EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Pronaći napadače na crkvu Svetog Pantelejmona
Foto: Kurir

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Pronaći napadače na crkvu Svetog Pantelejmona

SRBI NA KIM -

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) najoštrije je osudila najnoviji napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu u vreme uskršnjih praznika, zatraživši da kosovska policija pronađe počinitelje.

U saopštenju Eparhije ističe se da napad na crkvu koja je već zapaljena u neredima u toku martovskog pogroma 2004. godine, pokazuje da baština SPC na Kosmetu nije bezbedna, te da da ima još onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM.

Dodaje se da je napad na crkvu prijavljen kosovskoj policiji, kao i misiji OEBS-a na KiM.

I Ministarstvo kulture oštro je osudilo napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, ukazavši da poslednji napad u nizu svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom i verskom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju.

"Trend ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, dodatno zabrinjava kada se ima u vidu politika neosuđivanja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela", navodi u saopštenju Ministarstvo.

Nepoznati počiniocu su protekle noći bacili Molotovljev koktel na crkvicu Svetog Pantelejmona u Prizrenu u naselju Potkaljaja. Crkvica je obnovljena 1937. godine, a potiče iz srednjeg veka. Bila je zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine, nakon čega je ponovo obnovljena.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track