"UNMIK NEMA SNAGU DA NAMETNE NEŠTO KOSOVSKIM ALBANCIMA!" Stručnjaci nemaju dilemu: Moramo da jačamo vojsku da bismo obezbedili mir
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

"UNMIK NEMA SNAGU DA NAMETNE NEŠTO KOSOVSKIM ALBANCIMA!" Stručnjaci nemaju dilemu: Moramo da jačamo vojsku da bismo obezbedili mir

SRBI NA KIM -

Nakon sastanka sa šeficom UNMIKA Karolin Zijade predsednik Vučić je izjavio da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena.

Naime, poručio je da su u tom kontekstu važne blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine.

Aleksandar Vučić, Karolin Zijade
foto: Beta Milos Miskov

Ovim povodom, gosti jutarnjeg programa Kurir televizije su Srđan Barac, Centar za društvenu stabilnost i Milutin Ilić, predsednik nevladine organizacije Geopolitikon.

Ilić je rekao da UN i UNMIK nisu na visini zadatka da obezbede mir u svetu, ali ni na KiM:

Srđan Barac, Milutin Ilić
foto: Kurir televizija

- Dakle, postojala je Liga naroda, koja je bila ispod nivoa zadatka. Potom je došao veliki Drugi svetski rat, pa se formirala organizacija UN. Smatram da ide istom putanjom kao i Liga naroda. Već dugo je vidljivo, još devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, da UN i svi njihovi organi uključujući i UNMIK nisu na visini zadatka da obezbede kompromise i mir u svetu. Smatram da UNMIK želi da bude prisutan, ali nema snagu da nametne nešto kosovskim Albancima, a ni Srbima.

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA TZV. KOSOVA

Srbi na KiM su ugroženi, situacija je napeta, a realnost je još više pomućena nakon šokatnog pravdanja, maltene pokušaja ubistva, na Kosmetu:

M.J., Zvečan, ranjen, Srbin, pucnjava, Kosovo, pucano na Srbina, ROSU
foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

- Pripadnici kosovske policije su pucali na Srbina zato što nije stao na njihov zahtev - stoji u obrazloženju.

Nesigurnost raste kada se uzme u obzir da se tamošnja policija obraćala na albanskom jeziku.

Barac se, povodom nepravednosti, osvrnuo na čiju pomoć Srbi mogu da računaju:

00:57

UNMIK NEMA SNAGU DA NAMETNE NEŠTO KOSOVSKIH ALBANCIMA! Stručnjaci nemaju dilemu: Moramo da jačamo vojsku da bismo obezbedili mir

- U ovom trenutku je vrlo važno da insistiramo na Međunarodnom faktoru. UN su najmanje loš oblik međunarodnog udruživanja koji poznajemo. Takođe, jačanje naših bezbednostnih snaga služila bi kao teorija odvraćanja. Odnosno da mi jačamo našu vojsku kako bismo obezbedili mir. Mi vidimo ko svaki dan zvecka oružijem, vrši fizičko i pravno nasilje, ne bi li se reklo Srbima na KiM da im nije moguć život na KiM. Ne smemo upasti u zamku i da uđemo u neki sukob jer će to iskoristiti da bi stvorili narativ u Zapadnom svetu da smo mi ti koji remete.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja