Najnovije vesti

SRBI SA RANAMA OD METAKA, ŠUTIRALI IH I TUKLI PALICAMA: Galjaku se lekari bore za život, veče bilo mirno u Zvečanu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Georgi Licovski, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

tu su i pripadnici Kurtijeve policije

SRBI SA RANAMA OD METAKA, ŠUTIRALI IH I TUKLI PALICAMA: Galjaku se lekari bore za život, veče bilo mirno u Zvečanu (FOTO, VIDEO)

SRBI NA KIM
00:14h

* Pripadnici Kfora u ponedeljak ujutru u Zubinom Potoku, Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija. Tu su bile i jake snage tzv. kosovske policije

* Posle eskalacije nasilja 52 Srbina zatražila medicinsku pomoć, Dragiši Galjaku se lekari bore za život

* U Zvečanu veče proteklo mirno

ZUBIN POTOK/LEPOSAVIĆ/MITROVICA/ZVEČAN - Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je bio u ponedeljak ujutru u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

1 / 28 Foto: Kurir

Više stotina Srba okupilo se ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i tražili su povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca. Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Tokom dana došlo je do eskalacije nasilja. Kfor je koristio šok bombe, pripadnici tzv. kosovske policije su i pucali. Medicinsku pomoć je zatražilo 52 Srbina, od kojih su trojica teže povređeni. Dragiši Galjaku, koji je ranjen sa dva metka, lekari se bore za život.

BLOG UŽIVO:

1 / 4 Foto: Kurir

22.49 - Patrijarh Porfirije poslao snažnu poruku Srbima sa KiM

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uputio je večeras snažnu poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji posle molebna služenog pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog u hramu Svetog Save na Vračaru.

Uznevši molitvu Svetom Nikolaju Srpskom da zakrili, zaštiti i sačuva verni narod srpski svojim zastupništvom pred prestolom Oca našeg nebeskog, patrijarh Porfirije je opet i opet uputio poruku mira i pomirenja:

"Neka molitve Svetog vladike Nikolaja budu sa svima vama, a naročito danas sa svom našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Neka molitvama Svetog vladike Nikolaja mir siđe na kosovsko-metohijsku zemlju, na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo".

22.23 - Dr Elek: Galjak operisan, lekari mu se bore za život

Direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek rekao je za Kosovo onlajn da je danas u ovom bolničkom centru pomoć zatražilo 52 pacijenta, i da velika većina njih ima povrede od gumenih metaka, šok bombi i suzavca, kao i od udaraca Kforovih vojnika čizmama i palicama, dok je najteže povređen Dragiša Galjak na koga je pucao pripadnik kosovske policije.

"Velika većina njih ima povrede od gumenih metaka, šok bombi i suzavca, kao i od udaraca Kforovih vojnika u predelu gornjih i donjih ekstremiteta, slabinskog predela, grudnog koša i leđa“, rekao je Elek.

Prema rečima doktora, najteže je povređen Dragiša Galjak koji ima prostrelnu ranu u predelu karlice i prsta na levoj ruci.

"Od tih 52, troje zašlužuju najveću pažnju, među njima je Dragiša Galjak, koji ima dve prostrelne rane, jednu u predelu leve polovine karlice, a drugu u predelu kažiprsta leve šake. On je najteže povređen i nalazi se trenutno u jedinici intenzivne nege, a lekari se bore za njegov život iako je završena hirurška intervencija", kaže Elek.

22.15 - Milović: Sedeli smo mirno, okrenut sam bio leđima, krenuli su da nas tuku

Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, koji je povređen danas tokom sukoba Kfora i kosovskih Srba, kazao je da je bio među onima koji su sedeli mirno kada su krenuli da ih tuku.

"Bili smo u prvim redovima, sedeli smo mirno, okrenut sam bio leđima, međutim, krenuli su da nas tuku i cokulama i štitovima, bačen je suzavac, šok bombe", rekao je Milović.

22.03 - Kfor: Povređeno oko 25 pripadnika italijanskog i mađarskog kontingenta

Oko 25 pripadnika Kfora iz italijanskog i mađarskog kontingenta povređeno je danas prilikom protesta u opštini Zvečan.

"Danas popodne jedinice Kfora raspoređene su u četiri opštine severnog Kosova u cilju obuzdavanja nasilja. Demonstracije su usledile nakon što su novoizabrani gradonačelnici poslednjih dana pokušali da preuzmu dužnost. Dok su se suprotstavljali demonstrantima, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta Kfora bili su predmet ničim izazvanih napada izadobili su rane, prelome i opekotine usled eksplozije zapaljivih uređaja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, povređeni hitno zbrinuti od strane medicinskih jedinica Kfora i trenutno su na posmatranju, a medicinsko osoblje procenjuje njihovo stanje.

Komandant misije Kfora, general Anđelo Mikele Ristuća prati razvoj situacije i izražava svoje saosećanje sa povređenim pripadnicima misije.

"On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi, a Kfor će nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat", navodi se u saopštenju.

20.57 - Predsednik Vučić: Nećemo dozvoliti pogrom! Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer Srbija samo hoće mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji povodom situacije na KiM.

Predsednik Vučić je, između ostalog, rekao:

"52 Srbina je zatražilo lekarsku pomoć. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz KM operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Zatim doktor Dragiša Milović, ima teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže predsednik. Četiri Srbina su uhapšena, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni. Ukupno je povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjen. Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje".

"Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir, građani treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, da vodimo računa o svakom građaninu Srbije, ali nećemo dozvoliti pogrom i progon, ni ubijanje našeg naroda na KiM. Beskrajno molim zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo", jer to čedo može da izazove takvo čudo, molim ih jer Srbi i Srbija žele mir. Za sutra u 8 sati zakazana je sednica sa Kvintom", zaključio je predsednik.

19.40 - Trenutno mirno u Zvečanu

U Zvečanu je situacija trenutno mirna, javlja reporter Kosovo onlajna. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa u kojoj vladika raško-prizrenski Teodsije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. Vozila specijalnih jedinica tzv. kosovske policije koja su ranije stajala ispred opštine premeštena su iza opštinske zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi. Pripadnici Kfora su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros.

18.45 - Vladika raško-prizrenski Teodsije stigao je u Zvečan

U crkvi Svetog Đorđa vladika Teodosije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. U porti crkve okuplja se veliki broj ljudi.

Vladika raško-prizrenski Teodsije
foto: Printscreen/Kosovo-online

18.30 - Srbinu se bore za život

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što je došlo do haosa na severu KiM.

- Jedan muškarac je trenuno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema našim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

17.45 - Građani se povukli sve do taksi stanice u Zvečanu

Građani su se povukli sve do taksi stanice u Zvečanu. Iz pravca Zvečana u Kosovsku Mitrovicu do sada su pod rotacijom došla najmanje tri sanitetska vozila, a nekoliko vozila hitne pomoći otišlo je i iz Mitrovice u Zvečan.

17.35 - Dvoje Srba ranjeno, jedan teže

Dvoje Srba je ranjeno, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja, prenosi Kosovo onlajn.

Oba povređena su hitno prebačena u KBC Kosovska Mitrovica.

Dim je prekrio ulice koje vode ka zgradi opštine.

Nekoliko saniteta parkirano je u centru i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavca. Okupljeni Srbi i dalje su na ulici i ne povlače se.

17.00 - Odjekuju pucnji iz vatrenog oružja

16.45 - U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi

Narod se ne razilazi. Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten".

Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca.

Situacija je izuzetno napeta.

15.55 - Iz zgrade opštine Zubin Potok snajperom nišane Srbe

U srpskoj opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije situacija je napeta, a sada je otkriveno da se na prozoru zgrade Opštine nalazi snajper koji je uperen u Srbe!

Zubin Potok, Kfor, snajper, Kosovo
foto: Kurir

15.30 - Kfor pozvao sve strane na uzdržanost radi izbegavanja eskalacije.

Misija Kfor predvođena NATO-om saopštila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu Kosova i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

"Cilj prisustva Kfora je da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", navela je ta misija na Tviteru.

Kfor je naveo da je spreman da preduzme sve neophodne radnje radi osiguranja bezbednog okruženja, "na neutralan i nepristrasan način".

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča je u stalnoj komunikaciji sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, sa Generalštabom Vojske Srbije i sa misijom Euleks, navodi se u saopštenju.

"Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredstvo EU radi smanjenja tenzija, što je jedini put ka miru i normalizaciji", dodaje se.

15.26 - Komandant Kfora iz Zvečana: Građani da propuste vozila ROSU, na njihovo mesto doći će pripadnici Kfora. Komandant Kfora za region Istok potpukovnik Šits upravo je izašao iz zgrade opštine Zvečan, gde je razgovarao sa pripadnicima kosovske policije, i preneo da se od okupljenih građana zahteva da propuste vozila ROSU, kako bi se ona premestila na poziciju iza kontigneta Kfora, dok bi pripadnici ROSU koji se nalaze u tim vozilima ušli u zgradu opštine.

Na mesta vozila ROSU, u tom slučaju, došli bi pripadnici Kfora. Komandant Kfora je preneo i da je mu je komandant policijskih snaga koje se nalaze u opštini Zvečan rekao da oni imaju naređenje da ne napuštaju zgradu opštine, na šta mu je Šits rekao da onda ni oni neće napuštati svoje pozicije, javlja Kosovo online.

15.20 - Milović: Komandant Kfora razume situaciju, čekamo odgovor na zahtev da se ROSU povuče. Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je da je razgovarao sa komandantom regionalnih snaga Kfora za Istok koji je došao ispred zgrade opštine, i sada se, kako je naveo, čeka odgovor Misije na zahtev da ROSU jedinice napuste objekte u opštinama na severu.

Milović je obavestio građane da su predstavnici Srba zahtevali da se specijalna jedinica Kosovske policije izmesti iz zgrade opštine i da umesto njih dođu pripadnici Kfora.

Predstavnik Kfora je rekao da će preneti taj zahtev komandantu i zatim ih obavestiti šta je odlučeno.

Milović je okupljenima rekao da su on i potpredsednik Srpske liste Igor Simić razgovarali sa komandantom Kfora te da je razgovor bio korektan.

"Pukovnik razume situaciju u kojoj se svi nalazimo, naš zahtev je bio da se specijalne jedinice povuku iz zgrade, a da obezbeđenje preuzme Kfor. On sada razgovara sa glavnokomandujućim Kforom u vezi našeg zahteva. Nismo razgovarali o automobilima jer smatramo da je srž naših problema ulazak jedinica ROSU, a videli smo da gore ima i snajperista", kazao je Milović. Dodao je da sada čekaju odgovor Kfora.

15.19 - Zubin Potok: Srbi se pesmom bore protiv nepravde. U Zubinom Potoku je situacija trenutno mirna, ali su tenzije visoke. Srbi i dalje mirno stoje ispred zgrade opštine, gde se nalaze pripadnici Kfora i Specijalne kosovske policije.

Meštani Zubinog Potoka pevaju kosovske pesme i uzvikuju "Kosovo je srce Srbije". Ulice u tom gradu su zatvorene za saobraćaj, dok se policijske patrole kreću slobodno, što dodatno uznemirava Srbe. Ispred zgrade opštine Zubin Potok od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalane kosovske policije. Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri je uoči sastanka sa američkim ambasadorom rekao da će nakon tih razgovora odlučiti da li će da ide na posao u opštinsku kancelariju ili ne.

14.39 - Kfor: Neosnovani medijski izveštaji da je general Ristuča uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu. Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije na severu Kosova, saopštio je Kfor demantujući medijske izveštaje o sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, kao i da je Kfor uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu.

Kako je saopšteno iz Kfora, povećano je prisustvo pripadnika te Misije u opštinama na severu Kosova zbog obezbeđivanja bezbednog okruženja i slobode kretanja, u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 iz 1999. godine.

"Komandant KFOR-a i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije i u kontaktu su sa svim stranama, uključujući i predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu i Vojske Srbije. Neosnovani su medijski izveštaji o sastanku sa Goranom Rakićem, kao i navodi da je komandant KFOR-a uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu", saopštio je Kfor.

Tako je i potvrđeno pisanje Kosovo onlajna da su pojedini beogradski mediji jutros preneli lažnu vest sa portala Koha, da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča navodno poručio okupljenim Srbima da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, „doći do pucnjave“.

14.22 - Zvečan: Okupljeni Srbi pevaju pesmu "Izađi mala" specijalcima u zgradi opštine. Srbi okupljeni ispred zgrade opštine u Zvečanu pevaju pripadnicima Specijalne kosovske policije koji se nalaze u toj zgradi i traže im da je napuste.

Okupljeni skandiraju "Srbija", a pripadnicima specijalnih jedinica su posvetili pesmu od Ferida Avdića "Izađi mala". Više hiljada Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, javlja Kosovo online.

14.17 - Komandant Kfora za region sever stigao u Zvečan. U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova. On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

Više hiljada Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca,

Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

13.45 - Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i pesmom protestuju protiv pokušaja novoizabranog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija da uz pomoć pripadnika Kosovske policije zauzme i uzurpira ovaj objekat.

Na ozvučenju, osim rodoljubivih pesama poput "Veseli se, srpski rode", pušteno je i "Užičko kolo", a prisutni su i zaigrali.

00:33

Srbi u Leposaviću pevaju patriotske pesme

Ispred zgrade opštine Leposavić od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalane kosovske policije, a razvučena je i bodljikava žica oko zgrade opštine.

12.47 - Lavrov: Situacija na Kosovu napeta i zabrinjavajuća, Zapad stao na stranu Albanaca. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva, napeta i da zabrinjava, prenosi Kosovo online informaciju Raše tudej Balkan.

Ruski šef diplomatije naveo je da je Kosovo dobilo samostalnost jednostranim i nezakonitim proglašenjem, dok sve ono što je EU dogovorila sa Beogradom i Prištinom pre oko 10 godina još nije u potpunosti sprovedeno u delo. To se, kako je ocenio, ni neće desiti, jer je "Zapad stao na stranu separatista", te po tom pitanju "niko ništa ne planira da uradi".

"Uznemirava ponašanje prema srpskom stanovništvu koje ovih dana izražava protest zbog nezakonitog preuzimanja vlasti na severu autonomne pokrajine", rekao je Lavrov, dodajući da je NATO stao na stranu separatista. On je ponovio da su izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova nelegitimni, jer je u njima učestvovalo svega oko tri odsto stanovništva. Dalje odluke, kako je kazao, donosiće predsednik Srbije, srpski narod i Srbi koji se na severu Kosova bore za svoja prava. Upozorio je da u centru Evrope sazreva konflikt, na istom tom mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju protiv tadašnje Jugoslavije.

12.10 - Misija Kfor: Povećali smo prisustvo na severu, obezbedićemo bezbedno okruženje. Misija Kfora na Kosovu pozvala je sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju.

U saopštenju Misije navodi se da je Kfor, predvođena NATO-om jutros povećao svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja u toj oblast.

"Cilj prisustva Kfora je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju", navedeno je u saoštenju.

Kfor ističe da je u skladu sa svojim mandatom, spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način.

"Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike međunarodne zajednice. Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji", istaknuto je u saopštenju, prenosi Kosovo online.

12.00 - Gradonačelnik Leposavića nije otišao na sastanak sa Hovenijerom, nalazi se u zgradi opštine. Pozivu ambasadora SAD Džefrija Hovenijera na sastanak, odazvali su se samo gradonačelnici iz redova DPK Izmir Zećiri i Iljir Peci, gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka iz redova DPK, dok su isti bojkotovali novi gradonačelnici sa severa iz redova Samoopredeljenja.

Gradonačelnik Leposavića iz redova Samoopredeljenja Ljuljzim Hetemi nije prisustvovao sastanku. On je zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova Salji Ziba još u ranim jutarnjim časovima ušao u prostorije opštine Leposavić. Američki ambasador Hovenijer se još nije oglasio povodom toga što su gradonačelnici iz redova Samoopredeljenja bojkotovali sastanak, javlja Kosovo online.

11.40 - Izuzetno napeta situacija u Zvečanu. Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, situacija u Zvečanu je izuzetno napeta. Albanski novinari su se iznaneda povukli s ulica i otišli dalje od zgrade opštine. Prisustvo pripadnika Kfora je i dalje veliko, u samoj zgradi se nalaze specijalci, a ispred su pripadnici specijalnih jedinica sa gas maskama.

11.30 - Ometanje signala mobilne telefonije na severu. Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu Kosova, javlja Tanjug. Zato je otežano uspostavljanje telefonski i internet veza u četiri opštine.

10.45 - Građani Zvečana pustili vozilo Kfora da se povuče. Okupljeni građani su propustili vozilo Kfora da se povuče iz mase.

10.42 - Kurti: S Borelom sam razgovarao o postizbornom procesu na severu Kosova. Aljbin Kurti je saopštio da je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom o aktuelnim temama, uključujući i postizborni proces u opštinama na severu Kosova. "Izabrani gradonačelnici na severu pružaće usluge svim građanima", napisao je Kurti posle ponoći na Tviteru.

Dodao je da je važno je intenzivirati dijalog za punu primenu Osnovnog sporazuma između Srbije i Kosova.

10.40 Dva zahteva Srba - odlazak nelegitimnih gradonačelnika i povlačenje specijalaca. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

10.10 Srbi u Leposaviću pevaju kosovske pesme. U Leposaviću je trenutno mirna, ali napeta situacija. Srbi su i dalje okupljeni ispred zgrade Opštine. Vojnici Kfora nalaze se u krugu centra Leposavića.

09.45 - Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila kosovske policije, a na drugom iscrtali četiri ocila.

1 / 3 Foto: Kurir

09.30 - Albanski gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se posle sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne, prenosi Dukađini.

09.24 - Kfor propustio zaposlene Srbe iz opštine, policija ih dočekala suzavcem.

09.15 - Dačić: Uloga Kfora nije da se buni, nego da onemogući jednostrani akt Prištine. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji posledica stalne eskalacije koju donosi kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i deeskalacije na kojoj radi deo međunarodne zajednice.

"Rezultat toga jeste jedan podmukao plan, a to je da Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni... Svi se sada bune protiv Prištine zbog ovoga što su uradili, pa i Kfor. Uloga Kfora nije da se buni, već da onemogući taj jednostrani akt", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, Kfor danas čuva novoizabrane gradonačelnike od "vlasnika" zgrada opština - Srba koji su tu zaposleni. Komentarišući upozorenja i osude međunarodne zajednice na taj jednostrani akt prištinskih vlasti, Dačić je kazao da se "od upozorenja ne živi na terenu".

"Ako Amerika ne može da natera Prištinu da poštuje to, onda ja stvarno ne znam kakvo mi poverenje možemo više da imamo u međunarodnu zajednicu i pokrovitelje tog opasnog ratnog avanturizma u Prištini", ocenio je on. Naveo je da su snage Vojske Srbije u pripravnosti i da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu i Metohiji ukoliko bude morala. "Da mi dozvolimo da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice, ili zbog ratnog avanturizma Kurtija - svakako to nećemo dozvoliti", rekao je Dačić.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača. Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu i Metohiji, je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije, podseća Beta.

09.00 - Komandant Kfor zatražio od predsednika SL Rakića da se udalje od opštine Zvečan. Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je danas od predsednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da se udalje Srbi koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.Tokom susreta sa Ristučijem, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

"Ovo je objekat Opštine, objekat građana, gde rade naše porodice i mi ćemo ovde ostati. One koji su nepoželjni treba ukloniti. Ako želite da odete, stvorićemo vam prostor da odete", rekao je Rakić predstavnicima Kfora.

Simić: S narodom dok se zahtevi ne ispune, oni su došli nepozvani! Kurti doveo specijalce u blizine osnovnih skola

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da će biti sa narodom sve dok se ne ispune zahtevi. "Ostajemo ovde dok se ne ispune naši zahtevi, svoji smo na svome. Oni su nepozvani došli, i od gradske opštine koja je pružala usluge i Srbima i Albancima, kao i svim ostalim građanima, napravili vojnu bazu. Doveli su teško naoružane ljude sa snajperima i dugim cevima pored Osnovne škole. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku", rekao je Simić.

08.51 - U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine. Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju "idite, idite" i "ovo je Srbija".

09.00 - Raste broj okupljenih građana u Leposaviću. Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

08.59 - Kurir na licu mesta, naš reporter uživo iz Leposavića.

08.25 - Odalović: Svi su osudili Kurtijeve provokacije, ali nema nijedne posledice. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je jutros da premijer Aljbin Kurti "u kontinuitetu provocira i izaziva incidente", ali da nedostaje reakcija međunarodne zajednice na to. "Mi ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz onih centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To je i Kvinta i SAD i EU i svi koji su se oglasili da osude, da kažu da je to nešto što ne odobravaju i nešto što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da su okupirane zgrade četiri opštine na severu Kosova, u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, kao i da niko nije pozvao kosovsku policiju da napusti te zgrade.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada
foto: Kurir

Odalović je ocenio da je najveća greška što je međunarodna zajednica rezultate izbora, koje je Priština organizovala krajem aprila u opštinama na severu Kosova i Metohije, proglasila legalnim. Prema njegovoj oceni, jedino rešenje je da se kosovska policija povuče sa severa Kosova, a da njihovo mesto zauzmu Kfor i Euleks.

Komentarišući poziv ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijer novoizabranim gradonačelnicima na sastanak, Odalović navodi da je to značajno jer Vašington ima najveći uticaj na privremene prištinske institucije.

"Ako im oni budu rekli da nešto ne rade, oni neće raditi. Ako im kažu da danas ne idu ni u Zvečan, ni u Leposavić, ni u Zubin Potok, ni u Kosovsku Mitrovicu, oni neće otići", rekao je Odalović.

1 / 8 Foto: Kurir

08.21 - Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu. Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

Specijalci se povukli u zgradu opštine, policija je ostala ispred.

Kosovska policija: Bili smo primorani da koristimo suzavac

Policija je angažovana u sprovođenju javnog reda i mira, pružanju bezbednosti građanima, slobode kretanja i preduzima policijske mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu, što ostaju ciljevi policije, navedeno je na Fejsbuk profilu Kosovske policije.

"Na severu zemlje danas se održavaju protesti i sa tim u vezi Kosovska policija priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni protest, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definisane Ustavom i zakonima Kosova", navedeno je u objavi.

Dodaju da su se građani organizovano okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak protesta.

"Građani su se okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na protestu, gde su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti pokušali da nasilno uđu u zgradu opštine. Policija je primorana da koristi zakonita sredstva kao što je suzavac da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu", navedeno je.

Kako su naglasili nastavaju se protesti u severnim opštinama, a Kosovska policija upravlja situacijom. "Istovremeno pozivamo građane da obrate pažnju prilikom poziva na proteste, da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije", istaknuto je na profilu kosovske policije, javlja Kosovo online.

KFOR, Severna Mitrovica, Zvečan
foto: YT/Kosovoonline

08.08 - Meštani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine. Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine. Ogorčeni pitaju "kakva je ovo demokratija".

07.49 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu: "Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete".

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija, blokada
foto: Kurir

07.40 - KFOR propustio zaposlene iz opštine Zvečan, zaustavila ih policija suzavcem. Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su pretkodno pripadnici KFOR-a propustili.

Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija su od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao.

Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i nakon više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac. Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Zvečan, Kosovo, opština, Kfor, blokada opštine Zvečan
foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

Na samom ulazu u zgradu su i dalje pripadnici specijalnih snaga policije u blindiranim vozilima. Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM.

Situacija je napeta. Škole ne rade, a službenici lokalnih samouprava se spremaju na posao iako je nejasno da li će moći da uđu u zgrade.

1 / 3 Foto: Kurir

Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora. U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

07.37 - U toku su pregovori Srba i albanske policije. "Zbog vas su đaci jutros pretrpeli šok, nemojte da bacate šok bombe ili nešto drugo", Srbi mole Albanca, predstavnika tzv. kosovske policije a on odgovara: "Nemoj brate, nemoj brate, mi će da se povučemo, samo nemoj da bacite nijedan kamen".

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija
foto: YT/Kosovoonline

07.35 - Jedan od okupljenih Srba izuzetno uznemiren i besan na engleskom je uzvikivao Kforu: Pomozite, molim vas pomozite nam, vi treba da reagujete, a šta ste uradili! Ništa!

Zvečan, opština, Kfor, sukob, Kosovo, blokada opštine Zvečan
foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

07.30 - Srbi pokušali da uđu u zgradu opštine u Zvečanu, situacija je izuzetno napeta, polomljeno je staklo na ulazu u zgradu. Srbi uzvikuju Srbija, Srbija.

07.15 Oglasile se sirene u Zvečanu.

Zvečan, opština, Kfor, sukob, Kosovo, blokada opštine Zvečan
foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

07.10 - Srbi se u velikom broju okupljaju ispred zgrade opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Sa njima su čelni ljudi Srpske liste. Situacija je veoma napeta.

07.05 - Albanski policajac razgovara na srpskom jeziku sa Goranom Rakićem i Igorom Simićem. Prethodno je razgovarao i sa većom grupom okupljenih Srba obećavajući da neće biti nikakve primene sile.

KFOR, Zvečan, Kosovo i Metohija
foto: YT/Kosovoonline

KFOR ispred Opštine Leposavić

Kako se podseća, škole na severu Kosova jutros ne rade zbog novonastale bezbednosne situacije i ogromnog prisustva kosovske policije koja je u petak nasilno upala u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Osuda nasilnog ulaska u opštine na Severu

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“.

07.00 - Pripadnici Kfora jutros u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija

Veliki broj pripadnika Kfora raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Ekipa Kosovo onlajna koja je na licu mesta javlja da je u blizini opštine Zvečan takođe prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine. Iza njih se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track