S LICA MESTA ZA KURIR PIŠE ENDI VILSON: Krijumčari i agencije za pomoć migrantima rade zajedno!
Jezivi prizori... Granica između Grčke i Turske, Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

SA LICA MESTA

S LICA MESTA ZA KURIR PIŠE ENDI VILSON: Krijumčari i agencije za pomoć migrantima rade zajedno!

Specijal -

Moj izveštaj s grčkih ostrva: Krijumčari i osoblje agencije za pomoć migrantima rade zajedno, za Kurir piše piše ENDI VILSON, savetnik za bezbednost, specijalista za organizovani kriminal i borbu protiv terorizma, privatni istražitelj, pisac

S akcentom na dobrobit izbeglica koje dolaze s Bliskog istoka, Turske, Severne Afrike, pitanja kriminalaca i terorista među njima se zanemaruju, to je tema o kojoj vlasti u Evropskoj uniji ne vole da razgovaraju. Pored skoro 900.000 registrovanih azilanata (Evropski zavod za statistiku), postoji još mnogo ilegalaca, većina zarađuje za život od kriminala, na crnom tržištu. Hteli ili ne, biće ih još.

foto: Profimedia

Na hiljade građana zapadne Evrope, SAD i Kanade koji su se borili na strani terorista vraća se u domicilne zemlje, mnogi nepoznati organima zakona.

Traumatizovani i radikalizovani

Turskom ofanzivom i povlačenjem SAD iz delova Sirije došlo je do bežanja iz zatvora u kojima su bili poznati islamski teroristi. Mnogi imaju evropsko državljanstvo, radikalizovani su i traumatizovani. Imaju potencijal da počine nasilje, zato im treba pomoći, nadgledati ih ili zatvoriti. Ali zbog fragmentirane strukture ilegalnog imigracijskog i izbegličkog sistema, izuzetno je teško, ako ne i nemoguće, da se identifikuju potencijalni kriminalci i teroristi. Uz to, „šengen“ im je omogućio da slobodno lutaju unutar EU, retko ih zaustavlja i traži policija i lako mogu da prenose oružje.

Svaka druga  izbeglica je  dete, 111.000 dece je bez  roditeljskog  staranja
Svaka druga izbeglica je dete, 111.000 dece je bez roditeljskog staranjafoto: Profimedia

Ko podstiče imigraciju

Jedan od njihovih najvećih pomagača su agencije za pomoć i dobrotvorne organizacije. Iako se oglašavaju kao neprofitne, to su preduzeća koja mnogo zarađuju. U interesu im je da podstiču imigraciju i produže krizne situacije kako bi opravdale donacije, što utiče na razvoj kriznih lokacija, svakodnevni život stanovnika. Lokalci se žale i zalažu za prava svoje zajednice, ali glavni mediji ih brzo označavaju kao naciste.

foto: Profimedia

Agencije za pomoć migrantima u većoj meri nisu regulisane, zaposleni nisu licencirani. To je veoma zabrinjavajuće, one preuzimaju ranjive ljude, uspostavljaju prvi kontakt sa imigrantima i izbeglicama koji bi mogli da budu kriminalci, teroristi, deca koja se prodaju za seksualno iskorišćavanje...

Moj izveštaj s grčkih ostrva je da krijumčari i osoblje agencije za pomoć rade zajedno.

foto: Profimedia

Ko navija za neefikasne mere

Gde su agencije prikupljale milione dolara koje koriste za prevoz mentora i rukovodilaca u poslovnoj klasi, smeštaj u najboljim hotelima, hranu u najboljim restoranima, odlične plate, pa tek onda troše nešto novca za hranu i šatore za ilegalne imigrante koje podstiču, uprkos zabranama, da dođu u Evropu? Dobijaju novac iz državnih i privatnih donacija. Čekaj, zar terorističke grupe u Siriji ne rade isto! Mnogo novca za mnogo ljudi, zato su mere koje se preduzimaju minimalne, nazivaju se nečovečnim ili fašističkim ako postoji mogućnost da budu efikasne.

foto: Profimedia

Većina ljudi i u Grčkoj i EU ne bi porekla da se javna sredstva za hranu, stanovanje, medicinske usluge i obrazovanje daju kao pomoć legitimnim izbeglicama. Problem je što su to uglavnom mladići radnog i vojnog uzrasta, a ne gladne žene i deca.

Sukobi na granici traju već sedam dana... Ne znaju  da li su vrata otvorena
Sukobi na granici traju već sedam dana... Ne znaju da li su vrata otvorenafoto: Profimedia

Ko (ni)je gladan

Poznajem one koji su živeli za vreme rata u Iraku i Siriji, neki su se vratili iz sveta da se bore za porodicu i zemlju. Pa zašto evropski poreski obveznici treba da podržavaju kukavice? Zato jer omogućavaju ljudima s pravim vezama da zarade mnogo novca. Ilegalni imigranti plaćaju da budu dovedeni u Evropu. Mnogo je slučajeva u kampovima u Grčkoj da bacaju besplatnu hranu jer „nije dovoljno dobra“. Ali većina ne gladuje, mogu da naruče picu sa svojih pametnih telefona...

foto: Profimedia

Opasnost od napada

IDIOTI, NIŠTA NE SHVATAJU

Samo je pitanje vremena kada će se u Evropi dogoditi još neki teroristički napad na školu, crkvu ili javni događaj od strane idiota koji ističu odanost ISIS kako bi osigurali 15 minuta slave u medijima i na televiziji. Ono što ne žele da shvate jeste da sve što rade, pored ubijanja i povređivanja nevinih ljudi, dodatno otuđuje njihove zajednice i podstiče propagandne mašine desničarskih i antiislamističkih grupa.

Na pola  puta... Migrantima  je cilj  Centralna  Evropa
Na pola puta... Migrantima je cilj Centralna Evropafoto: Profimedia

Terorizam i umereni pobunjenici

I ONI SU RAZOTKRIVENI

Tokom 2015. suđenje švedskom nacionalisti Berlinu Gildu u Londonu, optuženom za organizaciju kampa džihadista u Siriji, propalo je kad su advokati dokazali da britanske obaveštajne agencije podržavaju istu grupu, Džabat el Nusra, pod izgovorom da su „slobodna sirijska armija“, „obični, umereni pobunjenici“. Opravdanje MI-6 je da nisu znali da treniraju i naoružavaju ekstremiste. Arogantna poruka svetu značila je: „Je**te se!“. Vrlo dobro su znali šta rade i koje su posledice puštanja terorista da nekažnjeno siluju i ubijaju. Imajte na umu i da je malo hapšenja otkad se slučaj Gildo urušio. Britanska služba (a ni druge) ne želi više loš publicitet, bolje je pustiti „reformisane“ teroriste i nadati se da će svi da budu dobri dečaci i devojčice.

TURSKA UCENA JE TESTIRANJE ŽIVACA

Izbeglice nam vraćaju Mađari, Hrvati i Rumuni

foto: Beta/Milan Obradović

Koliko su ozbiljne najave da bi mogao da se poveća broj migranata u Srbiji zbog dešavanja na tursko-grčkoj granici? Čak i da se to dogodi, a do masovnog priliva migranata sigurno neće doći, to ne bi trebalo da ugrozi funkcionisanje države, ocenjuje za Kurir Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

- Oko 40.000 izbeglica je ušlo i prošlo kroz našu zemlju od polovine do kraja 2019. godine. Trenutno se u Republici Srbiji nalazi 7.000 migranata, broj u poslednje vreme svakodnevno raste. Ipak, u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila ne verujemo da će Turskoj biti dozvoljeno da i dalje podstrekava pokrete izbeglica i da će doći do eskalacije ovog problema. Ni sama Turska neće ići do kraja - sigurno ne želi da oslabi kapacitet ucena usmerenih ka EU - kaže on. Na sceni jeste testiranje živaca, dodaje, ali Srbija je u ovom momentu sigurna. - Zemlje EU su postavile fizičke barijere, ograde. Tačno je da nam vraćaju izbeglice iz okolnih zemalja. Dnevno nam stiže njih 100 iz Mađarske, 50 iz Hrvatske, 20-50 iz Rumunije, čak i oni koji nisu u ove zemlje ušli iz Srbije. Nismo time oduševljeni, brojke jesu zabrinjavajuće, ali se nadamo da će EU rešiti problem tamo gde treba - u direktnom razgovoru s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom - kaže Đurović. On dodaje da su Grčka i Bugarska u Briselu određene da budu na braniku novom talasu izbeglica, da to ove države treba ozbiljno da shvate i da će, ako dignu ruke i ne ispune zadatak, izbeglice stići i do nas.

Kurir.rs/ Autori Branka Mitrović, Andrija Ivanović Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track