SEKULIĆ: Kako sirovine iz Srbije nisu opasnost po bezbednost Kosova a "Medeno srce" jeste?
Foto: Kosovo online printscreen

Predsednik Asocijacije srpskih privrednika iz Gračanice

SEKULIĆ: Kako sirovine iz Srbije nisu opasnost po bezbednost Kosova a "Medeno srce" jeste?

SRBI NA KIM -

Saša Sekulić kaže da su zbog zabrane Prištine za uvoz robe iz Srbije, koja je na snazi devet meseci, građani Kosova dobili nekvalitetnije proizvode i znatno skuplje, za 20 do 30 odsto, a da štetu trpe i mali privrednici, pogotovu albanski koji su bili zastupnici velikih brendova koji su dolazili iz centralne Srbije.

Obrazloženje kosovskih zvaničnika od pre devet meseci, po kom je zabrana uvoza robe iz Srbije uvedena iz bezbednosnih razloga, prema oceni Sekulića je apsurdna, naročito kada se ima u vidu da je zabrana vrlo brzo ukinuta za sirovine koje se uvoze iz Srbije, dok je ostala da važi za gotove proizvode.

„Oni su tu odluku obrazložili bezbednosnim razlozima. Logično je onda pitanje: kako Kosovo i dan-danas uvozi sirovine za dalju proizvodnju gotovih proizvoda i da te sirovine nisu opasnost po bezbednost a gotovi proizvodi poput 'Jafe', 'Medenog srca' ili 'Rose' jesu opasnost? To saopštenje je bio nelogično“, kaže Sekulić.

On navodi da je odluka koju je donela Priština bila politička i da sa njom nisu saglasni ni mnogi albanski analitičari.

„Čak je Američka privredna komora apelovala pre par meseci da se odluka vlade preispita, imamo i poslednjih mesec dana apel Privredne komore Kosova da se odluka o zabrani srpskih proizvoda ukine“, kaže Sekulić.

Na pitanje ko sve trpi štetu zbog ove mere, naš sagovornik kaže da su to na prvom mestu građani jer plaćaju proizvode skuplje, dok zvanična statistika Privredne komore Kosova pokazuje da kosovska ekonomija ne trpi nikakve posledice.

„Mali privrednici sigurno imaju štetu, pogotovu albanski koji su bili zastupnici velikih brendova koji su dolazili iz centralne Srbije, oni su pretrpeli značajne gubitke“, kaže Sekulić.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track