SVILAJNAC DOBIJA MLEKARU: Potpisan ugovor vredan tri miliona evra
Foto: Kurir/Promo

Sjajne vesti

SVILAJNAC DOBIJA MLEKARU: Potpisan ugovor vredan tri miliona evra

Specijal -

Ugovor su potpisali predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i direktor mlekare „Master Frigo” Radoje Cvetić

Na Resavskom poljoprivrednom sajmu potpisan je i ugovor između opštine Svilajnac i kompanije „Master Frigo” o izgradnji nove mlekare u Svilajncu. U novu mlekaru biće uloženo tri miliona evra i otvoriće se 30 novih radnih mesta.

Ugovor su potpisali predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i direktor mlekare „Master Frigo” Radoje Cvetić. Za svilajnačka sela, koja se pretežno bave stočarstvom, ovo će biti značajan benefit, jer će proizvođači mleka imati siguran otkup i dobru cenu.

Svilajnac, Sajam Poljoprivrede
foto: Kurir/Promo

Gajenje goveda

- Svilajnac ima tradiciju dugu jedan vek u uzgoju simentalske rase, zatim ima hranu potrebnu za gajenje goveda, a ovde sam naišao na ogromnu podršku lokalne samouprave, koja ima odličnu evidenciju i brigu o proizvođačima - izjavio je Cvetić i istakao da će mlekara biti izgrađena na prostoru od dva hektara u naredne dve do tri godine.

Predsednik opštine Milanović kaže da su ovakvi projekti primer kako se može rešiti problem proizvodnje mleka:

Svilajnac, Sajam Poljoprivrede
foto: Kurir/Promo

Tender za navodnjavanje

- Država treba da zabrani izvoz mleka, a da se proizvodnja orijentiše na pravljenje i izvoz gotovih mlečnih proizvoda. Na ovaj način svi će imati benefite, proizvođači će imati veću zaradu i mogućnost rasta, a država će imati veći prihod od PDV - rekao je Milanović i poručio svilajnačkim stočarima da ne brinu, jer će zahvaljujući ovom projektu garantovano imati siguran otkup i bolju cenu. Najavio je i da će se u Svilajncu proizvoditi najbolji sir u Srbiji.

Planira se proizvodnja 30.000 litara mleka dnevno, a Milanović ističe i da je raspisan tender za navodnjavanje 1.046 hektara resavske celine, što je investicija vredna sedam miliona evra, a doprineće boljoj i sigurnijoj poljoprivrednoj proizvodnji, jer poljoprivrednici više neće u najvećoj meri zavisiti od vremenskih uslova.

Svilajnac, Sajam Poljoprivrede
foto: Kurir/Promo

Opština Svilajnac već godinama vodi brigu o svojim poljoprivrednim proizvođačima kako nizom podsticajnih mera, tako i stalnim edukacijama, studijskim putovanjima u zemlji i inostranstvu i podrškom kroz ovakve i slične projekte.

1 / 3 Foto: Kurir/Promo

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja