SRBI OKAČILI TROBOJKU NA TRANSPORTER KOSOVSKE POLICIJE U ZVEČANU: Na drugom iscrtali ocila, pogledajte, ori se pesma u Leposaviću
Foto: Kurir

napeto u zvečanu

SRBI OKAČILI TROBOJKU NA TRANSPORTER KOSOVSKE POLICIJE U ZVEČANU: Na drugom iscrtali ocila, pogledajte, ori se pesma u Leposaviću

SRBI NA KIM -

ZVEČAN - Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili srpsku su trobojku na jedno od oklopnih vozila kosovske policije, a na jednom su i iscrtana četiri ocila poput onih na grbu Srbije.

Podsetimo, veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada, ROSU, srpska zastava
foto: Kurir

U Leposaviću su razvukli bodljikavu žicu oko zgrade opštine.

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva, javlja Kosovo online.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada, ROSU, vozilo ROSU
foto: Kurir

U Leposaviću se okupio veliki broj Srba pa se i zaorila pesma, ali i himna Republike Srbije.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada, ROSU
foto: Kurir

U blizini opštine Zvečan prisutan je veliki broj pripadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine, u koju se u petak uz primenu sile "uselio" albanski gradonačelnik, posle izbora na kojima Srbi nisu učestvovali. Iza pripadnika Kfora se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Osuda nasilnog ulaska u opštine na Severu

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track