UNIŠTENO 30 TONA MESA! Inspektori utvrdili po radnjama, restoranima, pijacama da je hrani istekao rok, da je TOKSIČNA!
Foto: Profimedia

Istražujemo

UNIŠTENO 30 TONA MESA! Inspektori utvrdili po radnjama, restoranima, pijacama da je hrani istekao rok, da je TOKSIČNA!

Specijal -

Tokom ove godine nadležne inspekcije obavile su više od sto hiljada kontrola, posle kojih je uništeno više od 30 tona mesa, više od dve tone mleka i mlečnih proizvoda, više od 80.000 komada jaja, a sa rafova su zbog nebezbednosti povlačeni najčešće brašno, testenine, margarin, čaj, smrznuto voće i povrće.

Veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija tokom redovnih i vanrednih kontrola povukle su s tržišta hranu nebezbednu za potrošače, a glavni razlozi su nedostatak sledljivosti, istek roka trajanja, nepropisno deklarisanje, neispunjavanje uslova za proizvodnju ili nepoštovanje odnosno neusklađenost sa zakonskim propisima, kao i druge neusaglašenosti, navode za Kurir u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

foto: Kurir

Mesare i ribarnice

Veterinarska inspekcija 25 upravnih okruga tokom vanrednih kontrola bila je aktivna u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, ribe, ugostiteljskim objektima, objektima brze hrane, pijacama i drugim objektima. U tom periodu neškodljivo je poništeno 37,34 tone hrane životinjskog porekla, a najviše mesa i proizvoda od mesa - 31.388,26 kg. Mleko i mlečni proizvodi koji su poništeni teže više od dve i po tone, ribe i proizvoda od ribe bezmalo je 500 kg, jaja više od 80.000 komada. - Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak sledljivosti i istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

foto: Kurir

Granični veterinarski inspektori su na graničnim prelazima pregledali žive životinje, proizvode životinjskog porekla, hranu i hranu za životinje i sporedne proizvode životinjskog porekla, a doneto je 168 rešenja o zabrani, od toga 140 u uvozu i 28 u provozu. - Rešenja o zabrani uvoza i provoza pošiljaka živih životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane i hrane za životinje i sporednih proizvoda životinjskog porekla doneta su usled neodgovarajuće dokumentacije, nezadovoljavajućeg fizičkog pregleda i neodgovarajućih nalaza laboratorijskih analiza pošiljaka proizvoda životinjskog porekla, hrane i hrane za životinje i sporednih proizvoda životinjskog porekla - kažu u resornom ministarstvu.

Proizvodima biljnog porekla i pićima bave se poljoprivredni inspektori, koji su od početka godine van prometa stavili nešto manje od dve tone proizvoda biljnog porekla i nešto manje od 50.000 litara pića, i to zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka.

foto: Kurir

I čaj sporan

- Zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane, sledljivosti i neodgovarajuće deklaracije iz prometa najviše se povlačilo brašno, testenine, zamrznuto povrće i voće, margarin, čaj - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su izdavana rešenja o zabrani proizvodnje, prometa i otklanjanju nepravilnosti.

U pomenutom resoru Vlade kazali su nam i da su „zbog konstatovanih nepravilnosti po pitanju uslova za proizvodnju, uslova higijene i kvaliteta i bezbednosti proizvoda podnete ukupno 344 kaznene mere“.

Kroz ruke fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od početka godine do sada prošlo je 57.735 pošiljaka bilja i biljnih proizvoda koje su težile bezmalo 850.000 tona. Južno voće i povrće je neškodljivo uništavano, i to zbog povećanog sadržaja sredstava za zaštitu bilja, promrzlosti, dok su neke pošiljke vraćene pošiljaocu. Zabranjen je i uvoz pošiljke sojine sačme zbog povećanog prisustva genetske modifikacije. - Navedene pošiljke su ili vraćene zemlji izvoznici s graničnih prelaza na osnovu vizuelnog pregleda i konstatacije da ne odgovaraju zakonskim propisima ili na osnovu laboratorijskih analiza koje su pokazale da ne odgovaraju zakonskim propisima - rečeno nam je u ministarstvu.

Akreditovane

HRANU ISPITUJE 38 LABORATORIJA

Inspektori uzorke hrane prosleđuju na ispitivanje akreditovanim laboratorijama, koje su izabrane na osnovu konkursa i koje se biraju na pet godina. Ministarstvo je sklopilo ugovore sa 38 akreditovanih laboratorija. U Registar pravnih lica i preduzetnika koji vodi Uprava za veterinu upisano je 26 laboratorija koje obavljaju ispitivanja proizvoda životinjskog porekla i bezbednosti hrane životinjskog porekla u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonu o bezbednosti hrane.

Zabrana uvoza

NEMA NI DEKLARACIJA NA SRPSKOM

Fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima, dakle oni koji kontrolišu primarne poljoprivredne proizvode, kao i oni koji su za kontrolu pošiljaka na mestima carinjenja, od početka godine do sada obavili su redovnu kontrolu više od 70.000 pošiljaka hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla. - Razlozi zabrane uvoza i stavljanja u promet ove hrane pre svega su vezani za nedostatke koji se odnose na nepostojanje deklaracija na srpskom jeziku, zatim zbog neadekvatnog kvaliteta proizvoda, nedozvoljene upotreba aditiva, mikrobiološke neispravnosti hrane, povećanog nivoa teških metala ili prisustva toksina u hrani - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kurir.rs/ priredila Jelena s. Spasić Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track