SRBIN IZ PRIZRENA: Pripadnici OVK me kidnapovali pa tukli na smenu, svedok W01140 ispričao golgotu kroz koju je prošao
Foto: Kosovo online printscreen

haško suđenje za zločine ovk

SRBIN IZ PRIZRENA: Pripadnici OVK me kidnapovali pa tukli na smenu, svedok W01140 ispričao golgotu kroz koju je prošao

SRBI NA KIM -

Srbin iz Prizrena posvedočio je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da su ga pripadnici OVK u junu 1999. kidnapovali, prebili, zlostavljali, vređali i ispitivali.

Iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen pseudonimom W01140, deo je dokaznog postupka tužilaštva protiv tadašnjih lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji od 1998-1999.

Skoro celo svedočenje, koje W01140 daje preko video veze, bilo je zatvoreno za javnost.

Prema objavljenim dokumentima tužilaštva, svedok je ranije izjavio da su ga u junu 1999. godine, posle povlačenja snaga SRJ sa Kosova, vojnici OVK zaustavili na ulici u Prizrenu i zatražili njegove isprave, a potom mu naredili da pođe sa njima.

"Dok su hodali, vojnici su svedoka zaustavili i šutirali, udarali pesnicama i tukli kundacima, vređajući ga na nacionalnoj osnovi", opisuju tužioci.

Pošto je priveden u štab OVK, svedok je bio uveden u sobu u kojoj su ga "grupe vojnika na smenu tukle pesnicama, štapovima, bejzbol palicama, crevima za vodu i cevima".

Istovremeno, svedoka je ispitivao jedan zapovednik OVK čije je ime u dokumentu redigovano.

"Taj čovek je optužio svedoka da je počinio zločine nad Albancima i vređao ga na nacionalnoj osnovi", a zatim ga je "primorao" na akt koji je u dokumentu redigovan.

Svedok je video da vojnici OVK dovode još jednu osobu, a potom je "čuo krike iz sobe" u koju su odveli tu osobu, čije je ime redigovano.

Te večeri, po iskazu W01140, u pritvoru se pojavio pripadnik OVK koga je od ranije poznavao. On je "naredio stražaru da svedoku donese hleb i vodu i da nikoga ne pušta u sobu".

Ubrzo se kod svedoka vratio starešina OVK koji ga je ispitivao i pustio ga na slobodu. Svedok je posle toga napustio Kosovo.

U kratkom otvorenom delu iskaza, svedok je kazao da je, pre napuštanja Kosova, "prespavao napolju u Bogosloviji", gde su se srpske izbeglice sklonile.

U nastavku današnjeg zasedanja, svedoka na privatnoj sednici unakrsno ispituju branioci optuženih.

Današnji svedok je 47. od početka suđenja, 3. aprila 2023. Po odluci suda, tužioci svoj dokazni postupak i saslušanje još 144 svedoka moraju okončati do aprila iduće godine.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

00:30

HAG: Tači i Veselji biće optuženi za dva nova logora i zločine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja