POMOĆ PEKINGA POMOGLA JE ZEMLJAMA AFRIKE DA SE RAZVIJU Autorski tekst Zorana Spasića o ulaganju Kine u Africi i Latinskoj Americi
Foto: Privatna arhiva

POMOĆ PEKINGA POMOGLA JE ZEMLJAMA AFRIKE DA SE RAZVIJU Autorski tekst Zorana Spasića o ulaganju Kine u Africi i Latinskoj Americi

Specijal -

Kina decenijama pruža iskrenu podršku i pomoć u razvoju u Africi. Besplatna pomoć i beskamatni zajmovi koje je dala pomogli su mnogim zemljama da se razviju.

Kina je poslednjih godina aktivno učestvovala u mirovnim operacijama UN u Africi. Takođe, izgradila je vojnu bazu za podršku u Džibutiju kako bi pomogla Africi da se izbori s piratstvom i problemom ilegalnih izbeglica. Kombinovala je i razvojnu saradnju kako bi pomogla Africi da reši krizu bezbednosti hrane.

ZDRAVSTVENA PODRŠKA

Iz perspektive Kine, Afrika nudi ogroman potencijal za ekonomski rast i razvoj. Kineski pristup ekonomskoj saradnji sa Afrikom ima niz ključnih karakteristika. Prvo, Kina je afričkim zemljama pružila značajne razvojne pomoći, uključujući grantove, zajmove i tehničku pomoć. Ova pomoć je korišćena za finansiranje infrastrukturnih projekata, kao što su putevi, železnice i elektrane, kao i za podršku poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu. Drugo, Kina je bila veliki investitor u afričkim zemljama, posebno u ekstraktivnim industrijama, kao što su nafta, gas i minerali. Treće, Kina je sprovela trgovinske i investicione sporazume sa afričkim zemljama s ciljem povećanja bilateralne trgovine i tokova investicija. Kina je takođe nastojala da promoviše regionalnu integraciju u Africi kroz inicijative, kao što je Forum o kinesko-afričkoj saradnji (FOCAC), koji okuplja kineske i afričke lidere, kako bi razgovarali o ekonomskoj saradnji i razvoju.

Kina i Afrika imaju prednost u zajedničkoj izgradnji zdravstvene zajednice, dugogodišnje prijateljstvo i idu ka putu zajedničkog razvoja i poboljšanja životnog položaja ljudi. Već 1963. kineska vlada poslala je medicinske timove u Afriku, a do sada je pružila medicinsku i zdravstvenu pomoć više od 50 afričkih zemalja.

Odnosi Kine i Afrike otpočeti su nakon prve Azijsko-afričke konferencije - Bandunške konferencije 1955. godine. Egipat je postala prva država koja je uspostavila diplomatske odnose s Kinom u maju 1956. Već do kraja 1970. godine 50 nezavisnih afričkih država stupilo je u diplomatske odnose s Kinom. Kineski cilj bio je prevashodno usmeren ka izgradnji solidarnosti. Poslali su veliki broj inženjera, lekara i tehničara kako bi pružili pomoć Africi u razvoju. Pored toga, Kina je preuzela razne infrastrukturne projekte, a jedan od projekata bio je izgradnja pruge Tanzanija-Zambija, dužine 1.860 kilometara, koju je Kina i finansirala i izgradila.

Između 1960. i 2005. više od 15.000 kineskih lekara poslato je u Afriku kako bi pomogli u lečenju pacijenta u više od 47 zemalja Afrike. U novom milenijumu došlo je do jačanja kinesko-afričkih odnosa u svim aspektima. Kinesko-afrička trgovina porasla je sa 10,5 milijardi dolara 2000, do rekordnih 106,8 milijardi dolara 2008. Kineska pomoć Africi između 1957. i 2006. iznosila je 44,4 milijarde dolara.

I saradnja Kine i Latinske Amerike se vidi kao dobitna situacija, gde obe strane mogu imati koristi. Kina mnogo ulaže u Latinsku Ameriku, posebno u infrastrukturne projekte, kao što su luke, putevi i železnica. Ove investicije imaju za cilj unapređenje transportnih i komunikacionih veza između Kine i Latinske Amerike, kao i unutar samog regiona.

INFRASTRUKTURA

Pored infrastrukture, Kina ulaže i u druge sektore, kao što su energetika, telekomunikacije i finansije. Ove investicije su pomogle u jačanju ekonomskog rasta u Latinskoj Americi i otvaranju radnih mesta. Jedan od ključnih aspekata saradnje Kine s Latinskom Amerikom je njen naglasak na međusobnom poštovanju i nemešanju u unutrašnje stvari jedne druge. Ovaj pristup su dobro prihvatile mnoge latinoameričke zemlje, koje su istorijski bile oprezne prema spoljnom mešanju.

Latinska Amerika je nezaobilazan i važan učesnik u inicijativi "Pojas i put" (BRI), koju je predložila Kina. Poslednjih godina sve više zemalja Latinske Amerike i Kariba radi s Kinom na unapređenju visokokvalitetne saradnje u okviru inicijative "Pojas i put".

Iz kineske perspektive, saradnja s Latinskom Amerikom je vrlo važna, jer se radi o tržištu od preko 600 miliona ljudi s rastućom srednjom klasom, što predstavlja značajne mogućnosti za kineska preduzeća.

Angažovanje Kine u Africi i Latinskoj Americi ima značajan uticaj na oba regiona. Kineska ulaganja u infrastrukturne projekte, kao što su putevi, železnice i luke, pomogla su da se poboljša povezanost i olakša trgovina. Njena ulaganja u industrije kao što su rudarstvo i poljoprivreda takođe su stvorila prilike za zapošljavanje i pomogla u diverzifikaciji lokalnih ekonomija.

Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track