NOVA VLAST: Kamala Haris - prva žena potpredsednik
Foto: Profimedia

Inauguracija

NOVA VLAST: Kamala Haris - prva žena potpredsednik

Specijal -

Od nje se očekuje da ima značajnu ulogu u borbi za rasnu jednakost

Kamala Haris ušla je u istoriju kao prva žena potpredsednik SAD, a mnogi smatraju da ima velike šanse da postane i prva predsednica.

Osim toga, ona je i prva osoba afroameričkog, ali i azijskog porekla na mestu druge najmoćnije osobe u Americi.

Poreklo

Kao iskusni državni tužilac, očekuje se da će biti značajna u borbi za rasnu jednakost i reformu policije. U neka od njenih dostignuća spada to što je uspela da izvuče iz Vol Strita 25 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu vlasnicima kuća u Kaliforniji nakon finansijske krize, dobila je nagodbu od 1,1 milijardu dolara protiv profitnog lanca koledža zbog optužbi za predatorske i ilegalne prakse, a postala je i glas borbe protiv Donalda Trampa. Poznata je i po tome što je podržala nekoliko progresivnih politika, uključujući i Zdravstvenu zaštitu za sve i reviziju ICE.

Kamala je rođena 20. oktobra 1964. u Oklendu u Kaliforniji. Njena majka Šajamala emigrirala je iz Indije kako bi studirala na Berkliju, gde je srela Kamalinog oca Donalda, poreklom sa Jamajke. Njeni roditelji bili su istraživač i profesor ekonomije, ali su i Kamala i njena sestra Maja odgajane na hinduističkoj tradiciji i svake godine su sa roditeljima posećivale Indiju.

Kada je imala sedam godina roditelji su joj se razveli, a pet godina kasnije preselila se sa majkom i sestrom u Kvebek, u Kanadi, gde je naučila da govori francuski jezik.

Kada je došlo vreme za studije, vratila se u SAD gde je upisala Univerzitet Hauard u Vašingtonu, gde je vrlo brzo ušla u Veće studenata i debatni tim. Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hejstings.

Tužilac

Karijeru je započela 1990. godine kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odeljenja i osnovala prvi Državni biro za dečju pravdu. Harisova 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine i prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji.

Nakon izbora 2016. godine Kamala Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Amerikanka južnoazijskog porekla u Senatu SAD.

DAG POSTAJE PRVI „DRUGI GOSPODIN”

Dag Emhof, 0564917068
foto: Profimedia

Forbs njegovo lično bogatstvo procenjuje na 5,8 miliona dolara

Do dolaska Kamale Haris, Amerika nije imala ženu na jednoj od dve najviše funkcije u zemlji. S njenom zakletvom u utorak prvi put neće postojati „druga dama”, već će njen suprug Dag Emhof postati prvi „drugi gospodin”.

On je rođen u Njujorku 13. oktobra 1964. godine u jevrejskoj porodici. Sa 17 godina preselio se u Kaliforniju, gde se školovao, a zatim i postao advokat. Punih 16 godina bio je u braku sa Kerstin, s kojom ima dvoje dece. Nakon razvoda prijatelji su ga naterali da 2013. izađe na sastanak naslepo sa Kamalom Haris.

Kako Gardijan navodi, često je pričao da je to bila ljubav na prvi pogled. Godinu dana kasnije su se venčali.

- Nisam previše politički opredeljen, ali sam previše posvećen ulozi njenog muža - rekao je za Meri Kler pre izbora.

Forbs njegovo lično bogatstvo procenjuje na 5,8 miliona dolara.

Iako uloga druge dame u SAD nikad nije bila velika, Dag kao „drugi gospodin” možda to promeni jer će privlačiti mnogo pažnje zbog svog pola.

Kurir.rs/ Autor Andrija Ivanović Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track