NAJVEĆI LOPOVI NA SVETU: Kriminalci sa stilom, noćna mora za vlasnike draguljarnica
Foto: Shutterstock

PINK PANTERI

NAJVEĆI LOPOVI NA SVETU: Kriminalci sa stilom, noćna mora za vlasnike draguljarnica

Specijal -

Način pljačke i izgled „pantera” uklapaju se u ono što godinama stručnjaci govore - da su pljačkaši „umetnici”, oni su poliglote, akcije su im razrađene i efikasne, oni su lopovi u odelu, kradu veoma brzo, retko kad su nasilni i
smišljaju neverovatne krađe draguljarnica

Muškarac u sivom odelu sa naočarima i hirurškom maskom dovezao se zelenim trotinetom jednog julskog popodneva do juvelirnice „Chaumet” i zamolio zaposlene da mu pokažu najvredniji nakit sa draguljima. Samo nekoliko trenutaka kasnije potegao je pištolj i rekao radniku da mu da ključeve od vitrina. Sa plenom vrednim tri miliona evra u džaku, ekspresno je napustio zlataru, zaključao radnike i pobegao.

Bežali autobusom

Ovo je poslednja u nizu pljački, koja se dovodi u vezu sa međunarodnom bandom Pink panteri, a dogodila se letos u Parizu. Akter pljačke, crnogorski državljanin, zajedno sa saučesnikom i zemljakom uhapšen je ubrzo u autobusu za Beograd. Stil pljačke i izgled kradljivca uklapaju se u ono što godinama stručnjaci govore - „panteri” su poliglote, lopovi u odelu, kradu jako brzo i retko kad su nasilni.

Pink Panteri
foto: Printscreen/Youtube

Kolevka lopova

- Pljačke nekada izvode za manje od minut, uglavnom ne povređuju radnike juvelirnica iako sa sobom nose oružje. Tokom pljački obučeni su elegantno i predstavljaju se kao kupci. Da bi se snašli u inostranstvu, morali su da perfektno nauče jezike - kaže izvor Kurira:

- Neki od njih žive u svetskim metropolama i to životima pravih plejboja - imaju jahte, obilaze najskuplje restorane, viđaju ih sa najlepšim ženama.

Interpol je pre 10 godina pokrenuo projekat Pink Panter, a posle konferencije u Budvi održane 2015, objavljeni si podaci s ovog skupa.

- Grupu poznatu po spektakularnim pljačkama dijamanata i zlatnog nakita širom sveta, čini mreža od čak 800 članova koji potiču uglavnom iz bivše Jugoslavije, pripisuje im se 380 pljački u 35 zemalja sveta počinjenih u poslednjih 15 godina - saopšteno je na konferenciji:

Pink Panteri
foto: Printskrin Jutjub

- Procenjeno je da je plen koji im je do danas pao u šake vredan 334 miliona evra.

Prema podacima iz 2015, oko 60 članova bande poriče iz Crne Gore. U Interpolovoj bazi objedinjeni su svi događaji širom sveta koji bi mogli imati veze s ovom grupom - imena osumnjičenih, otisci prstiju, fotografije, DNK tragovi. Crnogorski glavni grad Podgorica postao je kolevka odvažnih lopova. Preciznost kojom su izvršavali svoje radnje navela je mnoge da ih počnu upoređivati sa „umetničkim delima” kako bi nezakonito zaradili novac.

London: Pljačka po kojoj su dobili ime

Prva pljačka koja se vezuje za „Pink pantere” dogodila se maja 2002. godine u Velikoj Britaniji, a u tamošnjim medijima nazivana je „najvećom pljačkom dijamanata”. Tada su u čuvenu juvelirnicu ušetali Predrag Vujošević zvani Marko i saučesnica, koja se predstavila kao njegova devojka. Zatražili su da pogledaju prsten vredan 45.000 evra, a dok su oni odvlačili pažnju zaposlenima, u juvelirnicu su upali Nebojša Denić, sa perikom i magnumom, kao i Milan Jovetić. Za tri minuta, Denić je pokupio nakit vredan 23 miliona funti, dao ga Jovetiću i počeo da beži. Uhapšen je odmah, a lisice su kasnije stavljene i Jovetiću i Vujoševiću, koji je lociran dve godine kasnije u Francuskoj. Tokom pretresa Jovetićevog stana operativci Skotland jarda skupoceni prsten našli su u teglici sa kremom, baš kao u filmu Pink Panter, po čemu je međunarodna grupa kradljivaca i dobila ime.

Dubai: Plen vredan 11 miliona evra

Pljačka u Dubaiju aprila 2007. smatra se najspektakularnijom koju je banda Pink Panteri izvela. Tada su četvorica pljačkaša sa dva „audija A8” došla do tržnog centra „Vafi siti” u Dubaiju. Beli „audi” parkirali su pored draguljarnice „Graf”, dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca i za samo minut i po utrčali u zlataru, oteli dve vreće pune nakita, vratili se u auto i pobegli. Vrednost nakita bila je 11 miliona evra. U pljački su učestvovali i sada pokojni Borko Ilinčić i Milan Ljepoja. Za ovu pljačku sumnjičili su se i Mladen Lazarević i Bojana Mitić iz Niša, ali i Duško Poznan iz Bihaća.

Tokio: Odneli 117 dijamanata

Krađa u Tokiju izvedena 2004. godine smatrala se jednom od najskupljih koje su „panteri” počinili. Oni su tada iz draguljarnice „Le supre diamant couture de Maki” odneli dijamante vredne 32 miliona evra. Balkanski kradljivci sa sobom su poneli i čuvenu ogrlicu „Kontesa od Vandoma” vrednu 27 miliona dolara, a koja na sebi ima 116 manjih i jedan krupan dijamant. Tri godine kasnije, „panteri” su napali drugu zlataru i iz nje odneli nakit u vrednosti od 2,5 miliona evra. Zbog prve pljačke, u Beogradu su uhapšeni Aleksandar Radulović, Ðorđije Rašović i Snežana Panajotović. Radulović je, kao organizator pljačke, osuđen na šest godina i devet meseci, Rašović je dobio pet godina i osam meseci, a Panajotovićeva dve godine i četiri meseca. Crnogorac Rifat Hadžiahmetović osuđen je u Japanu na 10 godina zatvora.

Pariz: Maskirali se u žene

Četvoro pljačkaša, neki sa oružjem, a neki obučeni kao žene, upali su 4. decembra 2008. godine u draguljarnicu „Hari Vinston” u Parizu. Iz poznate juvelirnice, udaljene samo 50 metara od policijske stanice, odneli su tom prilikom nakit vredan 85 miliona evra. Prema pisanju medija, najjeftiniji komad nakita bio je vredan 2.000 evra, a najskuplji 3,2 miliona. Posle ove pljačke, u Francuskoj su osvanuli oglasi u kojima se nudila nagrada za informaciju na osnovu koje bi lopovi bili uhapšeni. Kako se pisalo, kradljivci su bili tako dobro pripremljeni da su znali i imena zaposlenih.

London: Dragulji u kanti za đubre

Jedna od spektakularnijih pljački dogodila se i u aprilu 2015. u Londonu, na katolički Uskrs, kada su kradljivci kroz okno lifta upali u „Haton Garden” obučeni u đubretare! Lopovi su uspeli da ugase bezbednosni sistem, velikom bušilicom napravili su rupu u zidu koji je bio debeo čitav metar, a potom iz 72 od 999 sefova odneli dragulje i novac. Procenjena šteta bila je 201 milion funti. Iza sebe su ostavili mašine kojima su radili, razvaljene sefove, a snimci kamera utvrdili su da su obučeni kao đubretari sa kacigama na glavama svoj plen izneli u kanti za đubre. Kako su se u to vreme izjašnjavali bivši inspektori Skotland jarda, gotovo da je bilo sigurno da su imali „krticu” u samom trezoru, a da su u pljačku poveli stručnjaka za dragocenosti.

Venecija: Blago maharadža nestalo za pet minuta

„Pink panteri” su u januaru 2018. ušli na izložbu nakita katarskog šeika i za pet minuta izneli broš i minđuše vredne milione evra u Duždevoj palati u Veneciji. Italijanski istražitelji uhapsili su četvoricu Hrvata i jednog Srbina, dok je jedan naš državljanin u bekstvu. Iz kolekcije neprocenjive vrednosti, koja je izložena pod nazivom „Blaga mogula i maharadža”, ukraden je par dijamantskih minđuša i broš od platine i rubina. „Panteri” su kasnije osuđeni pred sudom, a Vinko Tomić, označen kao „mozak bande”, dobio je više od pet godina zatvora. Osiguravajuća kuća „Lojds” od „pantera” imovinsko-pravnim zahtevom potražuje sedam miliona evra, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja po polisi osiguranja.

Pink panter iz Užica: Opljačkao zlataru, pa pobegao na skuteru

Saša Zečević zvani Tajson iz Užica uhapšen je nedavno prilikom ulaska u Hrvatsku na letovanje sa ženom i detetom, zbog pljačke zlatare u Nemačkoj. Zečevića nemačko pravosude traži zbog sumnje da je 2006. upao u zlataru „Muller” zajedno s još jednim pljačkašem. Jedan od njih čekićem je porazbijao izloge, odakle su odneli satove vredne 200.000 evra. Zečević se dovodi i u vezu sa pljačkom 2014. u Hamburgu. On je sa još jednim pljačkašem upao u zlataru, za deset minuta pokupili su 40 skupocenih satova i pred šokiranim svedocima pobegli na skuteru.

Pljačka, Skuter
foto: Kurir

Nebojša Bojović: Zlatar radio sa lopovima?

Čuveni zlatar Nebojša Bojović, brat od strica Luke Bojovića, u decembru prošle godine uhapšen je zbog sumnje da je sa Pink Panterima učestvovao u pljački luksuznih satova „brege” u Diseldorfu. Bojović je posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru pušten da se brani sa slobode.

Nebojša Bojović
foto: Marina Lopičić

Olivera Ćirković: U bandi bila i bivša košarkašica

Bivša košarkašica Oliveri Ćirković, je kao član Pink Pantera provela sedam i po godina u grčkom zatvoru zbog krađa u kojima je u toj zemlji učestvovala, a o zatvorskim danima napisala je i knjigu. Inače, Olivera je prvi put završila iza rešetaka nakon pljačke na Kritu, a postala je poznata kao jedina žena koja je pobegla iz grčkog zatvora.

- Odležala sam svoje. Na teret su mi stavljali 116 krađa i u zatvoru sam provela 7,5 godina - rekla je ranije Ćirkovićeva za Kurir.

Olivera Ćirković, Pink Panter, robijašica, košarkašica
foto: EPA/ANTONIO BAT

Ivan Adrovac: Majin muž robija u Švajcarskoj

Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, koja je oslobođena zbog učešća u pokušaju atentata na Milana Beka, nalazi se na odsluženju višegodišnje zatvorske kazne u Švajcarskoj, a policija ga je još ranije označila kao člana grupe Pink panteri. Adrovac je u martu 2016. uhapšen zbog sumnje da je u Švajcarskoj učestvovao u nekoliko pljački zlatara, a osuđen je pred sudom u Cirihu na 14 godina robije. Navodno, on je privođen i u Srbiji, a i tada je kod njega nađen nakit.

Ivan Adrovac

Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track