KORISNICI SOCIJALNE POMOĆI U GRAČANICI I DANAS BEZ ISPLATE Jedemo što imamo, lekove ne možemo da kupimo, snalazimo se kako ko može
Foto: Kurir

MAKSIMALNO OTEŽANI USLOVI ZA ŽIVOT

KORISNICI SOCIJALNE POMOĆI U GRAČANICI I DANAS BEZ ISPLATE Jedemo što imamo, lekove ne možemo da kupimo, snalazimo se kako ko može

SRBI NA KIM -

Ispred Pošte u Gračanici građani i danas čekaju na isplatu dinara. Radi se o korisnicima socijalne pomoći, kojima je ovaj vid primanja od životnog značaja.

Zbog odluke Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, kao i korisnici različitih socijalnih davanja, ne uspevaju da podignu novac koji im je uplaćen na račune.

U redu ispred banke su bile i majke sa decom koje pokušavaju da podignu socijalnu pomoć, ali ne uspevaju zbog toga što nema dinara.

Gračanica, ukidanje dinara
foto: Kurir

– Nemamo primanja, snalazimo se kako ko može i zna. Imamo decu koja idu u školu, a živimo od samo jednog primanja. Jedemo to što imamo, ali nam je najveći problem za lekove koje ne možemo da kupimo. Treba da se živi i preživi, ovo je van svake pameti da nemaš nikakva primanja- kaže za RTV Gračanica Naser Jašarević.

Nakon što su se korisnici socijale okupili u redu da bi čekali isplatu, kosovska policija rasterala je sve okupljene, ne dozvoljavajući im da stoje ispred Pošte.

Gračanica, ukidanje dinara
foto: Kurir

Primaoci socijalnih davanja kažu da čekaju danima da podignu novac, kako bi sebi i deci obezbedili osnovne životne potrebe. Odlazak do drugih mesta u centralnoj Srbiji stvara dodatne troškove, naročito onima koji i nemaju svoje automobile, kao i nepokretnim ili bolesnim licima.

Socijalnu pomoć za najugroženije stanovnike, dečji roditeljski dodatak od države Srbije na Kosovu prima oko 30.000 korisnika.

Kurir.rs/RTG.rs

Bonus video:

04:48

SRBI NA KiM BEZ NOVCA, PUTUJU PO 50 KM DA PODIGNU PLATU! Stević uživo iz Kosovske Mitrovice: RAFOVI U RADNJAMA SU PRAZNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja