulivao je veliki strah, pa se smatra jednim od najvećih demona Balkana. U strahu od opasnih noćnih jahača ljudi su razvili različite načine odbrane, a jedan je bio pritajiti se što više“, pišu Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić u knjizi „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“.

Pojedini istraživači opisuju da su todorci zamišljani na više načina - kao konji, kao jahači, ali i kao hibridi čoveka i konja (za razliku od grčkih kentaura, imali su i ljudsku i konjsku glavu). Lica im se nisu videla, a ubijali su sabljama, lancima i kopitima.

„Srbi veruju da se odmah iza noći Todorove subote kreću povorke konja kao povorke demona, pokojnika i predaka i da se, osim zdravih, u povorci nalaze i hromi konji. Tada se vatra u kući ne sme ložiti jer todorci - zli demoni ne vole dim. Todorovi konji mogu da naprave veliku štetu, da pogaze useve, a i ukućanima da nanesu zlo. Stoga se ranije vodilo računa da, za vreme Todorove nedelje, ukućani treba da budu u kući pre mraka“, piše Sreten Petrović u knjizi „Srpska mitologija“.

Isprepletani kultovi

Kako on navodi, „brojni obredi i kultovi na našem prostoru isprepletani su s kultovima starosedelačkih naroda“, pa je je verovanje u Velikog Todora povezano s verovanjem u tračkog heroja ili tračkog konjanika, ali i slične noćne konjanike kakvi su Triglav ili Trojan kod Srba, kao i germanski Vodan.

(Kurir.rs / Foto:Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...