PETKOVIĆ ČESTITAO BADNJI DAN I BOŽIĆ: Plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere
Foto: Printscreen/Video Plus

Direktor Kancelarije za KiM

PETKOVIĆ ČESTITAO BADNJI DAN I BOŽIĆ: Plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere

SRBI NA KIM -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao jeBadnji dan i Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, kao i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i srpskom narodu na Kosovu i istakao da praznični dani vekovima nadahnjuju Srbe da neguju istinski sklad među ljudima, ljubav, mir i razumevanje.

Petković je ukazao da, nažalost, postoje i oni koji svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze, podsećajući na nemile događaje koji su se prošlog Božića desili u Gotovuši na Kosovu, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

"Praznični dani koji su pred nama, vekovima nas nadahnjuju da negujemo , načela koja su duboko utkana u bogato duhovno nasleđe srpskog naroda. Nažalost, postoje oni koji te svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze. Pucanj u Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, dok su na današnji dan prošle godine nosili Badnjak, bio je pucanj bezumnika u mir, dečiju nevinost i čistotu i označio je jednu od najtežih godina za srpski narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković.

Srpski narod na Kosovu, dodaje, bio je izložen fizičkom nasilju i teroru, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama, uskraćivana su mu sva politička i osnovna ljudska prava, otimana dedovina, prisvajane i skrnavljene crkve.

"Za sve ove strahote prema srpskom narodu ostali smo uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, dok smo takođe svedoci da je politička i društvena atmosfera u Prištini, iz koje ovi strašni događaji proističu, i dalje prisutna, kao i da su, nažalost, šovinizam i mržnja prema Srbima ideološke konstante", istakao je Petković.

Međutim, poručuje da bez obzira na sve "plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere, istrajnosti i nade u bolje sutra".

"Ali ma koliko trpljenja iza nas i iskušenja pred nama bilo na Kosovu u Metohiji, nikada plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere, istrajnosti i nade u bolje sutra i to je poruka kojoj nas uči i nastupajući Božić i koji je naš narod na Kosovu i Metohiji proslavljao vekovima, ostajući i opstajući na svojim ognjištima", navodi on.

Iako zbog odluka Prištine nije u mogućnosti da bude sa svojim narodom na Kosovu, Petković naglašava da će njegov tim nastaviti da ulaže u brojne projekte za razvoj i dobrobit Srba na Kosovu.

"Iako za najradosniji hrišćanski praznik prvi put, zbog politike bezumnika u Prištini, neću biti sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji, jer mi je to onemogućeno, niko ne može proterati državu Srbiju sa Kosova i Metohije, a zajedno sa timom Kancelarije za KiM, nastavićemo da još snažnije ulažemo u razvoj i realizaciju brojnih projekata u pokrajini, izgradnju stanova, škola i vrtića, u unapređenje zdravstvenog sistema i u razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti, kako bi našem narodu obezbedili što kvalitetnije uslove za život, što je ujedno i zalog njegovog ostanka i opstanka na vekovnim ognjištima predaka", poručio je Petković.

Izrazio je nadu da će u Novoj godini bez obzira na sva iskušenja jedinstvo srpskog naroda pobediti.

"I pored toga što nas i nadalje očekuju ozbiljna iskušenja i izazovi, želim da se sa radošću i verom okrenemo Novoj godini, imajući nadu da su naše jedinstvo, političko i duhovno, očuvanje mira, poštovanje bližnjih, jedina osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji. I dok sa radošću iščekujemo dan Hristovog rođenja, koji nas vekovima obasjava svetlošću vere, nade i ljubavi, neka se i naši domovi ispune slogom i blagostanjem, a osećanje zajedništva i čovekoljublja neka budu put na kome ćemo graditi sreću i prosperitet za naš rod. Srećan Božić – Mir Božji, Hristos se rodi", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track