AGONIJA: MSK dve godine ne radi
Foto: Saša Urošev, Kurir

Petrohemijski gigant

AGONIJA: MSK dve godine ne radi

Srbija -
Reprezentativni fabrički sindikati zahtevaju da se zaposlenima predoči šta ih čeka jer ih neizvesnost ubija

KIKINDA: Zabrinuti!Da li će i kada najveći proizvođač metola i sirćetne kiseline u ovom delu Evrope ponovo pokrenuti proizvodnju pitanje je koje muči 520 zaposlenih u kikindskom Metanolsko-sirćetnom kompleksu. Ekonomska kriza i nepovoljna cena prirodnog gasa, koji je osnovna sirovina u MSK, razlozi su što je proizvodnja zamrla još novembra 2011. godine.

Postrojenja su konzervirana, a otada je većina zaposlenih povremeno ili konstantno na plaćenom odsustvu, sa 65 procenata zarade tromesečnog proseka. Nezadovoljni što od većinskog vlasnika JP “Srbijagas” nema najave o sudbini MSK, reprezentativni fabrički sindikati traže da im se predoči šta ih čeka:

- Za ove dve godine je održan velik broj sastanaka. Data su nam brojna obećanja , ali proizvodnja još uvek stoji . Obratili smo se dva puta predsedniku Vlade Srbije i prvom potpredsedniku sa zahtevom da se i oni uključe u rešavanje problema. Nikakav odgovor nismo dobili od njih - kaže Duško Crvenković, predsednik sindikata MSK “Nezavisnost” I nastavlja:

- Ako bi država imala sluha da cenu prirodnog gasa na neki način poveže sa našim gotovim proizvodom, moglo bi da se radi. Nama je potreban gas pod povoljnijim uslovima, a ne da nam se nameće dobavljač što je do sada bila praksa - kategoričan je Crvenković.

Jožef Šamu, predsednik Samostalnog sindikata MSK, smatra da je oživljavanje proizvodnje realno jedino uz pomoć strateškog partnera, ali da konačnu odluku mora dati država.I predsednik opštine Kikinda Pavle Markov zabrinut je zbog situacije u petrohemijskog gigantu:

- Hitno moramo da vidimo šta ćemo sa ovom fabrikom. Kapaciteti su dobri, ali je problem što je cena gasa toliko velika da ne može da isprati finalni proizvod. Naredne nedelje posetiće nas Dušan Bajatović, generalni direktor JP “Srbijagas”. Sa njim ćemo razgovarati o MSK- najavio je za Kurir Markov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track