OVAKO SU ZAGREPČANI NEKAD PISALI O STEPINCU: Zločinac i njegovi teroristi se vešto kamufliraju crkvom
Foto: Profimedija/Arhiva

75 godina od suđenja zagrebačkIm nadbiskupom

OVAKO SU ZAGREPČANI NEKAD PISALI O STEPINCU: Zločinac i njegovi teroristi se vešto kamufliraju crkvom

Specijal -

Kad revizionisti danas govore o periodu nakon Drugog svetskog rata, stiče se utisak da su nove, komunističke vlasti instalirane po nečijem naređenju i da njihovi potezi nisu imali podršku. Međutim, mnogo je dokumenata koji ukazuju da nije bilo tako. Primera radi, suđenje Stepincu danas se u Hrvatskoj uglavnom opisuje kao "montirani političko-sudski postupak i presuda", ali novine iz tog vremena pokazuju da je narod i te kako podržao proces protiv čoveka koji je tokom celog rata bio uz ustaše.

Alojzije Stepinac, zločini nad Srbima
foto: Arhiva

Tako Borba 7. oktobra 1946. navodi da Javno tužilaštvo Narodne Republike Hrvatske dobija pisma iz cele Jugoslavije u kojima se traži najstroža kazna za "organizatore ustaško-križarskih bandi i pokolja, a naročito za njihovog duhovnog vođu nadbiskupa Stepinca i njegove saradnike". Međutim, posebno je zanimljiv jedan deo teksta, u kom, stoji:

"Iz Zagreba stižu pozdravni telegrami gotovo iz svih preduzeća i ustanova, s masovnih sastanaka radnika i nameštenika, sa sastanaka građana po rejonima i ulicama. Radnici i nameštenici državnog grafičkog preduzeća u Zagrebu pišu: 'Još se nijednom pojedincu u Federativnoj Republici Jugoslaviji nije dogodilo da je bio sprečen u vršenju svojih verskih obreda. Zločinac Stepinac sa svojom terorističkom organizacijom vešto se uvek kamuflirao crkvom. Zato tražimo da se Stepinac i njegovi križarsko-ustaški zločinci najstrože kazne i onemoguće u daljem iskorišćavanju crkve i vere u zločinačke i protivnarodne svrhe.'"

Kurir.rs / Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track